Avrupa İlaç Ajansı, Johnson & Johnson aşısını incelemeye aldı

Avrupa İlaç Ajansı, Johnson & Johnson geliştirdiği Covid-19 aşısını nadir görülen kan pıhtılaşması vakaları sonrası incelemeye aldı. AstraZeneca araştırmasının kapsamı da genişletildi.

Abone ol

DUVAR - Avrupa İlaç Ajansı (EMA), ABD merkezli Johnson & Johnson şirketinin geliştirdiği tek dozluk korona virüsü aşısını, dört kişide görülen nadir kan pıhtılaşması vakaları sonrası incelemeye aldı. EMA'dan yapılan açıklamada, AstraZeneca aşısıyla ilgili incelemenin kapsamının da genişletildiği bildirildi. 

Bu, Johnson & Johnson’ın geliştirdiği aşıya yönelik olarak EMA tarafından gerçekleştirilen ilk inceleme oldu. Dört vakadan üçünün ABD’deki denemeler sırasında tespit edildiği, bir kişinin öldüğü ve vakanın klinik deneyler sırasında rapor edildiği kaydedildi. 

ASTRAZENECA'YLA BAĞLANTILI BEŞ 'KAÇIŞ SENDROMU' VAKASI

Johnson & Johnson aşısının, kanda pıhtılaşmaya neden olabileceği yönündeki iddiaların incelendiğini duyuran kurum, halihazırda süren AstraZeneca soruşturmasının kapsamının da aşının 'kaçış sendromuna' yol açabileceği şüpheleri göz önünde bulundurularak genişletildiğini açıkladı. EMA, Oxford Üniversitesi ile AstraZeneca şirketi tarafından geliştirilen Covid-19 aşısıyla bağlantılı beş 'kaçış sendromu' vakasının rapor edildiğini belirtti. 

EMA, haftalardır süren inceleme sonucunda AstraZeneca aşısıyla alışılmadık bir şekilde görülen kan pıhtılaşması arasında bağlantı olduğunu ancak bunun nadir görülen yan etkilerden olduğunu duyurmuştu. İki aşı üzerindeki incelemelerin sürdüğünü açıklayan EMA, sonuçların kesin olmadığını, etiket değişikliği gibi ek düzenlemelerin gerekliliği konusunda karar verileceğini bildirdi.

'İNCELEME İÇİN İŞBİRLİĞİ YAPILIYOR'

Johnson & Johnson’dan yapılan açıklamada yan etki görülen vakalardan haberdar olunduğu ve inceleme için işbirliği yapıldığı aktarıldı. Şirket, şu an için aşı ile yan etki görülen durumlar arasında kesin bir bağlantının kurulamadığını da hatırlattı.

Avrupa Komisyonu, EMA'nın Johnson & Johnson'ın Covid-19 aşısı için verdiği tavsiye kararını onaylamış ancak aşı kullanıma sokulmamıştı. Avrupa Birliği (AB), şirket ile 400 milyon dozluk aşı alma anlaşması yapmıştı. (DIŞ HABERLER)