Atina-Ankara hattında 'deniz parkı' gerilimi

Dışişleri Bakanlığı, "Yunanistan’ın bu defa da çevreyle ilgili hususları istismar ettiği görülmektedir" açıklamasında bulundu. Atina'dan, bakanlığın açıklamasına yanıt geldi.

Abone ol

DUVAR - Yunanistan'ın 16-17 Nisan'da Atina'da düzenlenecek 'Okyanuslarımız Konferansı' sırasında biri Ege Denizi'nde diğeri ise İyon Denizi'nde iki yeni Deniz Parkı açılacağını duyurmasına, Ankara'dan tepki geldi. Yunanistan Çevre ve Enerji Bakanı Theodoros Skylakakis'in açıklamasının ardından, WWF ve Greenpeace'in de aralarında bulunduğu dokuz çevre grubu, yeni parkların duyurusunu 'önemli bir girişim' olarak nitelemişti. 

Konuya ilişkin Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, şu ifadeler kullanıldı: 

"Yunanistan’ın, Ege sorunları bağlamında öteden beri hemen her platformdan istifade etme çabası içinde olduğu bilinmektedir. İlişkilerimizde son dönemde görülen yumuşamaya rağmen, Yunanistan’ın bu defa da çevreyle ilgili hususları istismar ettiği görülmektedir. Ege sorunlarını ve egemenliği uluslararası anlaşmalarla Yunanistan’a devredilmemiş bazı ada, adacık ve kayalıkların statüsüne ilişkin hususları kendi gündemi çerçevesinde kullanmamasını Yunanistan’a tavsiye ederiz. AB dahil üçüncü tarafları da Yunanistan’ın çevre programlarına yönelik siyasi hamlelerine alet olmaması konusunda ikaz etmek isteriz."

'TÜRKİYE, ÇEVRE KONULARINI POLİTİZE EDİYOR'

Bu açıklamanın ardından, Atina'dan yanıt geldi. Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin 'çevre konularını politize etmeye çalıştığını' savundu. Yunanistan Dışişleri'nin açıklamasında, şu ifadelere yer verildi:

"Türk Dışişleri Bakanlığı'nın açıklaması tamamen çevresel bir konuyu politize etmektir. Hükümetler, izlenim yaratmak için bu konuyu istismar etmek yerine, çevrenin korunmasına ilişkin evrensel sorunlara karşı duyarlı olmalıdır. Yunan hükümeti, dış politika ilkeleri çerçevesinde ülkenin egemenliğini ve egemenlik haklarını ısrarla koruyacaktır."

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)