Ateşkes müzakerelerinde son durum: Hamas ve İsrail heyetleri Mısır'a gidiyor

Hamas heyetinin Kahire'ye vardığı açıklanırken, İsrail de ateşkes müzakereleri için Mossad Direktörü David Barnea liderliğindeki heyetin Mısır'a gideceğini duyurdu.

Abone ol

DUVAR - İsrail heyetinin bu sabah Lübnan Hizbullahı ile yaşanan gerilime rağmen Tel Aviv ile Hamas arasında esir takası ve Gazze Şeridi'nde ateşkese varılması için yapılacak müzakerelere katılmak amacıyla Mısır'ın başkenti Kahire'ye gideceği bildirildi. İsrail basınında çıkan haberlerde, Kahire'deki müzakerelere dış istihbarat teşkilatı Mossad Direktörü David Barnea ve iç istihbarat teşkilatı Şin-Bet (Şabak) Başkanı Ronen Bar'ın da aralarında bulunduğu İsrail heyetinin katılacağı belirtildi.

AA'nın aktardığına göre, Barnea ve Bar'ın da aralarında olduğu heyetin ilerleyen saatlerde Kahire'ye hareket edeceği kaydedildi. Kahire'deki müzakerelere Barena ve Bar'ın yanı sıra ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü William Burns, Mısır İstihbarat Başkanı Abbas Kamil, Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani'nin de katılması bekleniyor.

HAMAS HEYETİ MISIR'A ULAŞTI

Hamas Hareketi'nden bir heyetin de Gazze Şeridi'nde ateşkes ve esir takasına ilişkin devam eden müzakerelerdeki gelişmeleri görüşmek üzere dün akşam Kahire'ye gideceği açıklanmıştı. Hamas'ın Siyasi Büro Üyesi İzzet Er-Rişk, Hamas heyetinin başkanlığını Halil el Hayye'nin yapacağını ve Hareketin ABD Başkanı Joe Biden'ın sunduğu öneriye ve BM Güvenlik Konseyi kararına bağlı kalacağını dile getirmişti. 

The Washington Post gazetesi, Hamas heyetinin cumartesi günü Kahire'ye ulaştığını bildirdi. Halil el Hayye'nin liderliğindeki heyetin müzakerelere doğrudan katılması beklenmiyor ancak Mısır ve Katarlı yetkililer tarafından bilgilendirilecekleri aktarıldı.

MUTABAKATTA YENİ ŞARTLAR 

ABD Başkanı Joe Biden, 27 Mayıs'ta İsrail ile Hamas arasında esir takası ve Gazze'de ateşkese varılması için bir öneri sunmuştu. Netanyahu ise Biden'ın açıkladığı ateşkes taslağının İsrail'in hazırladığı tekliften farklı olduğunu ileri sürerek yeni şartlar eklenmesini talep etmişti.

İsrail Başbakanı, Gazze'yi ikiye ayıran Netzarim Koridoru ve Gazze Şeridi ile Mısır sınırındaki Philadelphi Koridoru'nun yanı sıra Refah Sınır Kapısı'ndaki İsrail işgalinin devam etmesini istemişti. Bunlara ek olarak Netanyahu, Hamas üyelerinin Gazze'nin diğer bölgelerinden kuzeye geçmesinin engellenmesini şart koşmuştu.

Katar'ın başkenti Doha'da 15-16 Ağustos'ta, İsrail ile Hamas arasında esir takası ve Gazze'de ateşkes sağlanması için müzakereler yapılmıştı. Hamas, ABD, Mısır ve Katar'ın arabuluculuğunda yürütülen müzakerelerde Netanyahu'nun yeni şartlar sürerek anlaşmaya varılmasını engellediğini belirtmişti.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)