AstraZeneca aşısı Almanya'da da askıya alındı

Kan pıhtılaşmasıyla ilgili yan etkileri gerekçe göstererek AstraZeneca firmasının Covid-19 aşılarını askıya alan ülkelere Almanya da katıldı. AstraZeneca firmasıysa, aşının kan pıhtısı riskini artırmadığını belirtti.

Abone ol

DUVAR - Oxford Üniversitesi ile AstraZeneca firmasının ortak geliştirdiği Covid-19 aşısını askıya alan ülkelere Almanya da katıldı. Almanya Sağlık Bakanlığı, aşının ilgili araştırmalar sonuçlanana dek kullanımının tedbir amacıyla durdurulduğunu açıkladı. Bakanlık, söz konusu kararın ülkede aşılardan sorumlu Paul Ehrlich Enstitüsü'nün tavsiyesiyle alındığını duyurdu.

HANGİ ÜLKELERDE ASKIYA ALINDI?

Avrupa'da geçtiğimiz hafta Norveç, Danimarka, Hollanda ve İrlanda, AstraZeneca'nın geliştirdiği Covid-19 aşılarının kullanımını geçici olarak askıya aldı. İtalya, Estonya, Letonya, Lüksemburg ve Litvanya'da da AstraZeneca'nın toplamda 17 ülkeye gönderdiği ve 1 milyon doz içeren belirli bir parti aşının kullanımı durduruldu.

NEDEN DURDURULUYOR?

Bu ülkeler, aşıyı yaptıran bazı kişilerin derin ven trombozu, pulmoner emboli ve kan pıhtılaşması gibi yan etkiler yaşamasını karara gerekçe gösterdi. Bununla birlikte açıklamalarda, aşıyla doğrudan bağlantı bulunup bulunmadığının hâlâ araştırılmakta olduğu da vurgulandı. İngiltere ve Fransa dahil bir dizi ülkedeyse AstraZeneca ile aşılama sürüyor.

ASTRAZENECA: ÖLÜMLERLE AŞI ARASINDA İLİŞKİ YOK

AstraZeneca firmasıysa, söz konusu vakalarla aşı arasında doğrudan bir bağlantının bulunmadığını vurguluyor. Firmadan yapılan açıklamada, Avrupa Birliği ve İngiltere'de AstraZenecca aşısı yaptıran kişilerin sayısının 17 milyonu geçtiği, bu kişiler arasında 15 derin ven trombozu ve 22 pulmoner emboli vakası görüldüğü belirtildi. Firma, bu oranın, söz konusu şikâyetlerin normal nüfusta görülme oranından yüksek olmadığını vurguladı. (DIŞ HABERLER)