Atina'da Yunanistan Genelkurmay Başkanı Floros'a tepki: İstifa etmeli

Yunanistan Genelkurmay Başkanı Konstantinos Floros'un ada ziyaretleri sürerken, Atina'da muhalefet 'istifa' çağrıları yapıyor.

Abone ol

DUVAR - Türkiye-Yunanistan ilişkilerinde gerginliğin damga vurduğu 2022 yılının sona ermesine günler kala Yunanistan Genelkurmay Başkanı Konstantinos Floros, Türkiye ile sınırdaş Ege Adaları'nı ziyaret etti. Ankara'ya yönelik 'kararlılık' mesajları verdiği geziler sırasında, Atina'da muhalefet Floros'u istifaya davet etti. Muhalefet, Floros'un 'telekulak' skandalındaki tutumunun 'kabul edilemez' olduğunu savunuyor.

'BURADA YUNANİSTAN'IN KANI AKIYOR'

Floros, dün Yunanistan'ın en doğu ucunda bulunan Strongyli Adası'nı (Çamada) ziyaret etti. Ziyareti esnasında Floros, "Yunanistan'ın kalbinin Oniki Ada'da ve Megisti kompleksinde attığını" belirtti. Floros ayrıca, "Bazı insanlar Strongyli, Kastellorizo ve Ro'nun Yunanistan anakarasından uzak olduğunu ileri sürüyor. Bunu iddia edenlere Strongyli ve tüm Megisti kompleksinin Yunanistan'ın ta kendisi olduğu, kalbinin burada attığı yanıtını veriyoruz. Burada Yunanistan'ın kanı akıyor, ruhu geziniyor" açıklamasını gerçekleştirdi.

Yunanistan Genelkurmay Başkanı, Ankara'ya yönelik olarak ise "Denizde, karada ve havadaki kabiliyetlerimizin farkındayız. Hem korkulan bir düşmanız hem de bölgedeki diğer devletler için çok çekici bir müttefik ve ortağız" mesajını verdi.

Strongyli'deki temasları ve açıklamaları sonrasında Floros, bugün Psara (İpsara) ve Limni'yi ziyaret ediyor. Floros geçtiğimiz günlerde de Kalolimnos, Pharmakonisi (Bulamac Ada), Agathonisi (Eşek Adası), Oniki Ada, Psara (İpsara) ve Limni'ye de ziyaret gerçekleştirmişti. 

MUHALEFETTE 'İSTİFA SESLERİ'

Floros'un gezilerinin basında yankı bulduğu sırada, muhalefette Genelkurmay Başkanı'nın 'telekulak' skandalındaki rolü üzerinde duruluyor. Bazı muhalif isimler, başbakanlık tarafından telefonları dinlenen Floros'un istifa etmesi gerektiğini savunuyor.

Yunanistan'ın tanınmış gazetecilerinden, ana muhalefetteki SYRİZA'ya yakın duran Kostas Vaksevanis, ana muhalefetin yayın organı Kokkino 105.5 radyosuna gerçekleştirdiği yeni açıklamada "Bay Floros çıkıp konuşmalı ki şüpheler ortadan kalksın. Ancak tersine sessizliği tercih ediyor, sessiz ördek oyununu oynuyor" mesajını verdi. Telekulak skandalını gündeme taşıyan Documento gazetesinin yayın yönetmeni ayrıca, "Üniformasındaki madalyalar fotoğraflara yansıyor. Ancak (komutanın göğsünde) görünmeyen bir şey var, o da haysiyet madalyası. Temasları dinlenen bir komutanımız var. Neden kendini savunmak için ortaya çıkmıyor? Ayrıca, Başbakan bir dizi 'iş' yaptığından şüphelenilen bir generali neden görevinde tutuyor?" değerlendirmesinde bulundu. Vaksevanis son olarak, "Sayın Floros istifa etmeli ve eğer bunu yapamazsa, en azından bir açıklama yapmalıdır" dedi.