'Asbestli bina acilen karantinaya alınmalı'

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan Ankara'daki asbestli Havagazı Fabrikası'nın acilen karantinaya alınmasını istedi. Candan Sağlık Bakanlığı'nın da devreye girmesi gerektiğini söyledi.

Abone ol

DUVAR - Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan'ın, Ankara 7. İdare Mahkemesi yıkımının durdurulmasına karar verdiği tarihi Havagazı Fabrikası'nın acilen karantinaya alınması gerektiğini söyledi.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve Ankara Tabip Odası tarafından asbestli Havagazı Fabrikası yıkımına ilişkin basın toplantısı düzenlendi.

Toplantıda konuşan Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan asbestli Havagazı Fabrikası yıkımına ilişkin şu açıklamalarda bulundu: "Yetkililerin hiçbir şekilde açıklama yapmaması, kamuoyunu ikna edecek bilimsel bir rapor ve belge sunamaması halkın bir şekliyle infialine neden oldu. Halkın infialine neden olan şey sistemin kendisidir. 24 Kasım'da 350 ton asbestli malzeme olduğunu biliyordunuz. Asbestli yapının nasıl yıkılacağı yönetmelikte çok açık ve ortada. Kültür Bakanlığı bu yapının kültür varlığı olduğunu ve yıkılmaması gerektiğini anlatıyor. Siz 24 Kasım'da bunu biliyorken, 15 Şubat'ta Ankara Tabip Odası ve Mimarlar Odası Ankara Şubesi kamuoyuna bunu açıklamış ve göreve davet etmişken 22 Şubat'ta suç duyurusunda bulunmuşken, 24 Şubat'ta Büyükşehir Belediyesi'ne ve Kültür Bakanlığına yazı yazmışken, 25 Şubat'ta hangi bilimsel akla hizmetle siz bu yapıyı herhangi bir önlem almadan yıkıyorsunuz ve asbestsiz bölümünü yıktık diyerek gerçek dışı konuşmasın. Önce asbesti temizleyeceksiniz. İstanbul'daki elektrik santrali Santral İstanbul da asbestliydi. Usulünce asbesti söktüler ve bir müzeye dönüştürdüler."

'YETKİLİLER NEDEN SUSUYOR?'

Tezcan Karakuş Candan

Tezcan Karakuş Candan, söz konusu binanın acilen karantinaya alınması gerektiğini ifade etti. Candan konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Analizlerde dört noktada asbestin en tehlikeli türü olan yüzde 15 ila yüzde 40 arasında amphibole çıktı. Bilimsel olarak asbestin çıktığını ve yetkililerin bir türlü konuya açıklık getirmediğini söyledik. Öğrendiğimiz günden bu yana kamuoyuyla paylaştık ne yapsaydık insanların göz göre göre 350 ton asbestli bir yapının yıkımı sürecinde halkın sağlığını tehdit edecek boyutlarda önlem almayarak yıkılan yapıya ilişkin ne yapsaydık, sussa mıydık. Bizim görevimiz kamuoyunu bilgilendirmek. Sonrasında Büyükşehir gelin binayı ortadan kaldırın yıkın diyor. Ankara Tabip Odası ve Mimarlar Odası Ankara Şubesi'nin başvurusu üzerine yargı çok duyarlı davranarak yürütmeyi durdurma kararı verdi. Bizim uyarılarımızın ardından hemen brandalar tüller indi. Onlarda usulünce yapılmadı."

'SAĞLIK BAKANLIĞI DEVREYE GİRMELİDİR'

Sürecin birinci dereceden sorumlusunun Ankara Büyükşehir Belediyesi olduğunu belirten Tezcan karakuş Candan şöyle devam etti: "Kendi alanlarına ilişkin açıklama yapmak durumundalar. Şu saatte yapılması gereken yıkım durmuştur. Binanın acilen karantinaya alınması gerekir. İşçi sağlığı ve halk sağlığı açısından Çalışma ve Sağlık Bakanlığı'nın devreye girmesi gerekiyor. Hem içerdeki hava ölçüm raporlarının işçi sağlığı açısından yayınlanmalı, raporlarla konuşulması gerekiyor. Maden Teknik aramadaki numunelerin analizleri bugün yarın çıkacak kamuoyuyla paylaşacağız. Biz de 7 Marttaki etkinliğe katılarak aslında asbestli yapılara ilişkin halkın nasıl bir süreçle karşı karşıya olduğunu bilim insanlarıyla paylaşarak öğreneceğiz. Suç duyurusu yaptık. BİMER'E 26 Şubat'ta yaptığımız başvuru, halkın yaptığı birçok başvuru, Büyükşehir Belediyesi'nde beklemede diğer kurumlar işlem yapıyor." (ANKARA/DHA)