Aslı Erdoğan ve Necmiye Alpay'a yurtdışı yasağı kaldırıldı

Özgür Gündem davasında Aslı Erdoğan ve Necmiye Alpay'ın yurtdışına çıkış yasaklarının kaldırılması talebi kabul edildi. İnan Kızılkaya ve Kemal Sancılı'nın tahliye talepleri kabul edilmedi.

Abone ol

DUVAR - Kapatılan Özgür Gündem Gazetesi'nin yazar ve yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 2'si tutuklu 9 sanığın, "Devletin birliğini ve ülkenin bütünlüğünü bozmak" ve "Terör örgütüne üye olmak" suçundan yargılandığı davada yazar Aslı Erdoğan ve dilbilimci Necmiye Alpay hakkındaki yurtdışı yasağı kaldırıldı.

İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün görülen duruşmaya tutuklu sanıklar Kemal Sancılı ve İnan Kızılkaya ile tutuksuz sanıklar dilbilimci Necmiye Alpay, yazar Aslı Erdoğan ve Eren Keskin ile avukatları katıldı.

SANCILI VE KIZILKAYA'YA TAHLİYE YOK

Özgür Gündem gazetesinde yazdığı yazıların Fransızca olarak kitaplaştırıldığını, bu kitap nedeniyle birçok ödül aldığını ancak hakkındaki yurtdışı yasağı nedeniyle bu ödül törenlerine katılamadığını belirten tutuksuz sanık Aslı Erdoğan, hakkındaki yurtdışına çıkış yasağının kaldırılmasını istedi. Dilbilimci Necmiye Alpay da hakkındaki yurtdışına çıkış yasağının kaldırılmasını talep etti. Tutuksuz sanıklar Kemal Sancılı ve İnan Kızılkaya da tahliyelerini talep ettiler.

Sancılı ve Kızılkaya'nın tahliye taleplerini reddeden mahkeme, Aslı Erdoğan ve Necmiye Alpay'ın yurtdışına çıkış yasağının kaldırılması yönündeki taleplerini kabul ederek bu kişilerin yurtdışına çıkış yasağı kararını kaldırdı. Mahkeme eksiklerin giderilmesi için ertelendi.

İDDİANAMEDEN

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, yazar Aslı Erdoğan ve dilbilimci Necmiye Alpay'ın da aralarında bulunduğu sanık için "Silahlı terör örgütüne üye olmak", "Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak", "Terör örgütü propagandası yapmak suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ve 6.5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmaları isteniyor.

Söz konusu gazetenin yayın politikasının "Cumhuriyetin niteliklerini, siyasi, hukuki, sosyal ve ekonomik düzenini değiştirmek, devletin ve milletin bölünmez bütünlüğünü bozmak, Türk devletinin ve cumhuriyetinin varlığını tehlikeye düşürmek, devlet otoritesini zaafa uğratmak, yıkmak veya ele geçirmek" olduğu belirtilen iddianamede, gazetede PKK ve KCK yöneticilerinin görüşlerine yer verilerek, gazetede terör örgütünün propagandasının yapıldığı öne sürülüyor. (İSTANBUL/DHA)