Askeri kurumlar KHK'larla kapatılabilir mi?

OHAL kararnameleri kafaları karıştırdı. CHP, son çıkarılan kanun hükmünde kararnamelerle OHAL'in ilan edilme gerekçelerinin dışına çıkıldığı eleştirisi getirdi. Muhalefet, kararnamelerin TBMM'ye getirilmesini istiyor.

Abone ol

Hülya Karabağlı / hkarabagli@gazeteduvar.com.tr.

DUVAR - Hükümetin askeri kurumlarda yaptığı jet değişiklikler (askeri liseler ve harp okullarının kapatılmasıX), OHAL kararnamelerini Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) iç mevzuat kapsamında tartışmaya açtı. Muhalefet, OHAL kararnamelerinin öncelikli olarak Genel Kurul’da görüşülmesini istiyor. Meclis iç tüzüğünün OHAL kararnamelerinin ‘ivedilikle en geç 30 gün içinde görüşülmesini’ hükme bağlayan 128. maddesi de şu ana kadar hükümet tarafından işletilmedi. Bu konudaki tartışmalar henüz sonuca bağlanmış değil. AK Parti tarafı, daha önceki uygulamalara dikkat çekerek kararnamelerin Genel Kurul’da görüşülmeyebileceğini söylüyor.

CHP: GEREKÇENİN DIŞINA ÇIKILAMAZ

CHP’nin Adalet Komisyonu Üyesi, Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan ise OHAL'in kabul edilme gerekçesine göre kararname çıkarılabileceğine dikkat çekti. Gerekçenin dışında bir kararname çıkarılamayacağın dile getiren Aldan'ın bu konudaki görüşleri şöyle:

“OHAL döneminde çıkarılan KHK’ların anayasaya aykırılığı iddia edilemez. Ancak, kararname ile son yapılan değişiklikler OHAL’in ilan edilme gerekçesinin dışına çıktı. Gerekçesinin dışında yasa çıkararak KHK’yi usul haline dönüştürmek anayasayı arkadan dolanarak ilan etmek anlamına gelir. Bu düzenlemeler yasayla yapılmalıdır.

Asıl şunu görüyorum, başta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan olmak üzere büyük bir telaş içindeler. Kaygılardan dolayı önlerine gelen her öneriyi kabul edip uygulamaya koymaya başladılar. Yarın, OHAL ile özgürlüklerin askıya alınması nedeniyle Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) temel hak ve özgürlüklerini düzenleyen hükümlerini karşımıza getirebilirler.”

128. MADDE NEDİR

TBMM iç tüzüğünün ‘Olağanüstü hal ve sıkıyönetim kanun hükmündeki kararnamelerinin görüşülmesini hükme bağlayan 128. Maddesi şöyle.

MADDE 128– Anayasanın 121 ve 122 nci maddeleri gereğince çıkarılan ve Türkiye Büyük Millet Meclisine sunulan kanun hükmünde kararnameler, Anayasanın ve İçtüzüğün kanun tasarı ve tekliflerinin görüşülmesi için koyduğu kurallara göre ancak, komisyonlarda ve Genel Kurulda diğer kanun hükmünde kararnamelerle, kanun tasarı ve tekliflerinden önce, ivedilikle en geç otuz gün içinde görüşülür ve karara bağlanır.

Komisyonlarda en geç yirmi gün içinde görüşmeleri tamamlanmayan kanun hükmünde kararnameler Meclis Başkanlığınca doğrudan doğruya Genel Kurul gündemine alınır.