Atina'dan Ankara'ya 'uyarı' mesajları

Dünya Ekonomik Forumu’na katılan Yunanistan Başbakanı Miçotakis, "Erdoğan, egemenliğimizi savunmayacağımı düşünüyorsa, o zaman yanılıyor demektir" dedi.

Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye-Yunanistan ilişkileriyle ilgili son açıklamasının Atina’daki yankıları sürüyor. Komşu ülkenin Başbakanı Kiriakos Miçotakis ve Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Ankara’ya yeni mesajlar gönderirken Yunanistanlı uzmanlar Ege’deki gerilimi tartışıyor.

Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu’na katılan Miçotakis, Türkiye-Yunanistan ilişkileri yönelik açıklamalarda bulundu. Miçotakis, “Komşularımızla konuşmayacak olan biz değiliz. Cumhurbaşkanı Erdoğan, egemenliğimizi savunmayacağımı ve uluslararası aktörlere Türkiye'nin revizyonist bir güç gibi davrandığını belirtmeyeceğimi düşünüyorsa, o zaman yanılıyor demektir” dedi.

Miçotakis, şöyle devam etti:

"Ne yazık ki, son iki ayda, benzeri görülmemiş sayıda hava sahası ihlâline tanıklık ettik. Bu davranış şekli kabul edilemez ve elimden geldiğince bu konuyu gündeme getireceğim. Türkiye'nin (diplomatik) müzakereleri bir şekilde kendi ulusal çıkarları için fayda elde etmek için kullanmaya devam etmesi yanlıştır. Sakin bir dönem istiyoruz ama gerginliğe de biz neden olmuyoruz."

'TUZAĞINA DÜŞMEYECEĞİZ'

Miçotakis’in yeni açıklamaları öncesinde, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, şöyle konuşmuştu:

“Atina, Türkiye'nin empoze etmeye çalıştığı ilişkilerin gerginleşmesi tuzağına düşmeyecek. Dün Yunan tarafında verilen akıllıca cevaba bağlı kalmamızı öneririm. Aynı şekilde yanıt vermeye veya karşılıklı suçlama sürecine girmeye gerek yoktur. Gerginlik politikası takip etmiyoruz ve diğer tarafın arzuladığı şekilde tepki vermiyoruz. Kendi pozisyonlarımız var. İlişkilerin gerginleşmesi tuzağına düşmeyeceğiz. Bu şekilde harekât etmeye karar verirsek buna Yunanistan hükûmeti karar verecektir."

Dendias ayrıca, “Türkiye'nin dostlarımızla konuşmasına itirazımız yok, Türkiye'yi hiçbir şeyden dışlamak istemiyoruz ama kurallara göre oynaması gerekiyor. Türk-Yunan ilişkilerinde iyi noktada değiliz. İlişkilerin gerginleşmeyeceği bir aşamaya gireceğimiz beklentisi vardı ama beklentimiz gerçekleşmedi. Suçluluğa müsamaha göstermeyeceğiz, uluslararası hukuku savunacağız ve ortaklarımıza Yunanistan'ın tehdit altında olduğunu, Türkiye’nin bu durumda sorumlu olduğunu öne çıkaracağız” dedi.

SICAK TEMAS ENDİŞESİ

Yunanistanlı politikacıların ikazları ve yeni mesajları ile beraber Yunanistan medyası ve komşu ülkenin uzmanları dikkatlerini tekrardan Türkiye-Yunanistan ilişkilerine çevirdi. 

Yunanistan’ın tarihi gazetesi To Vima, son gelişmelerle ilgili olarak iktidardaki Yeni Demokrasi vekili ve uluslararası ilişkiler uzmanı Dimitris Keridis’in görüşlerine başvurdu. Gazetenin ilgili haberinde, “Panteion'daki Uluslararası İlişkiler profesörü ve Yeni Demokrasi milletvekili Dimitris Kairidis, Türkiye Cumhurbaşkanı'nın Yunanistan'ı teşhir edecek bir kaza peşinde konuştuğu yönünde değerlendirmede bulunuyor. Uzman, Erdoğan'ın Miçotakis'e yönelik sözlü sataşmasından sonra Ege’de Türkiye’nin provokatör davranışlarının tırmanışı hakkında yorumda bulundu” ifadeleri dikkat çekti.

Keridis’e göre Atina, Ege’deki olası sıcak temasa ve mülteci meselesine özel önem atfetmek durumunda. Uzman, “Özellikle iç ekonomik baskılar, siyasi kargaşalar ve tamamen tıkanmış bir siyasi sistem nedeniyle Türkiye tarafından şu anda yaratılmakta olan öngörülemeyen ve değişken bir durum söz konusu olduğunda, her zaman olduğu gibi tüm olasılıklar masadadır” görüşünü dile getiriyor.

'NEO-OSMANLI YAYILMACILIĞI İHTİYAÇLARI KARŞILAYABİLECEK BİR 'GİYSİDİR'

Kathimerini gazetesiyse ilgili bir köşe yazısında, “Neo-Osmanlı yayılmacılığı, duruma bağlı olarak, birçok kişinin ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir ‘giysi’dir. Bu yayılmacı anlayış bazen Rusya’nın, bazen Amerika’nın, bazen Avrupa'nın veya tüm güçlerin yanında konumlanabiliyor. Bu bağlamda Ankara elbette öncelikle kendi çıkarlarını destekliyor ama aynı zamanda başkaları adına 'yerel bir bekçi' olarak da öne çıkmaya çalışıyor” görüşü öne çıkarıldı.

Köşe yazısının devamında “Türkiye’nin Neo-Osmanlı yayılmacılığına, Atina, herhangi bir olasılığa sessizce hazırlanıyor olmasına rağmen, birçok farklı nedenden dolayı benzer bir şekilde karşılık veremez. Bununla birlikte, Atina üçüncü taraflardan, belki Lahey Adalet Divanı’nın yolunu açan bir garanti isteyebilir” denildi. 

'NATO, TÜRKİYE'Yİ GÜCENDİRMEK İSTEMİYOR'

Söz konusu gelişmeler, Yunanistan Komünist Partisi’nin (KKE) yayın organı ‘902.gr’da da yankı buldu. ‘902.gr’ yeni gelişmelerle ilgili olarak, “Washington ve Brüksel nezdinde meselenin uluslararası hale gelmesine rağmen, Ankara'nın saldırgan davranışı sadece değişmedi, aksine gerginlik ABD ve AB'nin değerli bir müttefiki gücendirmemek için provokatörlüğünü desteklemesiyle istikrarlı bir şekilde tırmanıyor” yorumunda bulundu.

Haberin devamında, “ABD, AB ve NATO'nun sessizliği sürüyor. Tek kelime etmiyorlar" ifadelerine yer verildi.