Armağan Çağlayan'ın enflasyon sorusuna yanıt

Armağan Çağlayan'ın enflasyon sorusu çok tartışıldı. Dünya yazarı Ümit Özlale, Çağlayan'ın sorusuna "yanlış hayat doğru yaşanmaz" sözleriyle yanıt verdi.

Abone ol

DUVAR- Armağan Çağlayan, sosyal medya üzerinden ekonomi yönetimine bir göndermede bulundu, “Bütün ekonomi progra­mı TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranlarına göre yapılıyorsa ve bu açıklanan enflasyon oranları gerçek değilse, uygulanan ekonomi programı hiçbir zaman başarılı olamaz, de­ğil mi?” diye sordu. Dünya gazetesi yazarı Ümit Özlale, Çağlayan'ın çok doğru bir soru sorduğunu belirtti, enflasyon konusundaki en önemli sorunlardan birinin kurumlara olan güvenin sarsılmış olması olduğunu ifade etti. Özlale, "Sayın Armağan Çağlayan’ın sorusu üzerine…" başlıklı yazısında şu görüşlere yer verdi: 

"Kurumlara olan güven de boşuna kaybol­muyor şüphesiz. TÜİK de bu konuda başı çe­kiyor. O yüzden Sayın Çağlayan’ın sorusuna cevaplardan biri şu: kurumlara olan güvenin yitirildiği yerde o kurumların uygulayacağı bir programın kabul görmesi ve başarılı ol­ması çok zor. Başarılı istikrar programlarının ortak noktalarından biri arkasına toplumun desteğini almasıdır. Toplum da güvenirli­ği sorgulanan bir kuruma kolay kolay destek vermez. Kendi beklentilerini ve fiyat ayarla­malarını da bu doğrultuda oluşturur.

Konuyla bağlantılı bir başka önemli nok­ta da şu: Kurumlara olan güven kaybolunca toplum kamu görevini kendisi için yerine ge­tirebilecek çözümlere yöneliyor. Nasıl yargı­ya güven kalmayınca insanlar haklarını fark­lı yollardan aramaya çalışıyorsa, enflasyon verilerine güven kalmayınca da bu boşluk mutlaka bir kurum tarafından dolduruluyor. ENAG’ın ortaya çıkışı ya da İTO endeksinin her zamankinden daha fazla ilgi görmesi bu­nun en iyi örneklerinden biri.

Sayın Çağlayan’ın sorusuna ikinci cevap dezenflasyon programının TÜİK’in açıkladı­ğı manşet enflasyonu baz alarak oluşturulma­sıyla ilgili. Şu anda sıkı bir para politikası mı izliyoruz? TÜİK’in açıkladığı enflasyona ve TCMB’nin duyurularına göre evet, hepimizin hissettiği yüksek enflasyona göre hayır! Enf­lasyonda ne zaman bir düzelme göreceğiz? TÜİK ve Sayın Şimşek’e göre hemen, toplu­mun beklentilerine göre belki çok sonra…

EMEĞİN HAKKI YENİYOR

Enflasyon verilerinin kasıtlı olarak düşük açıklanmasının başka olumsuzlukları da var şüphesiz. Öncelikle emek piyasasında ücret artışları TÜİK’in açıkladığı enflasyon baz alınarak yapıldığı için emeğin tam anlamıy­la hakkı yeniyor. Milli gelir içinde emeğin pa­yının sürekli düşmesinin sebeplerinden biri de bu. Talebi kısmaya yönelik atılan adımlar TÜİK’in enflasyonu düşük açıklaması sonu­cu ücret artışlarının da sınırlı kalmasıyla bir­leşince ortaya sadece iktisadi değil insani bir problem de çıkmış oluyor."

(EKONOMİ SERVİSİ)