Atık depolama tesisine DSİ’den onay çıkmadı

Bursa Orhangazi ilçesinde atık depolama tesisi kurmak isteyen şirketin ÇED raporunu değerlendiren Devlet Su İşleri, yer seçiminin yeniden yapılmasını istedi.

Abone ol

Pelin Akdemir

BURSA - Bursa’nın Orhangazi ilçesinde otomotiv ve otomotiv yan sanayi üzerine faaliyet gösteren Asil Çelik Sanayi ve Ticaret A.Ş., fabrikadan çıkan atıklar için depolama tesisi kurmak istiyor. İlçedeki eski taş ocaklarının bulunduğu alana yapılmak istenen “2. Sınıf Endüstriyel Atık Düzenli Depolama Tesisi” projesi, ilçenin içme suyunu karşılayan su toplama havzası içinde bulunuyor.

ÇED raporu üzerine görüş bildiren Devlet Su İşleri, karstik bölge üzerine yapılan çalışmaları ve alınan önlemleri yetersiz bularak yer seçiminin yeniden yapılmasını istedi.

‘TESİS SU KAYNAKLARINI OLUMSUZ ETKİLER’

Bölgenin su kaynakları olan Nadir Kaynağı, Kaynarca Kaynağı ve Ilıpınar Kaynağı’nın atık tesisi nedeniyle olumsuz etkileneceğini belirten DSİ, olası yeraltı suyu kirliliğinin önüne geçilmesi amacıyla yer seçiminin yeniden gözden geçirilmesini istedi.  Nihai şekli halkın görüşüne açılan ÇED raporu için kararın ‘olumlu’ olarak çıkması bekleniyor. “Eğer bu proje gerçekleşirse, Orhangazi ikinci Dilovası olur” diyen Avukat Erol Çiçek, sivil toplum örgütlerini, siyasi partilerin ilçe örgütlerini ve Orhangazi halkını ‘ÇED olumlu’ kararı çıktıktan sonra yürütmenin durdurulması ve iptali istemiyle dava açmaya çağırdı.

Yeraltı suyu koruma alanı

‘TAŞ VE KİREÇ OCAKLARININ FAALİYETLERİ DURMALI’

Jeoloji Yüksek Mühendisi Hidrojeolog Prof. Dr. Baki Canik’in, Orhangazi Belediyesi'ne sunduğu 28 Eylül 1990 tarihli rapora göre, su kaynaklarının kirliliği yıllar öncesine dayanıyor. “Mermerlerin doğal olarak yüksek olan geçirimlilikleri, dinamit patlatılmaları nedeniyle taş ocaklarında daha da artmıştır. Bu nedenle bu mekanlara kirletici katı ve sıvı hiçbir madde atılmamalı ve depolanmamalıdır” ifadelerinin yer aldığı raporda taş ve kireç ocaklarının faaliyetlerinin durması gerektiği belirtildi. Kaynakların beslendiği havzada, hayvan otlatılmasının, gübre ve çöp depolanmasının, foseptik çukur açılmasının ve alana ahır yapılmasının da önlenmesi istendi.