Assos’taki yapılaşma nedeniyle antik yol tahrip ediliyor
Çanakkale’nin turizm merkezinden Sokakağzı bölgesindeki antik yol yapılaşma tehdidi altında. Arkeolojik SİT Alanı ilan edilen yol, genişletme çalışmaları nedeniyle zarar görüyor.
Seçkin Sağlam
ÇANAKKALE - Çanakkale'ye bağlı Ayvacık’ın Koyunevi Köyü Sokakağzı Mahallesi’nde bulunan ve 2020 yılında Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 3. Derece Arkeolojik SİT Alanı olarak ilan edilen antik yol, bölgedeki yapılaşma nedeniyle zarar görüyor.
İş makineleri tarafından kullanılmak istenen yolun korunması için mücadele edenler, gereken tedbirler alınmazsa antik yolun geleceğe miras olarak kalamayacağını söylüyor.
ARAZİLERİNDEN GEÇEN ANTİK YOLU TESCİL ETTİRDİLER
Koyunevi Köyü’nde kardeşi Sevgi İmre ve kızı İnci Gerçek ile birlikte yaşayan Sevin İmre, antik yolun korunması için 2020 yılında kendi imkanları ile Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’na başvurdu. Aynı yıl incelemeler tamamlanarak söz konusu antik yol, 3’üncü Derecede Arkeolojik Sit Alanı ilan edildi.
Sevin İmre, yapılaşmaya karşı mücadele ettiklerini ifade ederek, bir inşaat sahibinin “yolumu daraltıyorlar” diyerek kendilerine dava açtığını söyledi. Davanın duruşmasının mayıs ayında devam edeceğini ifade eden İmre, “Bizler yıllardır bu yolu korumaya çalışıyoruz. Tescil işlemleri bizim mücadelemizle yapıldı. Bizim amacımız bu dünya mirasını korumak. Biz nasıl yolu daraltalım? Bize daralttığımız için açılan davanın gerçek sebebi, yolun genişletilmesini sağlamaktır” dedi. Dava devam ederken de genişletme çalışmaları için zaman zaman duvarların yıkıldığını gördüklerini ifade eden İmre, “Davanın sonuçlanmasını beklemeleri gerekiyordu” diye konuştu.
‘ARAÇ GEÇİŞLERİ İÇİN BAŞKA BİR YOL BULUNMALI’
Antik yolun, kendilerine bırakılmış bir kültür mirası olduğunu dile getiren İmre, amaçlarının yolu, kendilerinden sonraki nesillere bırakmak olduğunu ifade etti. “Bu yol üzerinden bugüne kadar hep hayvanlarla yük taşınmış, araç geçişi hiç ihtiyaç olmamış” diyen İmre, “Ancak şimdi yapılaşma nedeni ile buradan ağır tonajlı araçların geçmesi ve bunun için de yolun genişletilmesi isteniyor. Bunun için de zaten antik yolun diğer bağlantı kollarındaki duvarları ve taş döşemeleri söküldü, genişletildi. Şimdi kalan kısmı da yok edilmek isteniyor. Evet, yapılaşma yapılacaktır ve araç geçecektir ama bu yola zarar vermeden başka bir çözüm yolu bulunmalı” ifadelerini kullandı.
‘YOL AÇILIRSA BETONLAŞMA VE YAPILAŞMA ARTACAK’
Mahallenin tamamının antik köy üzerine kurulduğunu söyleyen avukat Necla Alkır, bu nedenle köy ve çevresindeki çoğu yerin SİT alanı olduğunu söyledi. Dava konusu olan alanın da Geç Roma ve Erken Bizans dönemine ait olduğunun Sevin İmre'nin başvurmasıyla ortaya çıktığını ifade eden Alkır, “Yolun alternatifi olabilecek başka yollar olmasına rağmen davacı ve bazı davalılar ısrarla bu yolun açılmasını mahkemeden talep ediyor. Hatta savunmalarında rant kaybına uğradıklarını dahi beyan ediyorlar. Oysa yolun büyük kısmı tahrip edilmiş olup, gelecek nesillere aktarılabilecek sadece bir bölümü kaldı” dedi.
Alkır, “Bu yolun açılması, antik döneme, kültürel varlıklara ihanet olacağı gibi etrafında çarpık yapılaşmaya, betonlaşmaya, define arayıcılarının, tarihi eser kaçakçılarının cirit atmasına sebep olacak. Her ne kadar soruşturmalar sürüyorsa da bu soruşturmalar tarihi kültürel varlıkları ne yazık ki geri getiremeyecek” diye konuştu.