Avrupa'da dijital telif için kritik karar: Google ödeme yapacak!

Avrupa Parlamentosu, Avrupa ülkelerindeki içerik üreticilerinin ve gazetecilerin telif haklarını koruma yönünde önemli bir karar imza attı: Google, Facebook ve Wikipedia gibi internet devleri, içerik üreticilerine telif ödeyecek.

Abone ol

DUVAR - Avrupa Parlamentosu (AP), Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde dijital içerik üreticilerinin haklarının korunması yönünde kritik bir kararı kabul etti. Onaylanan tasarı, Google, YouTube ve Wikipedia gibi internet devlerinin AB ülkelerindeki içerik üreticilerine telif ödemesini öngörüyor.

İÇERİK ÜRETİCİLERİNE TELİF ZORUNLULUĞU

274'e karşı 348 oyla kabul edilen yasa uyarınca,

  • Google gibi internet platformlarının arama sonuçlarında haberleri yayınlayabilmek için içerik üreticilerinden ücret karşılığında lisans alması sağlanacak;
  • YouTube gibi video paylaşım platformlarının fikri mülkiyet haklarına aykırı içerikleri hızla kaldırması ve içerik sağlayanlara daha fazla ödeme yapması gerekecek;
  • Google, Facebook ve Twitter gibi dijital platformlar, çeşitli tedbirlerle kullanıcıların telif hakları yasalarıyla korunan ürünleri yüklemelerini engelleyecek.

Kabul edilen tasarı, AB'nin telif hakları konusundaki 20 yıllık düzenlemelerini güncellemeyi amaçlayan bir ön anlaşma niteliğinde. Avrupa Komisyonu söz konusu süreci iki yıl önce, Avrupalı yayıncı ve sanatçıların büyük internet şirketleri karşısındaki haklarının korunması için başlatmıştı. Uluslararası Gazeteciler Federasyonu da tasarıyı destekliyordu.

İNTERNET DEVLERİ KARŞI

Google, YouTube ve Wikipedia ise bu tasarıya karşı çıkıyordu. Öyle ki, Wikipedia geçen hafta Almanya'da bir günlük karartmaya gitmiş, Avrupa Parlamentosu'ndaki girişimin sansür olduğunu savunmuştu.

GOOGLE MUTSUZ: YASAL BELİRSİZLİĞE YOL AÇACAK

Google ise AP'deki oylamadan sonra yaptığı açıklamada, yeni telif düzenlemesinin 'yasal belirsizliğe yol açacağını, AB'nin yaratıcı ve dijital ekonomilerine zarar vereceğini' öne sürdü. (Dış Haberler)