Assange'dan mahkemede ABD'ye Gore Vidal mesajı
ABD'li diplomatların gizli yazışmalarını yayınlayan WikiLeaks sitesinin kurucusu Julian Assange, sığındığı Ekvador Büyükelçiliği'nin kendisine sırt çevirmesi sonrası çıkarıldığı mahkemede tutuklandı. ABD'nin iadesini istediği Assange, elçilikten çıkarılırken ve mahkemede, Washington'a karşı eleştirileri ile tanınan yazar Gore Vidal ile bir söyleşiyi okuyordu.
DUVAR - Amerikalı diplomatların gizli yazışmalarını yayınlayan WikiLeaks sitesinin kurucusu Julian Assange, yedi yıldır siyasi sığınmacı olarak yaşadığı Londra'daki Ekvador Büyükelçiliği'nde yaka paça gözaltına alınmasının ardından çıkarıldığı İngiliz mahkemesinde tutuklandı.
Assange şu an için İngiltere'de 2012'de 'kefalet ödemesini yapmamak' suçuyla tutuklanmış durumda. Ancak ABD'nin de kendisi hakkında iddianame hazırladığının ortaya çıkması sonrası akıbeti merak konusu. Zira İngiliz polisi Assange'ı, sadece kefalet suçlaması değil, aynı zamanda ABD'nin iade talebi doğrultusunda da gözaltına aldıklarını açıkladı.
GORE VIDAL OKUDU
Assange ise mahkeme salonunda Amerikan dış politikasını, askeri müdahalelerini ve toplumsal sistemini eleştiren bir kitabı okuyarak başına gelenleri protesto etti. Assange, Ekvador elçiliğinden zorla çıkarılırken yanında taşıdığı kitabı, mahkemede de okumaya devam etti.
Assange'ın okuduğu kitap, sistem eleştirileri ile tanınan ve Amerikan hükümetlerinin dış politikasını sorgulayan Amerikalı yazar Gore Vidal ile yapılan söyleşilerin bir derlemesi. 'Gore Vidal: Ulusal Güvenlik Devletinin Tarihi' isimli kitap, Amerikan toplumuna, Washington'ın askeri müdahalelerine ve dış politikasına karşı sert eleştiriler içeriyor.
Vidal, ABD'nin hem kendi kendini hem de başkalarını öldüren bir güce sahip olduğunu belirterek, "Bize diğer ülkeler, kendimiz ve ne kadar sevildiğimiz hakkında söylenen her şey yalan" diyor.
İngiliz gazeteci Mark White, ilk kez bir kişinin yargılandığı mahkeme salonunda yasal belgelerden başka bir şey okuduğunu gördüğünü söyledi.
BUNDAN SONRA NE OLACAK?
Ekvador'da 2017 yılında iktidara gelen ABD destekli Lenin Moreno'nun siyasi iltica hakkını iptal etmesi sonrası İngiliz polisinin elçilik binasına girerek gözaltına aldığı Assange hakkında bir dizi 'senaryo' bulunuyor.
ABD Adalet Bakanlığı, Assange aleyhinde suç duyurusunda bulunmakta gecikmedi. Bilgisayar müdahalesinde bulunmak ve gizli verileri çalmak için Chelsea Manning ile görüşmekle suçlanan Assange'ın ABD'ye iade edilip edilmeyeceği bilinmiyor. ABD'nin 12 Haziran'a kadar İngiltere'ye iade dosyası sunması gerekiyor.
Assange hakkında, İsveç'te açılmış bir cinsel saldırı davası da bulunuyordu. İsveç'teki dava kapanmıştı ama Assange, İngiltere'de bu vaka nedeniyle ödemesi gereken kefaleti vermediği için tutuklandı. Assange cinsel saldırı iddiasını reddetmiş ve kendisinin ABD'ye iadesini sağlama amaçlı siyasi bir komplo ile karşı karşıya bulunduğunu savunmuştu.
LENİN MORENO'YA 'HAİN' SUÇLAMASI
Ekvador lideri Moreno ise Assange'ın siyasi iltica hakkıını ve vatandaşlığını iptal ederken İngiliz hükümetinden 'idam cezası olan ülkelere iade edilmeyeceği' yönünde garanti aldığını söyledi. Ancak İngiliz polisi, Assange'ın iki suçlama ile tutuklandığını, bunlardan birinin de ABD'nin iade talebi olduğunu açıkladı. Öte yandan, Assange'a siyasi iltica hakkı tanıyan eski Ekvador devlet başkanı Rafael Correa, halefi Moreno'yu ihanetle suçladı. (DIŞ HABERLER)