Ateşkes müzakereleri öncesi İsrail'den Nablus'a hava saldırısı

Doha'da yapılması beklenen müzakere görüşmeleri öncesi, İsrail'in Balata Mülteci Kampı'na düzenlediği saldırıda 2 Filistinli genç hayatını kaybetti, 1'i çocuk, 1'i kadın 4 kişi yaralandı.

Abone ol

DUVAR - İsrail'in 7 Ekim'den bu yana saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de ölü sayısı 40 bine dayandı. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, 7 Ekim'den bu yana İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yaşamını yitirenlerin sayısının 39 bin 965'e, yaralı sayısının da 92 bin 294'e yükseldiğini duyurdu. Ayrıca hâlâ enkaz altında ve yol kenarlarında ölülerin bulunduğu ancak İsrail güçlerinin engellemesi nedeniyle sağlık ekipleri ile sivil savunma görevlilerinin cenazelere ulaşamadığı vurgulandı.

MÜLTECİ KAMPINA SALDIRI

ABD, Mısır ve Katar'ın arabuluculuğunda Doha'da gerçekleşmesi beklenen ateşkes müzakereleri öncesi, İsrail saldırılarını sürdürüyor. İsrail askerlerinin, işgal altındaki Batı Şeria'nın Nablus kentine düzenlediği hava saldırısında, 2 Filistinlinin öldüğü, 4'ünün yaralandığı bildirildi. Filistin resmi ajansı WAFA'ya göre, İsrail güçleri, Nablus'un doğusundaki Balata Mülteci Kampı'na dron ile saldırı düzenledi.

AA'nın aktardığına göre saldırıda 2 Filistinli genç hayatını kaybetti, 1'i çocuk, 1'i kadın 4 kişi yaralandı. Filistin Kızılayı, sağlık ekiplerinin, saldırıda yaşamını yitirenlerden birini Balata kampından Nablus'taki bir hastaneye naklettiğini, İsrail güçlerinin cenazeyi taşıyan ambulansa el koyduğunu belirtti.

İSRAİL, AMBULANS GEÇİŞLERİNİ ENGELLİYOR

ABD, Mısır ve Katar'dan oluşan ara bulucular, 8 Ağustos'ta yayımladıkları ortak açıklamada, Gazze'de ateşkes ve esir takası için 15 Ağustos'ta Kahire veya Doha'da müzakerelere yeniden başlanması için İsrail ve Hamas'a çağrı yapmıştı.

ABD Başkanı Joe Biden 31 Mayıs'ta İsrail'in önerisi olduğunun altını çizdiği 3 aşamalı ateşkes planını açıklamıştı. Plan, kısaca kalıcı ateşkesi, İsrail'in Gazze'nin tamamından çekilmesini, rehinelerin ve tutukluların karşılıklı salıverilmesini, yerlerinden edilen Filistinlilerin Gazze'ye geri dönüşünü, insani yardımların kesintisiz ve yeterli düzeyde ulaştırılmasını ve Gazze'nin yeniden imarını içeriyordu. Ancak Netanyahu daha sonra esir takası müzakereleriyle ilgili yeni şartlar öne sürmüştü. Bu şartlar, "silahlı Filistinlilerin güneyden kuzeye dönmesinin engellenmesi ve İsrail ordusunun Gazze ile Mısır sınırındaki Philadelphia Koridoru'nda kalmasını" öngörüyordu.

Dün Hamas'tan yapılan açıklamada ise Doha'da yapılması öngörülen görüşmeye heyetinin katılmayacağı duyuruldu.  Hamas yöneticilerinden Sami Ebu Zuhri, "Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararı ile ABD Başkanı Biden'ın açıklamalarına dayanan ve 2 Temmuz'da sunulan teklife bağlıyız ve bunu uygulamak için bir mekanizma belirlemeye hazırız" dedi.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)