Avrupa ve ABD'de referandum sandıkları kapandı
Oy verme işlemi Avrupa ve ABD'de sona erdi. Gümrüklerde sandıklar 16 Nisan'a kadar açık. Bakan Fatma Betül Sayan Kaya'nın yurtdışı edilmesi nedeniyle gerilim yaşanan Hollanda'da ise seçime katılım 1 Kasım'a göre yüzde 11 düştü.
DUVAR - Anayasa değişikliği için Avrupa'daki temsilciliklerde ve ABD'de süren oy verme işlemi pazar akşamı sona erdi. ABD'deki seçim yerel saatle 21.00'de (TSİ: 04.00) sona ererken, Avrupa'da sandıklar 21:00'da kapandı.
OYLAR 4 ODADA SAYILACAK
Yurtdışı seçmen kütüğüne kayıtlı 2 milyon 972 bin seçmen, 31 gümrük kapısında Türkiye'de de oylamanın yapılacağı 16 Nisan Pazar günü saat 17.00'ye kadar oylarını kullanmaya devam edecek. Yurtdışındaki temsilciliklerde oy verme işleminin bitmesinin ardından oylar sayılarak, Saklama Komisyonu'na teslim edildi. Torbalardaki oylar, Başkonsolosluk temsilcisi, AK Parti, CHP, MHP ve HDP'li temsilcilerin eşliğinde kapısında 4 kilit bulunan odaya getirildi. AK Parti, CHP ve MHP temsilcileri ile başkonsolosluk temsilcisi kendilerinde bulunan anahtarlarla kilitleri tek tek açtılar. Torbalardaki oyları içeri koyan temsilciler daha sonra kapıyı birlikte kilitlediler. Yurt dışında kullanılan oylar, 11 Nisan Salı günü özel uçaklarla Türkiye'ye gönderilecek. Yurtdışı temsilciliklerde oy verme işlemi 27 Mart Pazartesi günü başlamıştı.
EN FAZLA OY ALMANYA'DA KULLANILDI
Yurtdışı temsilcilikleri arasında en çok oy en fazla seçmenin kayıtlı olduğu Almanya'da kullanıldı. Almanya'da kayıtlı bir milyon 430 bin 127 seçmenden 695 bin 435'i sandık başına gitti. Böylece Almanya'da 1 Kasım milletvekili seçimlerine göre oyunu kullanan seçmenlerde yüzde 15 oranında artış oldu. Avusturya'da da 1 Kasım 2015 milletvekili seçimlerine göre daha fazla seçmen sandık başına gitti. Avusturya'da kayıtlı 108 bin 561 seçmenden oyunun kullananların sayısı 54 bin 937. Bu rakamla Avusturya'da 1 Kasım seçimlerine göre yüzde 17 oranında artış oldu. İngiltere, İsviçre, İtalya, Danimarka ve Bulgaristan gibi ülkelerde kısmen de olsa bir oy artışı yaşandı.
HOLLANDA'DA RAKAM DÜŞTÜ
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun uçağına iniş izni vermeyen, Aile ve Sosyal İşler Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın Türk konsolosluğuna sokmayan ve bu nedenle de kriz yaşanan Hollanda'da ise seçimlere beklenen ilgi olmadı. Hollanda'da yaşayan seçmenler referandum oylamasına düşük oranda katılım sağladı. 1 Kasım seçimlerine göre referandum oylamasına katılanların oranı yüzde 11 azaldı.
SEÇİMLERE KATILIM DÜŞÜK OLDU
ABD'de yaşayan Türkiyeliler, anayasa değişikliği için yapılacak referandumda oy kullanmak için sandık başına gitti. ABD'de yerleşik ve seçmen kaydı bulunan Türkiyeliler, 9 Nisan akşamı yerel saatle 21.00'e kadar oy kullandı. Washington DC Büyükelçiliği, New York, Boston, Miami, Los Angeles, Chicago ve Houston Başkonsoloslukları'nda oy kullanan Türkiyelilerin halkoylamasına katılımı beklenenden düşük oldu. Yaklaşık 100 bin Türkiyeli kayıtlı seçmen bulunan ABD'de, seçmenlerden üçte biri oy kullandı. (DHA)