Assange hakim karşısına çıktı: 18 suçlamadan birini kabul ederek serbest bırakıldı

Wikileaks'in kurucusu Julian Assange, ABD toprağı Kuzey Mariana Adaları'nda görülen duruşmada, anlaşma gereği, kendisine yöneltilen suçlamalardan birini kabul ederek serbest bırakıldı.

Abone ol

DUVAR - Wikileaks'in kurucusu Julian Assange, dün Büyük Okyanus'un Asya kıyılarına yakın ABD toprağı Kuzey Mariana Adaları Bölge Mahkemesi'nde hakim karşısına çıktı. ABD yetkilileriyle yaptığı, hakkındaki bir suçlamayı kabul ederek serbest kalmasına olanak tanıyan anlaşma sonrası İngiltere'de tutulduğu hapishaneden tahliye edilen Assange, resmen serbest bırakıldı. Yapılan anlaşma, ABD'nin Irak ve Afganistan'da işlediği suçları da delillendiren binlerce gizli belgeyi yayımladığı gerekçesiyle yargılanan Assange'ın kendisine yöneltilen Casusluk Yasası'nın ihlal ettiği suçlamasını kabul etmesini öngörüyordu.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, beş yılını İngiltere'deki yüksek güvenlikli bir hapishanede, yedi yılını ise başkent Londra'daki Ekvador Büyükelçiliği'nde geçiren Julian Assange, anlaşma uyarınca, 15 Haziran Çarşamba günü çıktığı mahkemede, 'gizli ulusal savunma belgelerini ele geçirmek ve ifşa etmek için komplo' suçlamasını kabul etti. 

'EYLEMİMİN CASUSLUK YASASI'NI İHLAL ETTİĞİNİ KABUL EDİYORUM'

Kendisine ABD'de toplam 18 suçlama yöneltilen Julian Assange, eylemlerinin ifade özgürlüğü hakkını güvence altına alan ABD Birinci Anayasa Değişikliği kapsamında olduğuna inandığını anlattı. Assange, mahkemedeki beyanında, "Gazeteci olarak çalışırken, kaynağımı, daha sonra yayınlamak üzere gizli olduğu söylenen bilgiyi sağlaması için cesaretlendirdim. Birinci Anayasa Değişikliği'nin bu eylemi koruduğuna inanıyordum ancak bunun casusluk yasasını ihlal ettiğini kabul ediyorum" ifadelerini kullandı. 

DURUŞMANIN ARDINDAN AVUSTRALYA'YA DOĞRU YOLA ÇIKTI

Hakim Ramona V. Manglona, Assange'ın suçu kabulünü kabul ederek İngiltere'de hapishanede geçirdiği süreyi göz önünde bulundurup derhal serbest bırakılmasına hükmetti. Assange'ın avukatı Barry Pollack, adliye dışında basına yaptığı açıklamada, "Assange'a hiçbir zaman Casusluk Yasası kapsamında suçlama yöneltilmemiş olması gerektiğine ve yaptığının gazetecilerin her gün yaptığı bir şey olduğuna güçlü bir şekilde inanıyoruz" dedi. Pollack, Wikileaks'in çalışmalarının süreceğini de kaydetti. 

Assange'ın avukatlarından Jennifer Robinson da Assange'ın serbest bırakılmasını sağlamak adına yıllardır diplomasi yürüttüğü için Avustralya hükümetine teşekkür etti. Assange, duruşmanın ardından gazetecilerin sorularına yanıt vermeden mahkemeden ayrıldı, Avustralya'nın başkenti Canberra'ya dolu özel bir uçakla yola çıktı. 

Julian Assange'ın serbest bırakılması Avustralya'nın Sydney kentindeki ABD Konsolosluğu'nun önünde kutlandı: "Özgür ifade, özgür basın" (Fotoğraf: Reuters)

İKİ ÜLKEDEN ASSANGE'A DESTEK: 'BUGÜN ONUN ÖZGÜRLÜĞÜNÜ KUTLUYORUZ'

Öte yandan Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, seçilmiş Devlet Başkanı Claudia Sheinbaum ve Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange'a destek verdiklerini ifade eden açıklamalarda bulundu.

Obrador, X sosyal medya hesabından, Julian Assange'a ilişkin verilen kararı memnuniyetle karşıladığını belirterek, "Julian Assange'ın hapisten çıkmasını memnuniyetle karşılıyorum. En azından bu durumda 'Özgürlük Anıtı' boş bir sembolden ibaret olmayacak, dünyanın dört bir yanındaki milyonlar gibi canlı ve mutlu" ifadelerini kullandı.

Meksika'da 4 Haziran'daki seçimleri kazanarak ülke tarihinin ilk kadın devlet başkanı seçilen Claudia Sheinbaum da 14 Eylül 2022'de Meksiko kentinin anahtarını Assange'ın ailesine teslim ettiğini hatırlatarak, "Bugün onun özgürlüğünü kutluyoruz" diye konuştu.

Venezuela Devlet Başkanı Maduro ise sosyal medya hesabından, Assange'ın fotoğrafını paylaşarak, "Venezuela halkı adına Julian Assange'ın serbest bırakılmasını kutluyoruz. Bu karar, özgürlük ve insan hakları için kazanılmış bir zaferdir. Assange, hakikat için verilen savaşta cesaret ve yiğitliğin bir örneğidir. Adalet her zaman galip gelecektir." dedi.

Ne olmuştu?

Assange, gençlik yıllarda bilgisayar programcısı olarak şöhret kazandı. 1995'te ülkesi Avustralya'da bilgisayar korsanlığı suçlamasıyla cezaya çarptırıldı ancak bunu bir kez daha yapmayacağına söz vermesi üzerine hapse girmedi. 2006'da Wikileaks web sitesini kurdu. Wikileaks bugüne kadar on milyondan fazla gizli belgeyi yayımladığını iddia ediyor. Belgeler arasında savaş, casusluk ve yolsuzlukla bağlantılı resmi raporlar da var.

2010'da ABD ordusuna ait helikopterden çekilmiş ve Irak'ın başkenti Bağdat'ta 18 sivilin öldürülüş anını gösterdiği belirtilen bir video Wikileaks'te yayımlandı. Bunlarla birlikte ABD ordusunun eski istihbarat analisti Chelsea Manning'in sızdırdığı binlerce gizli belge de Wikileaks'te yayımlandı. Bu belgelere göre ABD ordusu Afganistan savaşı sırasında yüzlerce sivili öldürmüş ancak bunlar resmi raporlara girmemişti.

2019'da ABD Adalet Bakanlığı sızıntıyı ülkenin 'tarihindeki en büyük gizli bilgi ifşalarından biri' olarak tanımladı. ABD yetkililerinin avukatları, bilgilerin yayımlanmasının Afganistan ve Irak'ta adı geçen kişileri 'ciddi zarar, işkence ve hatta ölüm riskiyle karşı karşıya bıraktığını' söyledi. Assange ise dosyaların ABD silahlı kuvvetleri tarafından gerçekleştirilen ciddi ihlalleri ortaya çıkardığını ve kendisine karşı açılan davanın siyasi amaçlı olduğunu vurguladı. Gizli bilgileri elde etmek amacıyla askeri veri tabanlarına sızmak üzere komplo kurmakla suçlandı ve 18 suçtan yargılanmasına karar verildi.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)