Askerlik kanun teklifine rötuş geliyor

Askerlik kanunu teklifinde tartışma konusu olan bazı maddelerde revizyon bekleniyor. Askerlik süresinin kısalmasının ve erken terhisin yaratacağı “güvenlik zafiyeti”ne karşı celp dönemi sayısının 4’ten 12’ye çıkarılması gündemde. Cumhurbaşkanının 6 aylık askerlik süresini yarıya düşürme yetkisi kaldırılabilir.

Abone ol

ANKARA - Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, güvenlik zafiyeti yaratacağı endişelerine yol açan yeni askerlik kanun teklifi için muhalefet partilerine bilgilendirme ziyareti düzenledi. AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş ve teklifin ilk imzacısı AK Parti İstanbul Milletvekili Şirin Ünal’ın da yer aldığı 3 kişilik heyet sırasıyla CHP, MHP ve İYİ Parti grup başkanvekilleri ile görüştü. Görüşmelerin her biri yaklaşık birer saat sürdü.

CELP SAYISI 4’TEN 12’YE ÇIKACAK

Edinilen bilgiye göre görüşmelerde üzerinde en çok durulan konu askerliğin 6 aya düşürülmesi ve yasa yürürlüğe girdikten sonra 6 ayı dolduran 100 bin kadar er-erbaşın terhisinin güvenlik zafiyetine yol açacağı yönünde iddialar oldu.

Muhalefet partileri ordudaki yükümlü er-erbaş oranının bu durumda yüzde 35’lere düşeceğini savunurken, Bakanlık bunun yüzde 45 olacağını açıkladı. Bu açığın askere alımların öne çekilerek kapatılabileceği ifade edildi. Bu kapsamda bir yılda 4 olan celp dönemi sayısının 12’ye çıkaracağı öğrenildi.

ASKERLİK SÜRESİNİ DÜŞÜRME YETKİSİ

Teklife göre Cumhurbaşkanının zorunlu askerliğin süresini 6 aydan 3 aya düşürme ya da 12 aya çıkarma yetkisi var. Muhalefet partileri 6 ay zorunlu askerlik süresinin arttırılabileceğini ama askerlik süresini düşürmenin doğru olmadığını ifade ettiler. Bakanın bu öneriye olumlu yaklaştığı öğrenildi.

MUAFİYET YETKİSİNE BAKANLIK OLURU

Görüşmelerde teklifin 45'inci maddesinde, Cumhurbaşkanına verilen askerlikten muaf tutma yetkisi de gündeme geldi. “Barışta, olağanüstü hal veya seferberlik hallerinde veya savaşta, askerliğini henüz yapmadan, Cumhurbaşkanınca gerekli görülen sahalarda özel olarak görevlendirilen gönüllüler, Cumhurbaşkanınca belirlenen şartlara uydukları takdirde askerlik hizmetinden muaf tutulur” maddesine “Genelkurmay teklifi, Milli Savunma Bakanı oluruyla” şeklinde bir değişiklik önerisine sıcak yaklaşıldığı öğrenildi.

BEDELLİ ÜCRETİ DEĞİŞMEYECEK

Muhalefet partileri bedelli askerlik ücreti için belirlenen 31 bin liranın yüksek olduğunu savunuyor. Görüşmelerde bu konu da gündeme geldi. Ancak belirlenen ücretin altına inmenin çok mümkün olmadığı yönünde görüş beyan edildiği öğrenildi.

BEDELLİ ASKERE DOĞAL AFET SEFERBERLİK EMRİ GELEBİLİR

Edinilen bilgiye göre CHP heyeti görüşmede şehit ailelerine TOKİ’den ev verilmesi önerisinde bulundu. Ayrıca bedelli askerlikteki 1 aylık eğitim sürecinde doğal afetlerle ilgili eğitim programının daha da genişletilmesi istendi. AFAD yasasında her bedelli askerin 2 yıl süre içinde yeri geldiğinde göreve çağrılacağı bir seferberlik sistemi gibi düzenleme yapılması önerisinde bulundu. Bakan Akar’ın bu projeyi dikkatle dinleyip not aldığı öğrenildi.

Meclis Milli Savunma Komisyonu kapsamında Bakanlık yetkilileri ile görüşmeler devam edecek. CHP ve İYİ Parti de değişiklikleri gördükten sonra alacağı tutumu netleştirecek.