ATO’dan şehir hastanesi açıklaması: Belirsizlik ve kaos ortamı  

Ankara Tabip Odası, Etlik Şehir Hastanesi’ne ilişkin açıklamada “Ankara’nın referans hastaneleri, yoksul halkın rahatça ulaşabildiği hastanelerin kapatılması yerine güçlendirmesi, gerekmektedir” dedi.

Abone ol

Nur Kaplan

ANKARA- Ankara’da açılan Etlik Şehir Hastanesi tartışmaları beraberinde getirdi. Ankara Tabip Odası, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açılışını yaptığı Etlik Şehir Hastanesi’ne giderek tespitlerde bulundu.

‘TAM BİR BELİRSİZLİK VE KAOS ORTAMI’

Ankara Tabip Odası’nda Etlik Şehir Hastanesi’nin durumuna ilişkin açıklamalarda bulunan Ankara Tabip Odası Genel Sekreteri Mine Coşkun, hastanenin 2011 yılında sözleşme yapılmasından bu yana ‘henüz tamamlanmadan’ açıldığını söyledi.

Etlik Şehir Hastanesi’ne taşınacak ya da kapatılacak olan beş hastanenin Sağlık Bakanlığı’nın “kapanmayacak” açıklamalarının ardından “tam bir belirsizlik ve kaos ortamı” oluştuğunu ifade eden Coşkun, şunları kaydetti:

“Kapatılmayacak denilen Onkoloji Hastanesi’nden 75’i hekim olmak üzere çok sayıda çalışanın Etlik Şehir Hastanesi’ne geçici görevi çıkarılmış, kimi malzemeler götürülmüş, ancak bir gün sonra (açılış sonrası) Onkoloji Hastanesi’nden giden bütün personelin geçici görevi iptal edilerek tekrar hastanelerine dönmüştür. Şehir Hastanesi’nde yalnızca Dışkapı Yıldırım Beyazıt Hastanesi’nden giden üç uzman ve iki hemşire kalmıştır. Ulucanlar Göz Hastanesi hekim ve sağlık çalışanları Etlik Şehir Hastanesi’ne nakledilmiş, Ulucanlar’a Ankara Eğitim Araştırma Hastanesi’nden göz uzmanları ve sağlık çalışanları görevlendirilmiştir. Bugün edindiğimiz bilgi ise Ulucanlar personelinin bir kısmının tekrar eski görev yerlerine gidecekleri ve hastanenin kapatılmasından vazgeçildiği yönünde.”

‘HASTANELERİMİZ KAPANMASIN ÇALIŞMALARIMIZ KAMUOYUNDA KARŞILIK BULDU’

Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yeni göreve başlayan 10 pratisyen hekimin ‘statüsü düşürülen’ Sami Ulus Hastanesi acil servisine görevlendirilmesinin söz konusu olduğun söyleyen Coşkun, “Son gelen bilgiye göre ise hastanenin tekrar ‘Eğitim ve Araştırma’ statüsüne kavuşacağı yönünde” dedi.

Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Hastanesi’nin eğitici kadrosunun ve asistanlarının durumu ise tam bir belirsizlik halinde olduğunu ifade eden Coşkun, şöyle devam etti:

“Dışkapı Eğitim ve Araştırma Hastanesi hekim ve sağlık çalışanları ise Etlik ve Dışkapı arasında mekik dokumaktadır. Biz bu açıklamayı yazarken yeni bir genelge yayınlandı. Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan yazı ile bu kez, Ulucanlar Göz Hastanesi’ne tekrar ‘müstakil hastane’ statüsünün verildiği, Ulucanlar Göz Hastanesi, Etlik Zübeyde Hanım, Dışkapı Yıldırım Beyazıt ve Sami Ulus hastanelerinin kısmen Etlik Şehir Hastanesi’ne taşınacağı ve Eğitim ve Araştırma Hastanesi vasıflarının devam edeceği belirtiliyor.
Şehir hastaneleri konusunda Türk Tabipleri Birliği’nin ülke genelinde yıllardır yürüttüğü mücadele, Ankara’da ise Ankara Tabip Odası’nın da bileşeni olduğu Hastanemi Açın Platformu ile Onkoloji Hastanesi Kapatılmasın Platformu’nun uzun süredir sürdürdükleri mücadele ses getirdi. Hastane kapatmalarının yarattığı sağlık hakkına yönelik sıkıntı kamuoyunda karşılık bulmuş ve çok önemli hastanelerimiz yara almakla beraber, şimdilik kaydıyla kapatılmaktan kurtulmuştur.”

‘GÜNLÜK DEĞİŞEN KARARLAR SAĞLIK HİZMETİNİ AKSATIYOR’

Günlük değişen kararlarla, hekimlerin ve sağlık çalışanlarının olduğu kadar hastaların da başını döndüğünü, bu kararlarla sağlık hizmetinde ciddi şekilde aksamalar ve ameliyatların durmasına neden olduğunu söyleyen Coşkun, “Ankara’da bir değer ve gelenek oluşturan, kendi alanlarında özellikli ve nitelikli hizmet veren, sadece Ankara’nın değil bölgenin referans hastaneleri olan, yoksul halkın rahatça ulaşabildiği hastanelerin kapatılması yerine güçlendirmesi, yatırım yapılması gerekmektedir” diyerek şöyle devam etti:

“Sağlık Bakanlığı hekimleri, sağlık çalışanlarını, vatandaşları ilgilendiren konularda açık ve şeffaf olmalıdır. Alınan kararlara ve planlamalara hekimler, sağlık çalışanları ve başta Türk Tabipleri Birliği, Ankara Tabip Odası olmak üzere Ankara’daki alanında uzman meslek örgütleri ve sağlık çalışanlarının sendikaları dâhil edilmelidir. Bir kez daha ifade ediyor ve uyarıyoruz; Hastanelerimizi kapattırmayacağız, hekimlerimizin, sağlık çalışanlarımızın vatandaşlarımızın mağdur olmasına izin vermeyeceğiz.” (DUVAR)