Av. Toprak: YSK başkanının örnekleri 2010 öncesinden

Avukat Ece Güner Toprak: Kanun çok açık, mührü bulunmayan zarflar geçersizdir. YSK en saygın yargı organlarından biridir, bu karar yakışmıyor.

Abone ol

DUVAR - YSK’nın 'dışardan geldiği kanıtlanmadıkça tüm pusulular kabul edilecek' kararına bir eleştiri de uluslararası alanda tanınan hukukçu Ece Güner Toprak’tan geldi. FOX TV canlı yayınında konuşan Toprak, “15 Şubat 2017, madde 44-D. YSK diyor ki mührü bulunmayan zarflar geçersizdir. Bakın bu akşam ne diyor, dışarıdan geldiği kanıtlanmadıkça geçerli sayılacaktır. Bu mümkün değil, bu hukuken hiçbir şart koymamış kanun. 'Dışarıdan geldiği kanıtlanmadıkça'... Kim kanıtlayabilir ki bunu? İmkansız bir şart koyuyor.”

'YSK KARARINI GÖZDEN GEÇİRMELİ'

“YSK kararını gözden geçirmeli. Bunun hiçbir şartı yok. Bir hukukçu olarak bunu söylemek zorundayım; çünkü hukuk bunu söylüyor. YSK kararına karşı iç hukuk yolları da kapalı. YSK en saygın yargı organlarından biridir, bu karar yakışmıyor. Seçim günü böyle bir değişikliğe gidilemez.”

‘ÖRNEKLER 2010 ÖNCESİNDEN, YASA DEĞİŞTİ’

YSK Başkanı Sadi Güven’in açıklamasında yer alan ‘mühürsüz zarf uygulamasının bir ilk olmadığı ve benzer uygulamaların önceki yıllarda da yapıldığı’ ifadelerini değerlendiren Toprak, ‘Bir hukukçu olarak beni ikna etmedi' dedi. Toprak şöyle devam etti: “YSK Başkanı’nın verdiği örnekler 2010 öncesinden anladığım kadarıyla. 2010’da yasa değişti ve buna göre 98. madde şöyle diyor: ‘Mührü bulunmayan zarflar geçersiz sayılır.’ Bu referandum özelinde YSK’nın aldığı 103 no’lu karar da ‘Mührü bulunmayan zarflar geçersiz’ diyor. Kendisi maç başlamadan önce diyor ki maç bu kurallarla oynanacak. Bugün, maç başladıktan sonra kuralları değiştiriyor ve hukuken bir açıklama getirmiyor. ‘Kanunda bu var’ demiyor. YSK bunu düşünmeli ve bütün soru işaretlerini gidermeli.”