Avcılar Belediye Başkanı Hançerli: Ek imar hakkı istiyoruz

Uzun süren randevu taleplerinden sonra Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile görüşen Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli, "Bakanlığın geçmiş dönemlerdeki kentsel dönüşüm stratejisinden vazgeçmiş olduğunu gördük. Hızlılık son derece önemli. Bakanlığın stratejisi bunun üzerine kurulmuş" dedi. Hançerli İstanbul'un en riskli bölgelerinden olan Avcılar'da yapıların bir an önce yenilenmesi gerektiğini belirterek "Bunu sağlamak için ek imar hakkı verilmeli" dedi.

Abone ol

DUVAR - Elazığ, Malatya, Van, Manisa... Son dönemde yaşanan depremler herkesi tedirgin ederken insanlar iktidardan bu konuda artık somut adımlar atmasını bekliyor. İstanbul'da deprem denince akla gelen ilk ilçelerden biri olan Avcılar halkı da deprem kaygısını en çok yaşayan yerlerden biri. Belediye Başkanı Turan Hançerli, imar planı değişikliğinin gündeme alınmamasından dolayı İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde oturma eylemi yapmış ve kürsüde AK Partili üyelere seslenerek, "Sizi Avcılarlı hemşehrilerime şikayet edeceğim" demişti. Daha önce de Çevre Şehircilik Bakanı Murat Kurum'dan randevu talep eden ancak bu talebe yanıt alamayan Hançerli, geçtiğimiz günlerde Kurum ile belediye başkanlarıyla yapılan toplantıda bir araya gelebildi.

Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli'yle, Avcılar'ın deprem gündemini, Kurum'la yapılan görüşmeyi ve Avcılar için önerilen imar planı değişikliğini konuştuk...

'VATANDAŞ YAPILARINI GÜÇLENDİRMEK İSTİYOR ANCAK...'

Türkiye'de yaşanan her deprem İstanbulluları tedirgin ediyor. İstanbul'da da deprem deyince akla ilk olarak Avcılar geliyor. Avcılar'da durum ne, halk size bu konuda ne anlatıyor, ne istiyor?

Tedirginlik için yeni deprem olmasına gerek yok. Deprem unuttuğumuz şeyleri hatırlatıyor. Bir realite var. Türkiyemizin dört bir yanı deprem kuşağında ve fay hatları var. Dolayısıyla depreme dayanıklı, güvenli, güçlü ve dirençli yapılar inşa etmemiz ve bu yapılarda yaşamamız gerekiyor. Bu çok açık bir şekilde ortada. Fakat bazen çaresizlikten bazen de önemsememekten deprem gerçeğini unutmak durumunda kalıyoruz. Yaşanan depremler de bu acı gerçekliği yeniden hatırlatıyor. Avcılar'daki hemşehrilerim de oldukça tedirgin. Binalarını yenilemek istiyorlar. Dirençli kentlerde yaşamak istiyorlar. Ama bu isteklerinin yerine getirebilmesi için gerek ekonomik kriz gerek de ek maliyetler nedeniyle problemlerle karşılaşıyorlar. Vatandaş yapılarını yenilemek istiyor ancak güçlerinin yetmemesi nedeniyle devletten katkı bekliyor. ne yazık ki güçleri yetmiyor.

'DAHA YÜRÜYECEK ÇOK YOL VAR'

Sizce Avcılar depreme ne kadar hazır?

Türkiye'nin, İstanbul'un ve Avcılar'ın depreme hazırlıklı olmadığını net bir şekilde söyleyebiliriz. Hazırlıktan kasıt eğer deprem sonrası ilk yardım faaliyetleri, arama kurtarma faaliyetleri, toplanma alanı, barınma alanı gibi düşünürsek tabii ki ciddi mesafeler katedildi. Fakat depreme karşı dayanıklı, dirençli ve yıkılmayacak binalar penceresinden bakarsak daha yürüyecek çok yol var.

Avcılar'da kaç riskli bina var?

Riskli yapı tespiti yapılmış ve kapatılmamış bina yok. Riskli yapı tespiti yapılmamış ama riskli yapı olabilecek 1800 bina olduğunu düşünüyoruz.

Peki en çok riskli binaların bulunduğunu tahmin ettiğiniz mahalleler hangileri?

