Atilla'nın avukatlarının Zarrab'a karşı hamlesi ne anlama geliyor?

Reza Zarrab'ın 'itirafçılık' yaptığı davada bugün kritik bir gelişme yaşandı. Tek tutuklu sanık olan eski Halkbank genel müdür yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın avukatları, Amerikan basınının davanın seyrini değiştirebileceği yorumunu yaptığı bir itirazda bulundu. Peki bu ne anlama geliyor?

Abone ol

DUVAR - ABD'deki İran yaptırımlarının ihlaliyle ilgili davada itirafçı olan Reza Zarrab'ın savcılık sorgusu sürerken, davanın tek tutuklu sanığı olan eski Halkbank genel müdür yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın avukatlarından kritik bir itiraz geldi. Avukatlar, Zarrab'ın ABD'deki cezaevinden yaptığı konuşmalara ilişkin kanıtların savcılık tarafından kendilerine geç verildiğini belirterek itirazda bulundu. Zarrab'ın konuşmalardan birinde, alacağı cezayı hafifletmek için işlemediği suçları bile üstlenmesi gerektiğini söylediği belirtiliyor.

BRADY YASASINA DAYALI İTİRAZ

Atilla'nın avukatlarının itirazı, ABD'de 'Brady davası/Brady yasası' olarak bilinen, Yüksek Mahkeme'de 1963 yılunda karara bağlanan bir cinayet davasına dayanıyor. Brady yasası, iddia makamının (savcılık), savunma makamının da işine yarayabilecek delilleri zamanında paylaşmasını öngörüyor.

Zarrab/Atilla davasını izleyen Amerikalı gazeteciler, Atilla'nın bu itirazının 'bomba' etkisi yaratabileceğini, Zarrab'ın bazı ifadelerinin geçersiz sayılabileceğini belirtiyor.

ATİLLA'NIN AVUKATLARI NE DİYOR?

Atilla'nın avukatları itirazda, bu konuşma kayıtlarında kendilerinin işine yarayabilecek beş konunun bulunduğunu ancak savunmanın konuşmaları geç sunmasından ötürü incelemek için yeterli zamanlarının kalmadığını savundu.

Avukatlar özellikle de, Zarrab'ın cezaevinden Ahad isimli bir kişiyle yaptığı konuşmada cezasını hafifletmek için yalan söylemesi, işlemediği suçları bile itiraf etmesi gerekebileceğini belirtmiş olmasına dikkat çekti. Bir diğer nokta da, bu konuşmanın Azerice olması. Atilla'nın avukatları, kanıtların geç sunulması nedeniyle tercümeye vakitlerinin kalmadığını, Brady yasasının bu nedenle ihlal edildiğini savunuyor.

Davayı salondan taki peden Amerikalı gazeteci Katie Zavadski, söz konusu telefon kayıtlarının, Amerikan cezaevlerindeki yasal dinlemeler çerçevesinde alındığını belirtti. (Dış Haberler)

Canlı blog | Reza Zarrab dördüncü günde ne anlattı?