ATSO Başkanı Ali Bahar: Asgari ücretteki en büyük sorun yaygınlığı

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ali Bahar, "Asgari ücret konusundaki en büyük sorun, ücretin ne olacağından ziyade, asgari ücretin yaygınlığındaki fotoğraftır" dedi.

Abone ol

DUVAR - Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Aralık Ayı Olağan Meclis toplantısı, Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, yönetim kurulu ve meclis üyelerinin katılımıyla gerçekleşti.

ATSO'nun 2023 yılı son meclisinde asgari ücret, 2024 yılı beklentileri, Merkez Bankası’nın politika faiz artırımı ve trafik sorunu başta olmak üzere iş dünyası ve kent gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ali Bahar, asgari ücret konusunun 3 başlıkta analiz edilmesi gerektiğini kaydederek şunları söyledi:

“Asgari ücret tespiti Türkiye için sadece bugün değil, her zaman önemli bir süreç. Ancak son yıllarda, tırmanan enflasyon ve hayat pahalılığı nedeniyle daha kritik bir öneme sahip. Çok değil, bundan tam iki yıl önce 1 Ocak 2022’de net asgari ücret 2 bin 825 liradan 5 bin 500 liraya yükseltilmişti. Bugün 15-16 bin liraları konuşuyoruz. İkincisi, asgari ücretin yaygınlığı, yani asgari ücret ya da buna yakın ücret alanların sayısı çok yüksek. Türkiye’de kamu ve özel sektörde 32 milyona yakına yakın çalışan var. Bunların yarıya yakın bir kısmı ya asgari ücret, ya da bir miktar üstünde kazanıyor. Yani asgari dediğimiz ücret aslında ülkenin yarısının aldığı ücret. Bence ülkemizde asgari ücret konusundaki en büyük sorun, ücretin ne olacağından ziyade, asgari ücretin yaygınlığındaki fotoğraftır. Üçüncüsü ise asgari ücretli olmayanların da, bundan çok daha yüksek ücretler almamasıdır.”

'OCAK AYINDA MAL VE HİZMET FİYATLARI ARTACAK'

Ülke olarak asgari ücretin ne olacağından çok iyileşmeye yönelik adımların atılması gerektiğini dile getiren Başkan Bahar, “Biliyorsunuz ekonomimizdeki en büyük sorun, enflasyon ve ekonomi yönetimimiz bu soruna odaklanmış durumda. Gerek faiz artışları, gerek makro ihtiyati araçlar ile enflasyonda son birkaç ayda olumlu işaretler alıyoruz. Bunun devamı hepimizin birinci önceliği olmalı. Ne zaman enflasyonla mücadelede başarılı olursak, o zaman gerçek büyümeden ve kalkınmadan bahsedebiliriz. Yeni asgari ücret ile Ocak ayında hemen her tür mal ve hizmette fiyat artışları yaşanacak” diye konuştu.

'YILDA BİR KEZ ARTIŞI DESTEKLİYORUZ'

Asgari ücret artışı konusunda enflasyonu besleyen üç ana damarları oluşturan ücret artışı, kur artışı ve reel talep artışından son iki damarın kısmen kontrol altına alınmış durumda olduğunu vurgulayan Bahar, “Bu nedenle önümüzdeki aylarda sadece ücretler kanalından enflasyona güçlü etki gelecek. Bu yıl bir ara zam olmayacağı daha önce açıklandı. Bu nedenle 2024’ün Temmuz ayından itibaren enflasyonda hızlı bir gerileme göreceğiz. Bu açıdan biz asgari ücrette yılda bir kez artış yapılmasını destekliyoruz. Tabi işin bir de küresel rekabet boyutu var. Şimdi asgari ücrete yüzde 40 zam gelirse, işverene maliyet dolar bazında 800 dolara yaklaşmış olacak ki; bu şimdiye dek şahsen benim gördüğüm en yüksek dolar bazlı maliyet olacak. Tekstil, hazır giyim, mobilya gibi sektörlerimizin dış ticareti, hem ihracat hem ithalat boyutunda bundan olumsuz etkilenecek. Asgari ücret düzeyi maalesef bu sektörlerde kayıt dışılığı da artırabilir” diye konuştu.