Aşağı Saksonya seçiminin galibi Sosyal Demokrat Parti

Almanya'nın Aşağı Saksonya Eyalet Meclisi seçimini oy kaybına karşın Sosyal Demokrat Parti kazandı. Yeşiller ve AfD oylarını neredeyse ikiye katladı. Hür Demokrat Parti ve Sol Parti meclise giremedi.

Abone ol

Yunus Ülger

DUVAR - Almanya'nın Aşağı Saksonya Eyalet Meclisi seçiminden oy kaybına karşın Sosyal Demokrat Parti (SPD) birinci parti olarak çıktı. İki dönemdir eyalet başbakanı olan Stephan Weil'ın üçüncü kez başbakan olması bekleniyor.

SPD, 2017 yılı seçimine göre yüzde 3,5 oy kaybıyla yüzde 33,4 oy aldı. Koalisyon ortağı Hıristiyan Birlik partisi (CDU), bir önceki seçime göre yüzde 5,5 oy kaybıyla yüzde 28,1 oy alabildi. Yenilginin sorumluluğum üstlenen CDU Aşağı Saksonya Başkanı Bernd Althusmann ise istifa etti.

Yeşiller, yüzde 14,5 ile oylarını neredeyse ikiye katlayarak seçimin en kazançlı partilerinden oldu. Faşist AfD partisi de yüzde 10,9 ile oylarını ikiye katladı. Hür Demokrat Parti (FDP), yüzde 4,7 oyla yüzde 5 engelini aşamayarak eyalet meclisi dışında kaldı. Aynı biçimde Sol Parti de yüz 2,7 oyda kalıp meclise giremedi. 6,1 milyon seçmenin bulunduğu eyalette seçime katılımı oranı yüzd 60,8'de kaldı. Eyalet meclisine Türkiyeli adaylardan SPD'li Deniz Kurku ve Yeşiller'den Evrim Camuz seçildi.

SPD İLE YEŞİLLER KOALİSYONU EN GÜÇLÜ OLASILIK

Bu durumda en güçlü koalisyon olasılığı, SPD ile Yeşiller'den oluşacak koalisyon hükümeti görünüyor. 10 yıldır eyalet başbakanı olan Stephan Weil, enerji krizi ile Ukrayna'da savaşı kastederek, zor bir dönemde yapılan seçimi mücadele edip kazandıklarını söyledi.

Seçim öncesi Yeşiller ile koalisyon kurmak istediğini söyleyen Weil, sonuçların kesinleşmesinin ardından Yeşiller ile 'sağlam bir koalisyon' için yeterli çoğunluk bulunduğunu belirtti. Aşağı Saksonya Eyaleti'nde şimdiye kadar en yüksek oyu alan Yeşiller'in Aşağı Saksonya Başkanı Julia Willie Hamburg da SPD ile koalisyon kurmak istediklerini bildirdi. SPD ile Yeşiller, 2013 – 2017 yılları arasında koalisyon hükümeti yürütmüştü.

'GÜVEN VEREN KİŞİLİĞİ VE KARİZMASI'

Seçim sonuçlarını yorumlayan uzmanlar ve Alman medyası, eyalet başbakanı Stephan Weil'ın 'güven veren kişiliği ve karizması' sayesinde seçimi SPD'nin kazandığını belirttiler ve enerji krizi sebebiyle destek kaybeden SPD'li Federal Başbakan Olaf Scholz'u seçim kampanyasına katmamayı doğru hamle olarak yorumladılar. CDU'nun seçimi kaybetmesini ise Federal Başkan Friedrich Merz'in seçim kampanyasına katılmasına bağladılar. Merz, Aşağı Saksonya seçimini SPD, Yeşiller ve FDP'den oluşan Federal Hükümet'e karşı bir kampanyaya dönüştürmüştü. İki hafta kadar önce de Ukraynalıların sosyal yardım için Almanya'yı tercih ettiklerini ileri sürmüş, bunun için 'sosyal turizm' ifadesini kullanmıştı. Bu açıklamanın oylarını ikiye katlayan AfD'ye yaradığı yoruma yapıldı.

Federal Hükümet ortakları SPD ile Yeşiller, seçim sonucundan memnun olurken, eyalet meclisi dışı kalan FDP yeninin sebeplerini tartışıyor. FDP, eyalet meclisi seçimlerden hep yenik çıkıyor. SPD de oy kaybederken, Yeşiller, Federal Meclis seçiminde olduğu gibi eyalet meclisi seçimlerinde de oylarını sürekli artırıyor.