İmar olmadan yapılmış bir mahallemiz var. Öncelikle bu bölgede imar lazım. Buradaki yapıların riskli olduğunu düşünüyoruz. Ambarlı, Denizköşkler, Gümüşpala, Cihangir mahallelerinde riskli olabileceği düşünülen yapılarımız yoğunlukta.

'İMAR ARTIŞ TALEBİMİZ OLDU'

Geçtiğimiz günlerde imar planı değişikliğinin İBB Meclisi'nde gündeme alınmaması nedeniyle oturma eylemi başlattınız. Avcılar'da nasıl bir imar planı değişikliği olmalı?

Her şeyden önce önceliklerimiz var. Olmazsa olmazlarımız var. Avcılar'da bir kısım yasal, usulüne uygun yapılmış yapılar, sonradan yapılan plan değişiklikleriyle üç veya dört katını kaybetmiş yapılar var. Bu yapılar yıkıldıklarında orada oturan 10 aileden 5'i dışarda kalıyor. Bu çözüm üretilmeyecek bir durum. Buralar için yasal hakkı edinmemiz gerekir. Bu değişiklik olmazsa olmaz. Bunun dışında başka bir problem var. İnsanların bu yapı stoğunu yenileyebilecek ekonomik güce sahip olmadığı bir gerçek. Avcılar'da da işsiz olan insanlar var. Ekonomik durumu iyi olmayan bu kişilerin yapılarını yenileyemeyeceği apaçık ortada. İnsanların yapılarını yenileyebilmek için onlara yol açmak, destek olmak lazım. Bunlardan bir tanesi de ek imar hakkı. Biz toplulaştırma plan notuyla insanların yapılarını yenileyebilmesi için ihtiyaç duydukları yapı maliyetine katkı sunacak bir imar artışı talebimiz oldu. Bunun yapılması lazım. Diğer bir çözüm de devletimiz tarafından sunulan düşük faizli krediler. Bu kredilerin hem miktarlarının artırılması hem de daha düşük faizli kredi verilmesi lazım. Faizsiz kredi veya demirde KDV indirimi gibi enstrümanlar da kullanılması gerekir.

'HIZLI, GÜVENLİ VE YERİNDE DÖNÜŞÜM SLOGANI KULLANILIYOR'

Çevre Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un telefonlarınıza çıkmadığı yönündeki haberler kamuoyuna yansıdı. Bakan Kurum geçen hafta sizin de aralarında bulunduğunuz 39 ilçe belediye başkanıyla bir araya gelmişti. O görüşmede neler konuşulmuştu Avcılar için? Size yapılacak çalışmalarla ilgili bir şey denilmiş miydi?

İstanbul ve Türkiye'nin durumu konuşuldu. Avcılar İstanbul'dan ayrı bir kent değil. Sayın Bakan'la telefonla görüşememiştik. Randevu talebimize de yanıt alamamıştık. Bu toplantıda görüşebildik. Görüşme gerekçelerimiz de hasıl oldu. Sayın Bakan'ın ifade ettiği öneriler ve hususlar oldukça önemli ve yol alacağımızı gösteriyor. Görüşme talebimi kendisine ilettim. Yoğunluğu nedeniyle belki bir süre böyle bir iletişim sorunu yaşadık. Artık dünü değil, yarını konuşmamız gerekiyor.

Toplantının iki ayda bir olacağı yönünde karar alındı. Bu toplantı oldukça verimliydi. Sayın Ekrem İmamoğlu'nun bir konsey önerisi oldu. Bu talep kabul edildi. Bir komisyon kurulacak. Yine dönüşümün önündeki engeller konuşuldu. Bu sorunun aşılması yönünde bütün masa etrafındakilerin aynı düşündüğünü ve ortaklaştığını gördük. Bir fikir birliğinin mutluluğunu yaşadım. Bu ülkemiz açısından da çok önemli. Diğer taraftan da sayın bakanımızın ortaya koyduğu strateji hızlı, güvenli ve yerinde dönüşüm sloganlarını kullanıyorlardı. Bu son derece önemli. Bu da geçmiş dönemlerdeki kentsel dönüşüm stratejisinden vazgeçilmiş olduğunu gösteriyor. Hızlılık son derece önemli. Bakanlığın stratejisi bunun üzerine kurulmuş. Bu son derece umutlandırıcı bir durum.