Atina'dan Türkiye'ye karşı Mısır ve NATO hamlesi
Türkiye’nin Libya ile imzaladığı anlaşma, Yunanistan’ın gündeminde. Yunan medyası uzun zaman sonra ilk kez Türkiye karşıtı olumsuz söylemlerin dozunu arttırırken, Kiryakos Miçotakis hükümeti de diplomatik alanda misilleme planlıyor.
DUVAR - Yunanistan hükümeti, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki yeni hamlesini sınırlandırma amacı ile Mısır ve NATO ile olan ilişkilerini pekiştiriyor. Atina, Kahire ile yeni bir anlaşma imzalamak için kolları sıvadı. Yunanistan aynı şekilde, Doğu Akdeniz sorununu ilk fırsatta NATO'nun gündemine taşımayı da planlıyor.
Yunanistan medyasında yer alan bilgilere göre, önümüzdeki süreçte Yunanistan ve Mısır, Münhasır Ekonomik Bölgeler (MEB) konulu müzakereleri hızlandıracak. Konu ile ilgili açıklamayı ise dün Kahire’yi ziyaret eden Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias yaptı.
ORTAK KINAMA
Mısır Dışişleri Bakanı Sami Şükri ile Kahire’de gerçekleştirdiği görüşme sonrasında Dendias, Doğu Akdeniz ile Körfez’deki gelişmelerin masaya yatırıldığını açıkladı.
İki bakan, 45 dakika boyunca baş başa görüştü, ardından heyetler arası görüşmelere geçildi. Bu görüşmelerde her iki ülke de, Türkiye ve Libya'nın yakın tarihte imzaladığı, deniz sınırları ile ilgili mutabakatın, yasal açıdan kabul edilemez olduğunu yineledi. Basına verdiği demeçte Dendias, “Her zaman olduğu gibi, Yunanistan çoğu konuda Mısır ile ortak bakış açısına sahiptir” dedi.
YUNANİSTAN VE MISIR'DAN YENİ ANLAŞMA
“Türkiye ile Libya Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı ve Başbakan Fayez Mustafa el Sarraj arasında imzalanan mutabakat masaya yatırıldı. Her şeyden önce, ikimiz de Bay Sarraj'ın bu muhtırayı imzalamak için gerekli meşruiyete sahip olmadığı izlenimindeyiz. Buna karşın, (Libya ve Türkiye) alanda istikrarsızlaştırıcı faktörler olarak hareket etmeye devam ediyor. Durumu gözlemlemeye devam edeceğiz” açıklamasında bulunan Dendias, Yunanistan ile Mısır’ın münhasır ekonomik bölgelerin tanımı konusunda görüşmeleri hızlandırma kararı aldığını açıkladı.
MİTSOTAKİS'TEN NATO HAMLESİ
Dendias’ın Kahire ziyaretinde, Yunanistan Başbakanı Kiriakos Mitsotakis 3-4 Aralık'ta Londra'da yapılacak NATO zirvesinde, NATO'dan Türkiye’yi Doğu Akdeniz’de attığı adımlar nedeniyle kınamasını talep edeceğini açıkladı.
Mitsotakis “Bir ittifak, üyelerinden birisinin uluslararası hukuku bariz bir şekilde ihlal edip başka bir üyeye karşı tavır aldığında kayıtsız kalamaz” dedi ve şunları ekledi: “NATO’nun Yunanistan ile Türkiye arasındaki mesafeyi koruma stratejisi, bölgede hiçbir zaman gerginlik yaratmaya çalışmayan Yunanistan’ın konumunu bariz bir şekilde zedeliyor. Buna karşın Yunanistan, haklarını özgüven, soğukkanlılık ve etkinlikle nasıl savunacağını iyi biliyor.”
KIBRIS ÖFKELİ
Yunanistan’ın Türkiye’nin Libya hamlesine yönelik attığı adımları Lefkoşa yakından takip ediyor. Kıbrıs Dışişleri Bakanlığı, Türkiye ile Libya'nın BM destekli hükümeti arasında imzalanan 'diğer Doğu Akdeniz ülkelerinin yasal haklarını göz ardı eden' deniz sınırlarını belirleyen anlaşmayı 'uluslararası hukukun ciddi bir ihlali' olarak niteledi.
Lefkoşa ilgili açıklaması ile Türkiye ile Libya arasında imzalanan anlaşmayı 'geçersiz' olarak nitelerken, Türkiye’yi uluslararası hukuku görmezden gelmekle itham etti.
MISIR'IN TEPKİSİ
Söz konusu gelişme ile ilgili olarak Mısır Dışişleri Bakanlığı da sert bir açıklama yayınladı. Kahire’nin açıklamasında şu ifadeler yer aldı: “Skhirat Anlaşması'nın sekizinci maddesine göre, Libya hükümeti veya kabinesi, yalnız başbakan değil, uluslararası anlaşmaları imzalama yetkisine sahiptir. Bu nedenle (Türkiye-Libya) mutabakat muhtırasının hukuki bir etkisi yoktur.”
ELÇİLER BAKANLIĞA ÇAĞRILDI
Yabancı merkezlerden Türkiye-Libya anlaşmasına tepkiler gelmeye devam ederken Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Libya Büyükelçisi'ne, anlaşmasının içeriğini ifşa etmesi talebinde bulundu. Bu talep yerine getirilmediği takdirde, Libya Büyükelçisi için sınır dışı etme işlemlerine başlanacak. Libyalı üst düzey diplomatları bilgi sunmak için bakanlığa çağıran Yunanistan, Türkiye Büyükelçisi'nden de yeni gelişme hakkında açıklama talep etti.