Assos Antik Limanı’ndaki kaya ıslahına üç ayrı dava
Assos Antik Limanı’ndaki kaya ıslahına üç ayrı dava açılacak. Ayrıca bölgede yaşanan tahribata dikkate çekmek ve çalışmaları durdurmak amacıyla “Assos İçin Çağrı” bildirisi hazırlandı.
İSTANBUL - Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği ile Assos Dostları, İstanbul TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası’nda düzenledikleri basın toplantısında Assos antik limanındaki kaya ıslahı çalışmalarıyla ilgili açıklama yaptı.
Assos Dostları Sözcüsü Cem Tüzün, yetkililerin yaptıkları açıklamaların aksine, Assos’ta sürdürülen inşaatın amacını aşan bir tahribata dönüştüğünü ve şeffaflıktan uzak yapıldığını vurguladı. Avukat Pervin Çelik, Koruma Kurulu’nun ihmali, Çanakkale Valiliği Afet İşleri Müdürlüğü’nün rapor hazırlama ihalesi ve Ayvacık Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği’nin uygulama işindeki yanlış ve eksiklikleriyle ilgili üç ayrı dava açılacağını açıkladı.
ASSOS İÇİN ÇAĞRI BİLDİRİSİ İMZAYA AÇILACAK
Doğal ve kültürel mirasın korunmasıyla ilgili farklı meslek ve uzmanlık alanlarından 23 ismin imzaladığı “Assos İçin Çağrı” bildirisinde, doğa ve tarih katliamının derhal durdurulması, yamacın doğal peyzajının uzmanların gözetiminde yeniden oluşturulması ve Assos’un tescilli kültür ve doğa mirası alanlarında bilimsel, saydam, bağımsız, hukuksal süreçlerin geliştirilmesi çağrısı yapıldı. Kamuoyunun imzasına change.org’da imzaya açılacak bildiride Assos Antik Limanı’nın arkeolojik kalıntılarıyla önemli bir kültürel peyzaj alanı olduğu vurgulandı. Kaya ıslahı adı altında yapılan çalışmaların bölgeye zarar verdiği vurgulandı. Bildiride projenin uygulamam ihalesinin ilgili bakanlıklar yerine bu konudaki yetkinliği tartışmalı olan Ayvacık Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından yapıldığına dikkat çekildi. “Bilimselliği zaten soru işareti olan projenin uygulama aşamasında da proje dışına çıkıldığı konusunda ciddi endişe ve kaygılarımız vardır” denilen metinde, sürecin en başından beri şeffaf olmadığı ve kamuoyuna yapılan açıklamaların yetersiz olduğu belirtildi. Bildiride “Assos’ta limanın gerisindeki yamacın iş makineleri ile hunharca oyularak yok edilmesi koruma ilkelerine tamamen aykırı bir uygulamadır. Bu tahribatı yapanlara en kısa zamanda ‘dur’ demek, yurdunu, doğayı ve kültürel mirası seven herkes için önemli bir yurttaşlık, dünya ölçeğinde ise bir insanlık görevi ve sorumluluğudur” denildi. Bildiride tarih katliamının hemen durdurulması, yamacın doğal peyzajının uzmanların gözetiminde yeniden oluşturulması, Assos'ta ve tüm tescilli kültür ve doğa mirası alanlarında kamu yöneticilerinin verebileceği zararların önlenmesi için bilimsel ve hukuksal süreçlerin başlatılması çağrısı yapıldı. (DUVAR)
Bildiriye imza verenler:
Akif Burak Atlar / Şehir Plancısı TMMOB ŞPO İstanbul Şb. Bşk.
Burçin Altınsay Özgüner / Y. Mimar Mimari Koruma Uzmanı
Cem Tüzün / Endüstri Mühendisi, Çiftçi Assos Dostları
Dr. Cihat Levent Yazar / Kültürel ve Doğal Mirası İzleme Plat.
Dr. Ege Yıldırım / Şehir Plancısı Kültürel Miras Koruma Uzmanı
Dr. Uygar / Özesmi Çevre Bilimci
Eyüp Muhçu / Mimar
Hüseyin Alan / Jeoloji Mühendisi TMMOB Jeoloji Müh. Odası Gen. Baş.
İsmail Erten / Mimar Assos Dostları-ÇADOÇEP
M. Nezih Başgelen / Arkeolog-Editör Kültürel ve Doğal Mirası İzleme Plat.
Mücella Yapıcı / Y. Mühendis-Mimar
Pervin Çelik / Avukat
Prof. Ayşegül Cankat / Mimar
Prof. Dr. Deniz İncedayı / Mimar TMMOM Mimarlar Odası Genel Baş.
Prof. Dr. Doğan Perinçek / Jeoloji Mühendisi Jeoarkeoloji Uzmanı
Prof. Dr. Gülşen Özaydın / Mimar Kentsel Tasarım Uzmanı
Prof. Dr. İclal Dinçer / Şehir Plancısı
Prof. Dr. Örsan Öymen / Felsefeci-Yazar Öğretim üyesi
Prof. Dr. Zeynep Ahunbay / Mimar
Prof. Dr. Zeynep Merey Enlil / Şehir Plancısı
Sibel Asna / İletişim Danışmanı Assos Dostları
Süheyla Doğan / İnşaat Mühendisi-Çiftçi Kazdağı Doğ. ve Kültürel Var. Kor. Der.
Yiğit Ozar / Arkeolog