Arkeolog Merve Kaçmış'ın ölümünde mobbing iddiası

Gaziantep Müzesi'nde görev yapan Arkeolog Merve Kaçmış'ın intiharına yaşadığı mobbing'in neden olduğu iddiaları gündeme geldi. Kaçmış'tan geriye kalan mektupta müzede yapılan sayımda eksik çıkan 150-200 adet tarihi eserin kendisine zimmetlenmek istendiği ve bu yüzden baskı uygulandığından söz edildiği belirtiliyor.

Abone ol

İZMİR - Gaziantep Müzesi'nde görev yapan Arkeolog Merve Kaçmış, Diyarbakır Bağlar’da ailesinin oturduğu binanın 8'nci katından atlayarak yaşamına son verdi. Ailesi, Kaçmış'ın çalıştığı müzede maruz kaldığı mobbing nedeniyle intihar ettiğini öne sürdü. Merve Kaçmış’ın yaşamına son vermeden önce geride bıraktığı mektupta yer aldığı belirtilen iddiaya göre; müzede yapılan sayımda eksik çıkan 150-200 adet tarihi eserin kendisine zimmetlenmek istendiği ve bu nedenle mobbing uygulandığı iddia edildi.

Avukatlar Aslı Pasinli, Hatice Demir ve Gazal Bayram Koluman, Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi adına 3 gün önce yüksekten düşme sonucu intihar eden Merve Kaçmış dosyasının takipçisi olmak için bugün dosyaya vekaletnamelerini sunduklarını ve Merve’nin bıraktığı intihar notuna da işaret ederek psikolojik otopsi talebinde bulunacaklarını söyledi. Merve Kaçmış’ın kardeşi Pınar Kaçmış ise olay yeri inceleme ekipleri el koymadan önce aileden bazı bireylerin mektubu okuduğunu ve Kaçmış'ın bıraktığı mektupta ölümünden sorumlu tuttuğu kişileri isim isim paylaştığını ifade etti.

'MOBBİNG SONUCU İNTİHAR ETMİŞSE...'

Dosyada gizlilik kararı olmadığını ancak kolluktan gelecek evraklar eksik olduğu için dosyanın tamamını alamadıklarını aktaran baro kadın komisyonundan Avukat Aslı Pasinli, yüksekten düşme sonucu intihar eden Kaçmış dosyasının takipçisi olmak için bugün mahkemeye vekaletnamelerini sunduklarını söyledi. Pasinli, bugün inceledikleri Kaçmış dosyasına dair Gazete Duvar’a yaptığı açıklamada şu bilgileri verdi: "Merve’nin intihardan önce bırakmış olduğu notu dosya içinden gördük. Fakat yazı oldukça bulanıktı. Ama notta iş yerine bir atıf olduğu açık ifadelerden belli. İlk cümlesi 'Ben yapmadım, masumum. Her yerde kameralar var izleyince göreceksiniz' diye başlayan ve iş yerinde yaşanan olaya ilişkin 4-5 cümlelik bir not... Devam eden cümleler okunamıyordu. Yazının çözümlenmesini de talep edeceğiz. Söz konusu dosyanın uzun süreli bir mobbing sonucu intihara sevk olup olmadığı hususu için soruşturmanın genişletilmesi talebinde bulunacağız. Bakanlığa bu konuya ilişkin idari bir soruşturma başlatılmasını Merve’nin bıraktığı intihar notuna da işaret ederek başvuruda bulunacağız. Psikolojik otopsi talebimiz de var. Psikolojik otopsi kişiyi intihara sevk eden sürecin ayrıntılı bir şekilde incelenerek yakınları çalışma arkadaşları vs. ile görüşmeler yapılarak intiharın olası nedenleri konusunda bilgi toplanmasıdır. Avrupa ve Amerika’da çok yaygın olan bu yöntemin Türkiye’de yeni yeni yerleşmeye başladığı çalışmalar var. Ve bu dosyanın aydınlatılması için iş yerinde kaybolduğu söylenen 150-200 tarihi esere ilişkin Merve’nin çalışma arkadaşlarının da bilgisine başvurulmasını isteyeceğiz. Merve uzun süreli bir mobbing sonucu hayatını kaybetmiş ise o zaman bu intihar değil cinayet olacaktır."

