Atina öldürülen LGBTİ aktivisti için yürüyor

Atina geçtiğimiz günlerde bir linç girişiminde öldürülen Zak Kostopoulos için yürüyor. Glastonos Sokağında btoplanacak olan arkadaşları "Yere düşen, elleri kelepçeli bir insana saldıran topluluk medeni değildir” diyor.

Abone ol

ATİNA - Yunanistan’ın başkenti Atina’nın merkezinde geçtiğimiz günlerde bir linç girişimine kurban giden Zak Kostopoulos davası sivil toplum kuruluşları ile LGBTİ ve insan hakları örgütlerini ayağa kaldırdı. Bugün saat 19.00’da örgütler Kostopoulos’un hayatını kaybettiği Glastonos Sokağında bir araya gelecek olan örgütler arkadaşları ve temel insan hakları için sesini yükseltecek.

Bugünkü büyük yürüyüşü düzenleyen örgütler halihazırda Yunanistan’ın Makedonya’nın isim meselesi ve ekonomik kriz gibi konulardan çok daha önemli bir gündem maddesi ile karşı karşıya olduğu uyarısında bulunuyor. Büyük yürüyüş ve etkinlik için kamuoyuna açıklamada bulunan örgütler bugünkü etkinliğin barışçıl nitelikte olması gerektiği uyarısında bulunuyor.

“Hayat bir vitrinden ibaret değildir. İnsan hayatı bir vitrinden daha değerlidir. Yere düşen, elleri kelepçeli bir insana saldıran topluluk medeni değildir” mesajını veren örgütler tüm Yunanistan halklarının son gelişmelere karşısında ayağa kalkması gerektiğini vurguluyor.

OLAY NASIL GELİŞTİ?

Kostopoulos kısa bir süre önce bir kuyumcu dükkanının vitrinini tahrip edip kendisini sokağa atarken dükkanın sahibinin ve olay mahallindeki insanların saldırısına uğramış ve daha sonra elleri kelepçeli bir halde, polisler tarafından göz altına alınıp hastaneye nakledilirken hayatını kaybetmişti. Olayın duyulduğu ilk anlarda Yunanistan’ın merkez medyası “hırsızlık” olayından bahsederken, ayrıntıların ortaya çıkması ile beraber Kostopoulos’un arkadaşları ve yoldaşları olayın devasa bir linç girişimi olduğu vurgusunu yapmıştı.

KOSTOPOULOS’UN YOLDAŞLARINDAN MANİFESTO

Bugün Atina’nın merkezinde düzenlenecek olan büyük miting ve yürüyüş için kamuoyu ile paylaşılan bildiri Yunanistan’ın modern tarihine geçecek olan kısa ama özlü bir manifesto niteliği taşıyor. Açıklamanın girişinde Kostopoulos’un şiddet karşıtı sözlerine yer veriliyor. “Benim şiddetle işim olmaz. Sinema filmlerinde bile şiddete tanıklık edemem” diyen Kostopoulos’un yoldaşları, birkaç gün evvel Atina sokaklarında bir insanın güpegündüz katledildiğinin altını çiziyor.

Bu olay karşısında bazı toplum kesimlerinin “mal ve servetin güvenliği” ısrarında bulunduğunu hatırlatan bugünkü yürüyüşün düzenleyicileri modern Yunanistan’da “mal ve cal emniyetinin” bir insanın linç edilmesini onaylayıcı bir hal almasının kabul edilemez olduğu görüşünü öne çıkarıyor.

Açıklamada polisin ve devletin takındığı sorunlu duruşu da atıfta bulunulurken şunlar söyleniyor: “Son gelişmeler topluma enjekte edilen faşizmi ortaya çıkarıyor. 'Erkekçe' tekmelerle, elleri kelepçeli Zak bu şekilde şiddet sarmalı içerisinde son nefesini veriyor. Bugün hayatını kaybeden Zak idi. Yarın kim olacak?”

Metin olayın sorumlularının ve nedenlerini adalet tarafından bir an evvel gün yüzüne çıkarılması çağrısı ile son buluyor.