Asgari Ücret Komisyonu'nda patronlar taleplerini sıraladı
Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ikinci toplantısında, işverenleri temsilen heyette yer alan TİSK görüş ve taleplerini açıkladı. TİSK, asgari ücret desteğinin artmasını, prim yüklerinin uygun seviyelere çekilmesini ve istihdamı korumak için 'dengeli bir asgari ücretin' belirlenmesini istedi.
DUVAR - Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ikinci toplantısında işverenleri temsilen heyette yer alan TİSK (Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu) görüş ve taleplerini açıkladı. Asgari ücret desteğinin tüm işletmeleri kapsayacak şekilde ve özellikle toplu iş sözleşmeli iş yerlerinde artarak devam etmesini isteyen TİSK, vergi ve prim yüklerinin uygun seviyelere çekilmesini, istihdamı korumak için “dengeli bir asgari ücretin” belirlenmesini talep etti.
Asgari Ücret Tespit Komisyonu ikinci toplantısını internet üzerinden gerçekleştirdi. Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder başkanlığında toplanan komisyonda, işveren heyetine TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, işçi heyetine ise Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat başkanlık etti.
TİSK heyetinin görüşlerini paylaştığı toplantıda, Hazine ve Maliye ile Ticaret bakanlıklarının ekonomik veri ve raporları da sunuldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temsilcileri de sunum yaptı. Basına kapalı olarak yapılan toplantıda, TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, patronların görüş ve taleplerini açıkladı. TİSK ilk toplantıda yüzde 2 olan işsizlik sigortası işveren payının alınmamasını istemişti.
'KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİNE EK ÖDEMELER YAPTIK'
TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç yaptığı açıklamada, 2021 yılı asgari ücret çalışmaları için yaptığı açıklamada, Covid-19 salgını nedeniyle zor günlerden geçildiğini söyledi. Bu süreçte işyerlerinde sağlıklı çalışma koşullarının oluşması, çalışanların gelir kaybı yaşamaması ve istihdamın korunması için gerekli adımları hızla attıklarını savunan Koç, kısa çalışma ödeneklerine ilave ödemeler yapılmasını ve çalışanların ücretleri kadar geliri alabilmelerini sağladıklarını ileri sürdü.
Covid-19 önlemleri nedeniyle hizmetler sektöründe faaliyet gösterenler başta olmak üzere birçok işletmenin geçici olarak kapanmak veya faaliyetlerini daraltmak zorunda olduğunu belirten Koç, 2021 yılı asgari ücreti belirlenirken, bu işletmelerin durumu ve geleceğinin dikkate alınması gerektiğini söyledi. Son yıllarda özellikle Doğu Avrupa kaynaklı işgücü maliyetlerinde ciddi rekabet ile karşı karşıya olduklarını belirten Koç, kayıtdışılığın asgari ücret artışlarıyla paralel artarak yüzde 33 seviyelerinde seyrettiğini söyledi.
'VERGİ VE PRİMLER İNDİRİLMELİ'
TİSK Genel Sekreteri Koç, taleplerini şöyle sıraladı:
- Asgari ücret desteğinin tüm işletmeleri kapsayacak şekilde ve özellikle toplu iş sözleşmeli işyerlerinde artarak devam etmeli.
- Türkiye’nin rekabet ettiği ülkeler ve OECD ortalamasının üstünde olan ücret üzerindeki vergi ve prim yükleri uygun seviyelere çekilmeli.
- İstihdamı korumak, ilave istihdam sağlamak, yeni yatırım ortamı oluşturmak ve salgınla zor durumda kalan sektörlerin üzerindeki baskıyı azaltmak için dengeli bir asgari ücretin belirlenmeli.
TÜİK ASGARİ GEÇİM TUTARINI AÇIKLAYACAK
Asgari Ücret Tespit Komisyonu, üçüncü toplantısını 22 Aralık Salı günü Türk-İş'in ev sahipliğinde yine çevrim içi yapacak. Bu toplantıda geçmiş yıllarda olduğu gibi TÜİK’in bir işçinin asgari geçim tutarını açıklaması bekleniyor. TÜİK geçen yıl bir işçinin aylık gıda harcama tutarını hafif iş kolu için 1.940 TL, orta iş kolu için 2.086 TL, ağır iş kolu içinse 2.331 TL olarak açıklamıştı. (Kaynak: EVRENSEL)