Asbestli fabrika için 'Kırsala Uzanmak' projesi

Asbestli yıkımla gündeme gelen Ankara'daki tarihi Havagazı Fabrikası alanını kente yeniden kazandırmak için proje yarışması yapıldı. Mimarlar Odası Ankara Şubesi'nin düzenlediği yarışmayı 'Kırsala Uzanmak' projesiyle ODTÜ'lü genç mimarlar kazandı. Projenin hayata geçmesi için Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı ile görüşülecek.

Abone ol

ANKARA - Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin eski Belediye Başkanı Melih Gökçek'in son döneminde asbestli yıkımla gündeme gelen tarihi Havagazı Fabrikası alanının yeniden kente kazandırılması için Mimarlar Odası Ankara Şubesi proje yarışması düzenledi.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Mimarlık Bölümü son sınıf öğrencileri Büşra Öner, Dersu Değer, Furkan Erkuş ve Melih Gündüz'ün 'Kırsala Uzanmak' isimli projesi birincilik ödülünün sahibi oldu. Atıl durumdaki alanın yaşam merkezine dönüştürülerek tarım teknolojilerinin sergilendiği, çiftçilerin birbirleri arasındaki diyaloğu artırarak bürokratik yapılara ulaşabilecekleri bir mekan tasarlayan proje ekibiyle konuştuk.

'KARASAL BİR LİMAN OLMASINI AMAÇLADIK'

Proje ekibinin verdiği bilgiye göre yarışmanın ilanından sonra bir araya gelinerek Havagazı Fabrikası alanı incelemeye alındı. Alanın çevresindeki demiryolu hattını, bürokratik kurumlara yakınlığını dikkate alan ekip Türkiye'nin güncel sorunu olarak tarımı belirledi. Bunun çözümü üzerine bir proje hayata geçirmeye karar verdiklerini belirten ekip üyelerinden Büşra Öner, "Ankara kırsalla kentin iç içe geçtiği bir şehir. Liman kentleri vardır daha aktiftirler. Biz de bu alanın karasal bir liman olmasını, insanları buraya toplayabilmeyi amaçladık" dedi.

Asbestli fabrikanın yıkımında yürütmeyi durdurma kararı

Türkiye'nin kooperatifleşme üzerine büyük sorunları olduğunu söyleyen Dersu Değer ise, "Toprak reformu üzerine yoğunlaştık. Bu alan toprak reformunu destekleyebilecek bir alana dönüşebilir mi" diye düşündük. Bu alan müze olarak da kullanılabilirdi fakat insanların tarım konusunda etkileşim içerisinde olacağı bir mekan tasarladık" sözleriyle projenin ortaya çıkış aşamasına dair bilgi verdi.

'İNŞAATIN BU ŞEHİRDE DURDURULMASI LAZIM'

Birinci olan Kırsala Uzanmak projesi hayata geçerse çiftçilerin bir araya gelerek birlik oluşturabilecekleri bir alan Ankara'ya kazandırılmış olacak. Dikim ve konser alanı gibi herkesin kullanabileceği bir proje hazırlayan ekip, "Tarımı merkeze alıp farklı bir peyzaj alanı ortaya koymayı amaçladık. Çiftçiler ile politikacıları bir araya getiren bir alan tasarladık" diye konuştu.

Ankara'ya dair en büyük sorunun ulaşım olduğunu ve özellikle gençler için aktivite alanlarının sınırlı olduğunu söyleyen proje ekibi, Ankara'da tasarlamak istedikleri başka mekanları şöyle anlattı:

DERSU DEĞER: Ankara'daki dereler üzerine çalışıp bu alanlarda proje geliştirmek isterdim. Ankara'da üstü kapatılan dereler ciddi ekolojik sorunlara neden oluyor.

BÜŞRA ÖNER: Kızılay dolmuş durağı olarak kullanılan Güvenpark üzerine çalışabilirdim. Yalnızca dolmuş durağı olarak kullanılmayacak bir yer. Şehrin ortasında ve yıkma gereği olmadığı için orada çalışabilirim.

FURKAN ERKUŞ: İnsanların bir araya gelip daha etkinliğin düzenleneceği bir yer tasarlayabilirim. Örneğin yapımı süren Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) binasını canlandırmak için konser alanları olabilir.

MELİH GÜNDÜZ: Ben bir şey yapmaktan ziyade artık bir şeye dokunulmamasını, korunmasını istiyorum. İnşaatın bu şehirde biraz durdurulması lazım.

'TÜRKİYE'DE MİMARLIK KONUT ODAKLI İLERLİYOR'

Son sınıf mimarlık öğrencisi olan proje ekibi Türkiye'de uygulanan mimarlık anlayışının dünyadaki örneklere göre daha sınırlı olduğunu söylüyorlar. Türkiye'deki mimarlığın konut odaklı ilerlediğini söyleyen Dersu Değer, "Avrupa'da küçük ölçekte insanların para kazanabildiği mimarlık anlayışı var. Türkiye'de ofisler bunu 'konut yapmayalım da ne yapalım' fikrine çevirdi. Bunu ben vizyonsuzluk olarak görüyorum ve risk almak gerektiğini düşünüyorum" dedi. Gelecekte çalışmak istedikleri projelere dair Büşra Öner ise, "Şu an istesek gidebileceğimiz işler, şirketler var. Gelecekte kendimi bu tarz bir mimar olarak görmüyorum. Burada kalırsam istediğim küçük ölçekli de olsa projeleri hayata geçirmek isterim" diye konuştu.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan proje ekibinin birincilik ödülünü 27 Ocak’ta yapılacak törende alacaklarını söyledi.

PROJE TARIM BAKANLIĞINA SUNULACAK

Mimarlar Odası Ankara Şubesi 'Gerçekleşen düşler' projeleri kapsamında ilk yarışmasını Ulucanlar Cezaevi kampüs alanı için yapmıştı. Cezaevinin müzeye dönüştürülmesini amaçlayan proje Adalet Bakanlığı ile yapılan görüşmeler sonrası kabul edilmiş, Ulucanlar Cezaevi Müzesi kente kazandırılmıştı.

Kentteki alanların yeniden insanların kullanımına kazandırılması için proje yarışmaları düzenlediklerini söyleyen Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan,"Havagazı Fabrikası alanı için yapılan yarışmada birinci olan projenin hayata geçmesi için Tarım Bakanlığı'yla bu konuyu görüşelim dedik. Bu projeye sıcak bakabilirler. Tarım politikasının geliştirilmesi ile ilgili onların da çalışmaları var. Kamuoyuna sunacağız. Oraya dört emsalli kamu binası mı yapılır bu projeyi mi kabul ederler bilmiyoruz" dedi.

'TEMİZ GIDA İHTİYACINA ÇÖZÜM GETİRMİŞLER'

"Kenti yönetenlerin umarım ufku açık olur ve bu projeyi değerlendirirler" diyen Candan son yarışmanın kazananı 'Kırsala Uzanmak' projesine dair ise şunları söyledi:

"Cumhuriyetin mirası yaklaşımıyla algılanan birçok proje vardı yarışmaya katılan. Sadece orada bırakanlar bunu geliştirmeyenler de olmuştu. Bu proje ise hem Cumhuriyet mirasını koruyor hem de günümüzde ihtiyaç olan tarım politikalarına alternatif geliştiriyor. Teknolojik gelişmeleri de içeren boyutuyla hazırladıkları projeyle hem üretim hem yönetim hem de bugünün ihtiyacı olan temiz gıda ihtiyacına çözüm getirmişler."

Havagazı Fabrikası yıkıldı, bize ne kaldı?