'Arkadaşlar bu kadın organ mafyası lideri' mesajı nasıl şiddete yol açtı?

Sosyal medyada ve Whatsap'ta “çocuk kaçıran organ mafyası” diye yayılan bir fotoğrafın sokakta şiddete varan sonuçları oldu.

(Fransa’da çocuk kaçıranlara ait minibüsü gösterdiği iddia eden sosyal medya gönderisi) Benzer çocuk kaçırma söylentileri Meksika ve Hindistan’da da yayılmıştı. İki ülkede de bu söylentiler şiddet olaylarına yol açtı ve masum insanların ölümüne neden oldu. Hatta Hindistan’da yapılan başka bir araştırma ülkede artan şiddet olaylarında WhatsApp gibi sosyal medya uygulamalarından yayılan yanlış bilgilerin rolü olduğunu gösteriyor. 2021 yılında seçimlerden sonra Amerika Birleşik Devletleri’nde 6 Ocak kongre baskınında da kapalı gruplardan yayılan yanlış bilgiler etkiliydi. Yanlış bilgi ve şiddet olayları arasındaki ilişki sadece günümüze özgü de değil. Bu endişe verici bağlantının emarelerini geçmişte de buluyoruz. 1955 yılında Türkiye’de azınlıkların evlerine işyerlerine saldırılarla sonuçlanan 6-7 Eylül olaylarının çıkışı da yanlış bilgiye dayanıyordu. Yani yanlış bilgilerin toplumda ortaya çıkardığı kolektif bir “zarar” var. Ve bu zarar geri alınmayacak sonuçlara yol açabiliyor. Son günlerin organ mafyası iddialarına geri döndüğümüzde bu iddiaların Türkiye için yeni olmadığı da görülüyor. Suçu olmayan insanların hedef gösterildiği bu asılsız iddialarla sosyal medya kullanıcıları daha önce de birçok defa karşılaşmış. Örneğin 2017 yılında bu sefer bir erkek fotoğrafı dolaşıma sokularak farklı illerde görülen, çocukları kaçıran organ mafyası iddiaları yaygınlaştırılmıştı. Ancak yetkililer bu iddiaların doğru olmadığını açıklamıştı. 2019 yılında da başka bir kadın fotoğrafı dolaşıma sokulmuştu. İddialar yine aynıydı. Ancak fotoğraftaki kadının iddialarla ilgisi olmadığı ortaya çıkmıştı.

Haberin Devamı
İslam Memiş'ten altın ve gümüş uyarısı: Çarşı pazar karışır Sıcaklardan bunalanlar için Antalya’nın muhteşem yaylaları Gündem kademeli emeklilik: Önce 2000 sonra 2008... La Liga'nın en çok kazananları: Birinci şaşırttı, Arda listede yok Sürücüler dikkat: 22 Temmuz güncel benzin, motorin ve LPG fiyatları TCMB anketi açıklandı: Beş ay sonra dolar/TL ne kadar olacak?