Aschaffenburg saldırısı sonrası göçmen karşıtlığı tırmandı: SPD ve Yeşiller'den Merz'e tepki

CDU Genel Başkanı Merz, Aschaffenburg saldırısı sonrası, başbakanlığının ilk gününde kimlik belgesi olmayan hiç kimseyi ülkeye sokmayacağını söyledi. SPD ve Yeşiller, Merz'e tepki gösterdi.

Abone ol

ALMANYA - Aschaffenburg'da 22 Ocak Çarşamba günü ruh sağlığı yerinde olmayan 28 yaşındaki Afganistanlı bir sığınmacının, 2 yaşındaki bir çocuk ile 41 yaşındaki bir erkeği bıçakla öldürmesinin ardından, ülkede göçmen karşıtı söylemler iyice tırmandı. Türkiye'deki otel yangınında olduğu gibi politikacılar sorumluluğu birbirlerinin üzerine atarken, sağ partilerden göçmen karşıtı söylemler ve göç politikasını sertleştirme talepleri geldi. Sağ partiler, faşist Almanya için Alternatif (AfD) partisi ile bu konuda adeta yarışa girerken, bu söylem ve taleplere Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile Yeşiller'den tepkiler geldi.

MERZ: BAŞBAKAN OLDUĞUMDA İLK İŞİM SINIRLARI KAPATMAK OLACAK

Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) Genel Başkanı ve ülkenin olası yeni başbakanı Friedrich Merz, başbakan olduğunda daha ilk gün ülkenin sınırlarını kimlik belgesi olmayanlara kapatacağını bildirdi. Merz, basın açıklamasında, “Başbakanlığımın ilk gününde içişleri bakanına, çocuklar da dahil olmak üzere kimlik belgesi olmayanları ülkeye almama talimatı vereceğim. Kim bizimle koalisyon hükümeti kuracaksa bunu kabul etmeli” dedi.

Merz'in bu açıklamasına AfD Eşbaşkanı ve başbakan adayı Alice Weidel'dan destek geldi. X (eski adıyla Twitter) sosyal medya platformu üzerinden yaptığı açıklamada Merz'e işbirliği teklif eden Weidel, seçimden önce bu konuda yasal düzenleme önerdi. Weidel, Merz'e bunun için açık bir mektup da gönderdi; mektup, Bild gazetesinde yayınlandı. Reuters haber ajansına konuşan CDU Federal Meclis Grubu Yöneticisi Thorsten Frei, Weidel'ın önerisini, “Bizim AfD'nin zehirli önerisine ihtiyacımız yok” sözleriyle geri çevirdi.

FAESER: MERZ'İN ÖNERİSİ AB HUKUKU GEREĞİ UYGULANAMAZ

SPD'li Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser, Merz'in önerisine eleştirdi, “Merz'in önerisi, Avrupa Birliği (AB) Hukuku gereği uygulanabilir mi? Bana sorarsanız, hayır” dedi. Yeşiller'in başbakan adayı ve Federal Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck de Merz'in önerisinin AB Hukuku gereği uygulanamayacağını ifade etti. Habeck, “Güvenliğimizi sağlayacak her şey AB Hukuku'na ve Anayasa'ya uygun olmalı” dedi.

Saarland Eyaleti'nin SPD'li Başbakanı Anke Rehling de Merz'in önerisini eleştirdi, ulusal sınırları kapatma ve sınırdışı politikasının göç sorununu çözemeyeceğini söyledi. Stern dergisine konuşan Rehling, sorunun ancak AB içinde ortak bir sığınma ve göç politikasıyla çözülebileceğini ifade etti.

ALMANYA TÜRK TOPLUMU'NDAN AÇIKLAMA

Almanya Türk Toplumu ise X platformu üzerinden yaptığı açıklamada, resmi daireler arasında yetki ve sorumlulukların açıklığa kavuşturulmasını istedi. Açıklamada şu görüşler ifade edildi: “Ülkemizde güven içinde yaşamak istiyoruz. Resmi dairelerin hataları insanların ölümüne yol açıyor, halkı da gittikçe daha fazla aşırı sağcı partilere yöneltiyor.”

POLİTİKACILARDAN KARŞILILIKLI SUÇLAMALAR

Öte yandan, SPD'li Federal Başbakan Olaf Scholz, Aschaffenburg saldırganın sınırdışı edilmemesinden Bavyera eyalet hükümetini sorumlu tuttu, eyaletin, hakkında sınırdışı kararı bulunan saldırganı Bulgaristan'a gönderemediğini söyledi. Scholz, ayrıca Hıristiyan Birlik Partileri'nin (CDU/CSU), Federal Meclis'te güvenlik yasalarını engellediklerini belirtti. 

CSU'lu Bavyera İçişleri Bakanı Joachim Herrmann ise saldırganı sınırdışı etme kararının Federal Göç ve Mülteci Dairesi'nden (BAMF) kendilerine geç ulaştığını söyledi. Herrmann, sınırdışı için süre geçtiği için saldırganı sınırdışı edemediklerini ifade etti.