Atatürk Barajı 'yetkili' arıyor: 50 bin kişinin ziyaret ettiği alan çöple doldu
Atatürk Barajı kıyısına pikniğe gelenlerin çöplerini bırakması sonucu baraj etrafı çöplerle doldu. Çöplerin temizlenmesi konusunda belediye, bölgenin yetki alanında olmadığını söyledi.
Fatma Keber
URFA - Adıyaman, Antep ve Urfa sınırlarında yer alan Atatürk Barajı'nın, Bozova'daki göl kıyısı kirlilikle karşı karşıya. Bölgeyi ziyarete gidenlerin ardında bıraktığı çöpler, görüntü kirliliği yaratmanın yanı sıra doğaya da zarar veriyor.
Bozova Belediyesi, bölgenin yetki alanlarında olmamasına rağmen arada bir temizlik yapıldığını belirterek çözüm konusunda net bir açıklama yapmadı.
‘BOZOVA O KADAR SAHİPSİZ Kİ…’
Baraj kıyısını, her yıl yaklaşık 50 bin kişi ziyaret ediyor. Özellikle yaz aylarında ziyaretçi sayısı artıyor. Ancak bölgeye gidenler, çöplerini toplamayarak olduğu gibi bırakıyor. Bu durum zamanla baraj kıyısının plastik şişe, bardak, tabak, cam şişe, ambalaj gibi atıklarla dolmasına neden oldu.
Bu manzara Bozovalıların da tepkisini çekiyor. Bozova’da yaşayan Kemal Güner, “Bozova ilçemiz, doğal güzelliği ile 'bulunmaz nimet' konumunda ama yıllardır burada taş üstüne taş koyan olmadı. Bu doğa güzelliği çöplük ve pislik içinde. O kadar sahipsiz ki… İlçedeki sorunları artık ne görmek, ne de duymak istiyoruz, tepki veremez olduk. Buradaki sorunlar yüzünden giden çok kişi oldu” dedi.
Bozova’da yaşayan bir kişi, sıkı denetim yapılmasını ve bölgeye çöp konteyneri konulmasını isterken sorunun çözümü için belediyeyi işaret etti.
BOZOVA BELEDİYESİ: YETKİ ALANIMIZDA DEĞİL
Bozova Belediyesi’nden bir yetkili konuya ilişkin "Orası içme suyu havzası olduğu için belediyeye ait değil. İnsanlar gidiyorlar, orada yiyip içiyorlar, çöplerini de bırakıyorlar. Belediye olarak orayı arada bir temizliyoruz. Orada şahıs arazileri var, bu nedenle bir çalışma başlattığımız zaman bizi mahkemeye veriyorlar” diye konuştu.
‘ÇÖP YIĞINLARI HER ZAMAN SORUN OLDU’
CHP Bozova ilçe Başkanı Ömer Gül ise bölgede daha önce bir tesis olduğunu belirterek “Oradaki tesis büyükşehre devredildikten sonra giriş ücreti alınmaya başlandı. Tesis pislik içinde… Daha önce orada 3-4 marina vardı. Bizim zamanımızda cankurtaranlar vardı, dalgıçlarımız vardı ama şu anda hiçbir şey yok” ifadelerini kullandı.
HDP Urfa Basın Sorumlusu Ulaş Çoban ise ilçenin yıllardır gelişmediğini belirterek “Özellikle Fırat'ın sahil kenarının bakımsızlığı, çöp yığınlarının varlığı her zaman sorun oldu. Hep bahaneler öne sürüldü ama kimse çözüm bulmadı. İlçenin turizm potansiyeli düşünüldüğünde Bozova’nın gelişmemesi gerçekten çok acı. Böyle turizm potansiyeli olan bir ilçe neden bu halde?” diye sordu.
Bölgede her yıl pek çok boğulma vakasının yaşandığını da vurgulayan Çoban “Balık tutmaya gelen gençler, sıcak havada serinlemek için burada suya giriyor. Her yıl bu nedenle pek çok insanımızı kaybediyoruz. Burada can güvenliği açısından önlem alınabilir. Bazı yerlere uyarı asılması yeterli değil. Cankurtaran olması lazım” ifadelerini kullandı.