'YEMESİ, İÇMESİ, HER ŞEYİ O SAYIM OLMUŞTU'

Ablası Merve Kaçmış'ın müzede kendisine verilmek istenen zimmet nedeniyle son zamanlarda sürekli panik halinde yaşadığını dile getiren Pınar Kaçmış ise, bu olayın peşini bırakmayacaklarını söyleyerek şunları anlattı: "Ablamın 2.5 yıl önce ilk ataması bu müzeye oldu. Müzede son 6-7 aydır devam eden bir sayım var. Eserleri bulmaları çok uzun sürdü. Bir türlü bitmek bilmedi. İçinden 150-200 tanesi eksik çıkınca ablam almak istemedi. Eserleri eksik bir şekilde almak istemediğini hep anlatırdı. Ama müdüründen zimmeti bu şekilde alması yönünde sürekli bir dayatmaya maruz kalıyordu. Bize müdürün, 'Bir an önce bitirip zimmeti al, bitirmezsen müfettiş gelecek' diye sürekli baskı yaptığını anlatıyordu. Ablam bu durumu her defasında genel müdürlüğe bildirmek istedi. Ben de çoğu kez konuyu müfettişlere anlat diye uyardım. O bir şekilde amirini ezip geçmekten çekindi. Ama imzalarsa onu sorumlu tutup üzerine iftira atacaklar diye de korkuyordu. Eserlerin olduğu depo anahtarlarını da sürekli ona teslim edip 'Bir şey olursa sen sorumlusun' diyorlardı. Bu yüzden sürekli bir şüphe içindeydi. Artık gecesi, gündüzü, yatması, uyanması, yemesi, içmesi her şeyi o sayım olmuştu. Yaşadığı stresi anlatamam size..."

'MESLEKTAŞIMIZIN AİLESİ DE MEKTUBU DOĞRULUYOR'

Arkeologlar Derneği'nden Gaziantep Müze Müdürlüğü’nde görevli Arkeolog Merve Kaçmış'ın intiharı sonrası yapılan basın açıklamasında ise olayın soruşturma aşamasında olduğu ifade edilerek, "Merhume Merve Kaçmış'ın ailesine ihtiyaçları dâhilinde her türlü destek sunulacak ve olayın takipçisi olunacaktır" denildi.

Dicle Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü mezunu olan Kaçmış’ın intiharı ile ilgili olarak dernek tarafından yapılan basın açıklamasında şöyle denildi: "Gaziantep Müze Müdürlüğünde görev yapmakta olan sözleşmeli Arkeolog Merve Kaçmış'in 13.01.2020 tarihinde hayatına son verdiğini üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayız. Genç meslektaşımızın işyerinde yaşadığı sıkıntıları anlatan bir mektup bıraktığına dair tarafımıza çok sayıda sözlü bildirim yapılmaktadır. Yaptığımız görüşmeler neticesinde meslektaşımızın ailesi de mektubun varlığını doğrulamaktadır ancak savcılık tarafından mektuba el konulması sebebiyle içeriği ile ilgili bilgiye henüz ulaşılamamıştır, ilerleyen günlerde avukatlarımız aracılığıyla ayrıntılı ve doğru bilgilere ulaşılacaktır. Söz konusu acı olay yaşanana kadar derneğimize yapılmış Gaziantep Müzesi ile ilgili herhangi bir sözlü ya da yazılı bildirim, şikâyet bulunmamaktadır. Demek olarak tarafımıza iletilen şikâyetler, sorunlar ve bu gibi olaylarla ilgili her zaman hassas ve titiz bir şekilde ilgilenmekteyiz. Takdir edersiniz ki olay şu an adlı soruşturma aşamasındadır ve bu noktada kesin açıklamalar yapmaktan mümkün olduğunca kaçınılmalıdır. Demeğimiz tarafından Merhume Merve Kaçmış'ın ailesine ihtiyaçları dahilinde her türlü destek sunulacak ve olayın takipçisi olunacaktır."