'Avrupa Birliği gözetleme sistemine dönüşüyor'

Avrupa Birliği, gözetleme rejimine doğru bir adım daha yaklaştı. Avrupa Parlamentosu üyesi Cornelia Ernst, kurulacak sistemin George Orwell’ın ‘1984’ adlı romanında bahsettiği gibi bir gözetleme sistemine dönüşeceğini ifade etti.

Abone ol

DUVAR - Sol kanattan bir Avrupa Parlamentosu üyesi olan Cornelia Ernst, polis ve sınır muhafızlarının Avrupa Birliği (AB) vatandaşı olan ve olmayan bireylerin, birlik genelinde kurulan güvenlik veri tabanları vasıtasıyla tek işlemle çapraz kontrolden geçmesine olanak sağlayacak sistemi, “tehlikeli, gereksiz ve masraflı” diyerek eleştirdi.

Bu kuruluşa ilişkin öneriler, çeşitli AB kolluk kuvvetleri ve sınır korumalarının veri tabanları arasındaki sözde boşlukları gidermek amacıyla ortaya atılmıştı. Bu sözde “ortak çalışabilirlik” sistemini “iyileştirmek” yoluyla, yepyeni ve devasa bir gözetleme makinesi meydana getirilecek.

'MİLYONLARCA İNSANIN KİŞİSEL BİLGİLERİ VERİ TABANINA AKTARILACAK'

Temelde, bu polis ve sınır kuvvetlerinin bilgisayar sistemleri ve yazılımlarının bilgi alışverişi yapma ve kullanma becerisi, sadece mevcut veri tabanlarında olanlar açısından geçerli olacak.

Buna karşın, Komisyon’un planları, milyonlarca insanın biyometrik verileri de dahil olmak üzere, hem göç kontrolü hem de suçun önlenmesi hususunda çok farklı amaçlar için bir araya getirilen ve kişisel bilgileri içeren devasa bir veri tabanı yaratacak.

Komisyonun bu önerisi farklı kuruluşlar ve bağımsız kurumlar tarafından uzun süredir eleştiriliyordu. Örneğin Avrupa Veri Koruma Denetçileri kurumu, Parlamento ve Konsey’e bu türden bir ortak çalışma sisteminin ‘bu alanda şimdiye dek sürdürülen hukukî ilkelerin yorumlanma biçimini aşırı ölçüde değiştireceğini’ ifade etti ve (planı) ‘geri dönüşü olmayan bir nokta’ olarak nitelendirerek, önerinin kabul edilmesinden önce çok daha dikkatli ve geniş bir siyasi tartışma yapılması çağrısında bulundu.

Diğer yandan, sağcı EPP (Avrupa Halk Partisi) grubu, düzenlemenin bir sonraki seçimler öncesinde kabul edilmesini sağlamak amacıyla gerekli süreçlerin hızla yerine getirilmesi için çaba gösteriyor.

‘TEHLİKELİ, GEREKSİZ VE PAHALI’

Bu durum, koruma tedbirlerini artırmak ve Komisyon teklifini geliştirmek amacıyla yaklaşık 200 değişiklik planlayan ama sadece birkaç maddede başarılı olabilen GUE/NGL (Avrupa Birleşik Solu / Kuzey Yeşil ve Sol grubu) üyesi Cornelia Ernst (Die LINKE-Almanya) tarafından kınandı. Ernst, temel haklar komitesinde yapılan oylamada şunları dile getirdi:

Bu girişim gereksiz, oldukça orantısız ve çok pahalı. ‘Güvenlik’ sunağı üzerinde, yalnızca Avrupa vatandaşı olmayanlar değil, aynı zamanda AB vatandaşı olan milyonlarca insanın mahremiyeti de feda edilecek! Bu yeni ve büyük veri tabanı hem AB kurumları hem de üye devlet yetkilileri tarafından daha fazla kötüye kullanım tehlikesi barındırıyor. Bundan da öte, göç kontrolü ve suçla mücadele arasındaki sınırları bulanıklaştırarak, göçmenlerin ve yabancıların suçlu ve terörist olma ihtimalinin yüksek olduğu mesajını taşıyor! Maalesef, bunun yalnızca bir başlangıç olmasından korkuyoruz. AB parlamenterleri bu mantıkla yol almayı sürdürürlerse, yakında George Orwell’ın bahsettiği türden bir gözetleme makinesi gerçeğe dönüşecek.

Yazının aslı Guengl'de yayınlanmıştır. (Çeviren: Tarkan Tufan)