Asya'da bir ilk: Tayvan'da eşcinsel evliliğe onay

Tayvan, Asya'da eşcinsel evliliği onaylayan ilk ülke oldu. Yüzlerce LGBTİ aktivisti kararı kutladı.

Abone ol

DUVAR - Tayvan, eşcinsel evliliği onaylayan ilk Asya ülkesi oldu. Parlamentodaki oturumdan çıkacak sonucu yağmur altında bekleyen yüzlerce LGBTİ aktivisti, kararı kutladı.

Tayvan parlamentosunda yapılan tarihi oylamada üç farklı tasarı gündeme getirildi. Bunlardan biri, hükümete ait olan ve LGBTİ örgütleri tarafından da kabul gören tasarıydı. Muhafazakâr milletvekilleri tarafından sunulan diğer iki tasarı ise 'evlilik' yerine ‘eşcinsel aile ilişkisi’ veya ‘eşcinsel birliktelik’ ifadelerini kullanıyordu. Hükümetin tasarısı ise karşı cins evliliklerinden farklı bir düzenleme sunmakla beraber LGBTİ örgütleri tarafından kabul görüyordu.

Tasarıya göre bir Tayvan vatandaşı, eşcinsel evliliğin yasak olduğu bir ülkenin vatandaşı ile evlenemiyor. Tasarı belli sınırlandırmalar olsa da, eşcinsel çiftlere evlatlık edinme hakkını da tanıyordu.

Demokratik İlerici Parti’nin (DPP) çoğunlukta olduğu parlamentoda yapılan oylamada, hükümetin tasarısı 27’ye karşı 66 oyla kabul edildi. Tayvan parlamentosunun eşcinsel evliliği onaylayan tarihi kararı karşısında bazı aktivistler gözyaşlarına hâkim olamadı.

'DAHA FAZLA TAVİZ VERMEYİ KABUL ETMİYORUZ'

Evlilikte eşitliği savunan bir sivil toplum kuruluşunun baş koordinatörü olan Jennifer Lu, “Hükümetin tasarısı zaten en alt çizgimiz, daha fazla taviz vermeyi kabul etmiyoruz. Diğer iki tasarı kabul edilseydi, bir kez daha anayasal mücadele başlatacaktık” dedi.

Tasarı, Devlet Başkanı Tsai Ing-wen’in imzalamasının ardından yürürlüğe girecek. Oylamadan önce Twitter’da bir mesaj paylaşan Tsai, "Bugün tarih yazma ve ilerici değerlerin Doğu Asya toplumlarında kök saldığını dünyaya gösterme şansımız var" dedi. 2016'daki seçim yarışında evlilik eşitliği vaadi veren Tsai, "Artık dünyaya aşkın kazandığını (#LoveWins) gösterebiliriz" ifadelerini kullandı.

ANAYASA MAHKEMESİ İKİ YIL ÖNCE SÜRE TANIMIŞTI

Kararın temeli iki yıl önceye dayanıyor. 2017 yılında Anayasa Mahkemesi, geçerli medeni hukukun anayasal hakları ihlal ettiğine hükmetmiş ve eşcinsel evliliğin yasallaşmasını talep etmişti.

Mahkeme, gereken yasal değişiklikleri yapması için parlamentoya iki yıl süre tanımıştı. Bu süre 24 Mayıs’ta doluyordu. (Sputnik)