AstraZeneca'dan AB'ye tepki: Aşı teslim tarihleri konusunda taahhüt vermedik

AstraZeneca şirketinin CEO'su Pascal Soriot, aşı tedariki konusunda Avrupa Birliği'nden gelen açıklamalara tepki gösterdi. Aşı teslim tarihleri konusunda taahhüt vermediklerini söyleyen Sariot, "Taahhüdümüz, elimizden gelenin en iyisini yapacağımız şeklinde" dedi.

Abone ol

DUVAR - Avrupa Birliği (AB) ile ilaç firması AstraZeneca arasında aşı teslimatlarının zamanında yapılmaması nedeniyle başlayan tartışma sürüyor. Avrupa Komisyonu'nun 'aşı tedarikini yavaşlatan firmalara karşı yasal yollardan harekete geçileceğini' açıklamasının ardından, AstraZeneca'nın CEO'su Pascal Soriot, AB ile yapılan korona virüsü aşısı sözleşmesindeki taahhütleri ihlal etmediklerini savundu. İtalya'da yayınlanan La Repubblica gazetesine verdiği demeçte, "AB ile yapılan aşı sözleşmesi çok açık. AB'ye taahhüdümüz, elimizden gelenin en iyisini yapacağımız şeklinde" diyen Soriot, "Dünya nüfusunun yüzde beşine sahip olan Avrupa, aylık küresel tedarikimizin yüzde 17'sini alıyor" ifadelerini kullandı.

'BİZ AŞIDAN KAR ETMİYORUZ'

AB'nin AstraZeneca'yı 'belirli sayıda aşı tesliminde sözleşmeye dayalı taahhütlerden caymakla' itham ettiğini anımsatan Soriot, sözleşmede böyle bir taahhüdün yer almadığını belirtti. AB üyesi ülkelerin, AstraZeneca'yı 'aşıları başka yerlerde satmaya çalışmakla da' itham ettiklerini söyleyen Soriot, "Aşıları daha fazla para kazanmak için başka ülkelere sattığımız fikri doğru değil. Çünkü biz aşıdan kar etmiyoruz" dedi.

'AB HAKKINDAN FAZLA AŞI ALDI'

Soriot, dünyada 7,5 milyar insanın yaşadığını aktaran, mevcut durumda Avrupa'nın talep ettiği 100 milyon dozun çok fazla olduğunu, AB'nin 'hakkından fazla aşı aldığını' belirtti. Soriot, AB'nin AstraZeneca ile aşı sözleşmesini çok erken yaptığı yönündeki açıklamaların da doğru olmadığını savunarak, "AstraZeneca ile sözleşmeyi İngiltere'den 3 ay sonra imzalayan AB, bu ülke ile aynı zamanda aşıya erişim talep ediyordu" ifadelerini kullandı.

'AVRUPA SIRASINI BEKLEMELİ'

AB tarafının AstraZeneca'nın Belçika'daki üretim tesisinde yaşanan sorunlardan ötürü gecikmeyi kabul etmediğini, diğer üretim tesislerindeki aşıların AB ülkelerine göndermesini istediğini kaydeden Soriot, bunun mümkün olmadığını vurguladı. Soriot, AB'nin şirkete üretim kapasitesini artırması için yüzlerce milyon euro yatırım yaptığı açıklamasına dikkati çekerek, aynı yatırımı İngiltere'nin de yaptığını, AB'nin sırasını beklemesi gerektiğini dile getirdi.. (AA)