Atina’da Türkiye-Yunanistan istikşafi görüşmelerine tepki

Beş yıl aradan sonra yeniden başlayan Türkiye-Yunanistan istikşafi görüşmeleri, Atina'da tartışmalara neden oldu. Ankara'yı eleştiren Yunanistan'ın eski başbakanı Andonis Samaras, “İstikşafi görüşmelerin başlaması Türkiye'ye yönelik yaptırımlarla ilgili her türlü tartışmayı iptal eder nitelikte" dedi.

Abone ol

DUVAR - Beş yıl aradan sonra İstanbul’da yeniden başlayan Türkiye-Yunanistan istikşafi görüşmeleri komşu Atina’da tartışmalara neden oldu. Muhafazakar Yeni Demokrasi kanadında birçok üst düzey yetkili görüşmelere karşı çıkıyor. Eski başbakan Andonis Samaras, yeni tur görüşmeler nedeniyle Kiryakos Miçotakis hükümetine sert bir ikazda bulundu.

Yeni Demokrasi içerisinde istikşafi görüşmelerle ilgili zıt görüşlerin benzeri Yunanistan solunda da gözlemleniyor. Yunanistan Komünist Partisi (KKE) Ankara ile Atina arasındaki yeni tur görüşmelerin 'sadece NATO ve AB’nin planlarına hizmet ettiğini' söyleyerek karşı çıkarken ana muhalefetteki Syriza tarafında görüşmelerine karşı görüşler dikkat çekiyor.

SAMARAS'TAN TÜRKİYE'YE SERT ELEŞTİRİ 

Pazar günü Kathimerini gazetesinde yayınlanan söyleşisinde eski başbakan Samaras, Türk-Yunan istikşafi görüşmelerinin yeniden başlamasına karşı çıktı. Yeni Demokrasi içerisinde milliyetçi kanadın temsilcisi pozisyonunda olan Samaras, Türkiye’ye sert eleştiriler yöneltti ve Miçotakis’i Ankara-Atina ekseninde müzakereye ön şartsız olarak şans tanıması nedeniyle eleştirdi.

“İstikşafi görüşmelerin başlaması Türkiye'ye yönelik yaptırımlarla ilgili her türlü tartışmayı iptal eder nitelikte. Uluslararası toplumun bir ülkeyi resmi olarak müzakere ederken cezalandıramayacağını herkes anlayabilir” diyen Samaras, açıklamalarının devamında şu ifadelere yer verdi: “Türkiye uluslararası deniz hukukunu kabul etmiyor. Birleşmiş Milletler kurucu beyannamesi ile yasaklanan güç kullanma tehdidinde bulunuyor, uluslararası toplumu görmezden gelip bize karşı sürekli yeni sorunlar ortaya çıkarıyor. Adalarımız ile ilgili egemenlik hakkına itiraz ediyor. Ege'deki Yunan adalarının askersizleştirilmesi çağrısında bulunuyor. Kıbrıs’ta Maraş’ı kolonileştirirken, adada iki ayrı devlet talep ediyor. Münhasır Ekonomik Alanında sondaj yapıyor ve aylardır Yunan kıta sahanlığını çevreliyor. Türk-Libya paktı ile Yunanistan aleyhine bir durum yaratmaya çalışıyor."

Samaras, açıklamasının devamda Atina’nın Türkiye karşısında duruşunu 'sertleştirmesi' gerektiği mesajını da şu sözlerle verdi: “Yayılmacı hülyalar peşinde koşanlar karşısında yatıştırıcı mahiyette politika güdemezsin. Çünkü bu şekilde o daha acımasız hale gelir. Yayılmacı anlayış ile yalnızca caydırıcılıkla başa çıkabilirsiniz. İhtiyacımız olan şey saldırgan bir Türkiye’ye karşı caydırıcılığımızı güçlendirmek. Nasıl olacak bu? Neyse ki bugün bunun için çok iyi bir zemin mevcut. Güçlü ittifaklar tesis edilebilir."

Yunanistan’ın eski başbakanı ayrıca, Türk-Yunan ilişkilerindeki tavrı nedeniyle Berlin’i de eleştirdi ve Türkiye’nin ilerleyen dönemde Batı Trakya’da problem yaratmaya çalışacağı iddiasında bulundu.

'GÖRÜŞMELER İÇİN NEDEN ACELE EDİLDİ?'

Samaras gibi diplomatik meselelerde iktidar partisi içerisinde ağırlığı olan, eski dışişleri bakan yardımcısı ve uluslararası ilişkiler uzmanı Yannis Valinakis de, CNN’de Türk-Yunan istikşafı görüşmelerinin ön koşulsuz olarak başlatılmasına karşı çıktı.

“'Casus belli' ilkesinin Çavuşoğlu aracılığıyla, Brüksel gibi bir merkezde acımasız bir şekilde yeniden gündeme getirildiği bir ortamda istikşafi temasların yeniden başlaması noktasına vardık. İstikşafı görüşmelerin başlamasına yönelik olarak bu acele nasıl açıklanabilir? Bugün bu görüşmeler için en iyi zaman dilimi mi? Gerilimin tırmanmasını istemiyoruz ancak haklarımızın sınırlandırılmasını veya kaybedilmesini kabul etmiyoruz” diyen Valinakis, ayrıca şu noktalara temas etti: “Elbette diyalogdan yanayız, ancak Danimarka ile müzakere etmediğimizin tam olarak farkında olmalıyız. Özellikle 2016'dan sonra (istikşafi görüşmeler durdurulduktan sonra) uluslararası barış ve düzenin kutsal alanlarını sorgulayan, kontrolsüz saldırgan bir tutum içerisine giren bir ülkeyle -ne yazık ki hiçbir garanti olmaksızın- yeniden diyaloğa başlıyoruz”.

Valinakis, Samaras gibi Berlin’i Ankara-Atina eksenindeki tutumundan dolayı eleştirdi ve istikşafı görüşmelerin ancak Avrupa Birliği garantisi çerçevesinde başarılı olacağı iddiasında da bulundu.

ESKİ MECLİS BAŞKANINDAN VETO

Türk-Yunan istikşafi görüşmeleri, Yunanistan’ın ana muhalefetinde de tartışmaya açıldı. Yakın dönemde Syriza saflarında siyaset yapan, Yunanistan Meclisi’nin eski başkan yardımcısı İstanbul’da Türk ve Yunan diplomatların buluştuğu bir esnada Türkiye’ye sert sözlerle yüklendi.

Yakın süreçte yeni bir siyasi oluşum kuran, merkez sol çizgideki Aleksis Mitropoulos, Miçotakis’in Berlin’in zorlamasıyla Ankara ile masaya oturduğunu öne sürdü. İstikşafi görüşmeleri 'anlamsız' bulan Mitropoulos, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de, Ege’de, Suriye’de, Irak ve Kafkasya’daki tavrı nedeniyle sert eleştiriler yöneltti. İstikşafi görüşmelerin Ankara’nın 'saldırgan' tutumunu körükleyebileceğini söyleyen Mitropoulos, Atina'nın Ankara ile masaya oturmadan evvel bir takım ön koşullar üzerinde durması gerektiğine dikkat çekti.