Avrupa Parlamentosu kayyımları kınadı

Avrupa Parlamentosu kabul edilen bir kararla Türkiye'de kayyım atamalarını kınadı. Kayyımların demokrasiye zarar verdiğini dile getiren kararda, Canan Kaftancıoğlu'na verilen hapis cezasının seçim başarısı ile ilgili olduğuna ve AİHM'nin Selahattin Demirtaş serbest bırakılmalı kararına uyulması gerektiğine de değindi.

Abone ol

DUVAR- Avrupa Parlamentosu, Türkiye’de demokratik bir şekilde seçimi kazanmış belediye başkanlarının görevden alınıp kayyım atanmasını kınadı ve bunun siyasi muhalefetin, demokratik rolünü yerine getirme hakkına zarar verdiği görüşü dile getirildi. Canan Kaftancıoğlu'na verilen cezanın siyasi olduğunu ve AİHM'nin Selahattin Demirtaş kararına saygı duyulması gerektiğini de belirten Avrupa Parlamentosu kararı hükümete, demokratikleşme için bazı öneriler sundu.

'KAYYIM ATAMALARI DEMOKRASİYE ZARAR VERİYOR'

Avrupa Parlamentosu (AP) genel kurul oturumunda, Türkiye’de görevden alınan ve yerlerine kayyum atanan belediye başkanlarının durumu ve insan hakları alanında yaşanan son gelişmeler tartışıldı. Bu tartışmanın ardından siyasi gruplar tarafından ortak hazırlanan ve genel kurulda tartışılarak kabul edilen kararda, cezaevindeki muhalif siyasetçilerin serbest bırakılması çağrısı yapıldı. Kararda, kayyım atamaları güçlü bir şekilde eleştirildi ve bunun demokrasiye zarar verdiği bildirildi.

'CANAN KAFTANCIOĞLU MAHKUMİYETİ SİYASİ NEDENLERE DAYANIYOR'

AP kararında CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’na verilen mahkumiyet kınanırken, Kaftancıoğlu'na bu mahkumiyetin, CHP adayının İstanbul seçimlerini kazanmasındaki başarısı yüzünden "cezalandırılmak için ve siyasi nedenlerle" verildiği ifade edildi. Türk yetkililerinin diğer belediye başkanlarının da görev alınması için "tehditlerde" bulunduğu ve bunun kabul edilemez olduğu kaydedilen kararda, bu tür "tehdit ve gözdağı vermeye" yönelik açıklamalara son verilmesi çağrısı yapıldı.

'AİHM'NİN SELAHATTİN DEMİRTAŞ KARARINA SAYGI GÖSTERİLMELİ'

AP kararında, "Türkiye’de insan hakları, hukuk devletine saygı ilkesi ve temel hak ve özgürlükler konusunda kötüye giden durumdan endişe ediyoruz. Keyfi gözaltı kararları, adli ve idari tacizler, seyahat yasakları ile siyasetçi, sivil toplum örgütü temsilcileri, akademisyenlere yönelik baskıları kınıyoruz. Terörle mücadele gerekçesiyle muğlak suçlamalar yüzünden açılan soruşturmalar ve mahkumiyetlerden endişe duyuyoruz. Türkiye terörle mücadele yasasını, uluslararası insan hakları standartlarına uygun hale getirmeli. Bu yasalar, ifade özgürlüğü hakkını kullanan kişi ve medya kuruluşlarını cezalandırmak için kullanılmamalı. AİHM içtihatlarına uygun hareket edilmeli. AİHM’nin Selahattin Demirtaş kararına saygı gösterilmeli” şekilde ifadelere yer aldı.

AP genel kurul oturumundaki tartışmada söz alan parlamenterlerin hemen hemen tamamı, kayyum atamalarını sert bir şekilde eleştiren konuşmalar yaparken, başta Selahattin Demirtaş olmak üzere Türkiye’de çok sayıda siyasetçi, gazeteci, akademisyen ve sivil toplum örgütü temsilcisinin cezaevinde olmasına tepki gösterdi.

Tartışmanın sonunda söz alan AB Komisyonu Temsilcisi Marianne Thyssen, “Kayyım atamalarının Türkiye’ye yerel demokrasiye zarar verdiğini” söyledi.

'SEÇMEN İRADESİ HİÇE SAYILDI'

Thyssen, kayyım atamalarıyla seçmen iradesinin hiçe sayıldığını ifade etti ve AB’nin gelişmeleri kaygıyla izlediğini söyledi.

AB Temsilcisi Thyssen, "Türkiye’nin terörle mücadele hakkı meşru ve biz buna saygı gösteriyoruz, ancak terörle mücadele edilirken, temel insan haklarına ve hukuk devletine saygı ilkesi ihlal edilmemeli” dedi. (Kaynak: euronews)