Atatürk Havalimanı'ndaki 'güvenlik açığı' İngiliz basınında

İngiliz gazetesi The Independent'tan iddia: Atatürk Havalimanı'nda güvenlik açığı var. Yeni kabin yasaklarına tabi tutulan yolcular, ellerinde elektronik cihazları bulunan yolcularla biraraya gelebiliyor.

Abone ol

DUVAR - ABD ve İngiltere'ye Türkiye dahil 10 ülkeden doğrudan uçuşlarda getirilen kabin yasaklarına ilişkin tartışma sürerken, İstanbul Atatürk Havalimanı'nda ciddi bir güvenlik açığı bulunduğu öne sürüldü. İddiaya göre, Atatürk Havalimanı'nda yeni kabin yasakları için getirilen önlemler, olası bir terör saldırısını önleyebilecek nitelikte değil.

'UÇAĞA BİNMEDEN HEMEN ÖNCE'

ABD ve İngiltere, Türkiye dahil 10 ülkeden doğrudan uçuşlarda, yolcuların yanlarına cep telefonundan büyük cihaz almasını yasaklamıştı. Gerekçe olarak da, bu cihazların içinde bomba yerleştirilebileceğine dair istihbarat gösterilmişti. Ancak The Independent gazetesinin seyahat editörü Simon Calder'ın haberine göre, İstanbul Atatürk Havalimanı'nda yeni önlemlere tabi tutulan yolcular, uçağa binmeden hemen önce diğer yolcularla biraraya gelebiliyor.

'202 NUMARALI KAPIDA HERKES BERABER'

.

Gazetenin 'Havalimanı laptop yasağında şoke eden açık' başlığıyla birinci sayfasından verdiği haberde, cumartesi günü Londra'nın Heathrow Havalimanı'na yapılan TK1983 numaralı uçuştan önce yaşanan açık şöyle: Doğrudan İstanbul-Londra seferini yaptığı için elektronik cihaz yasağına tabi olan uçağın yolcuları, kapıya gelene kadar tam altı güvenlik kontrolünden geçti. Bunların sonuncusunda, yolcuların çantaları elektronik cihaz olup olmadığının tespit edilmesi için elle arandı. Ancak 202 numaralı kapıda bekledikleri sırada, bu önlemlere tabi tutulmamış bir uçağın yolcuları - yani içine bomba yerleştirilebileceği iddia edilen laptopları yanlarında bulunan yolcular- 202 numaralı kapının oradan çıkış yaptı.

'100'DEN FAZLA YOLCUYU FARK EDEN OLMADI'

Independent muhabiri, "Ağır önlemlerden geçirilmiş yolcular 202 numaralı kapıda Heathrow uçuşuna binmeyi beklerken, güvenli bir bölge olduğu varsayılan alanda bir uçak dolusu yeni gelen yolcu geziyordu... Güvenlik görevlilerinin Heathrow yolcularının çantalarından PlayStation ve Kindle cihazlarını dikkatle almasını izlemiştim. Fakat cihazları denetlenmemiş 100'den fazla yolcunun kapıdaki bekleme alanında gezindiğini kimse fark etmemişti."

'İSTANBUL BÜTÜN ÖNLEMLERİ BOŞA ÇIKARDI'

İngiliz gazetesi haberinde, "Hükümetin elektronik cihaz yasağının an hedefi olan havalimanında, titiz kontrolleri beyhude kılan bir güvenlik açığı var" ifadesini kullandı. Havacılık güvenliği üzerine yayın yapan Aviation Security International dergisinin editörü Philip Baum gazeteye demecinde İstanbul'daki güvenlik açığını şöyle değerlendirdi: "Eğer laptoplar veya diğer cihazlar onlara uçağa binmeden hemen önce verilebilecekse, insanları kısıtlamaya da gerek yok."

'TÜRK HAVALİMANLARI ZAYIF HALKA OLAMAZ'

Buckingham Üniversitesi'nin güvenlik ve istihbarat çalışmaları bölümünün direktörü Profesör Anthony Glees de yasağın belirli havalimanlarını kapsamasını eleştirdi. Glees, "Bazı havalimanlarında güvenlik yeterli değilse, o zaman kimsenin yanına elektronik cihaz almasına izin vermeyeceksiniz" dedi. Glees, "Teröristler her zaman zincirdeki en zayıf halkayı seçer. Bu durum, İstanbul'da bir halka olmadığını, yani bu politikanın doğru olmadığını gösteriyor" diye konuştu. Glees, "Herkesin havalimanlarında en iyi güvenliği sağlamakta çıkarı var ve Türk havalimanları zayıf halka olamaz çünkü hepimiz birbirimize bağlıyız" ifadelerini kullandı.

THY'YE BİLGİ VERİLDİ

The Independent, söz konusu güvenlik açığı hakkında Türk Hava Yolları'nı ve İngiliz Ulaştırma Bakanlığı'nı uyardığını da yazdı. (Dış Haberler)