Avrupa'da Türkiye'ye silah satışını durduran ülkelerin sayısı artıyor

Suriye'nin kuzeyindeki harekata teoki oalrak Türkiye'ye silah satışını durduran ülkelere İtalya ve Çek Cumhuriyeti de eklendi. İngiltere ise, Türkiye'ye silah satışlarının incelendiğini, inceleme devam ederken yeni lisans satışlarının durdurulacağını açıkladı.

Abone ol

DUVAR - Suriye'deki harekat nedeniyle Türkiye'ye silah satışını yasaklayan Avrupa ülkelerinin sayısı artıyor. Son olarak Çek Cumhuriyeti ve İtalya'dan silah satışına yasak gelirken, İngiltere'nin de bu yönde bir adım atmayı planladığı iddia edildi.

İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio bugün yaptığı açıklamada, "Suriye krizi için çözüm askeri değil diplomatik olmalıdır" diyerek İtalya'nın silah satışını durdurduğunu açıkladı. Çek Cumhuriyeti de dün benzer bir karar aldı. İçişleri Bakanı Jan Hamacek dün Twitter'dan, Türkiye'ye silah ihracatının durdurulduğunu, kararın derhal yürürlüğe gireceğini duyurdu.

RAAB: YENİ LİSANS SATIŞI DURDURULACAK 

İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, yaptığı açıklamada Türkiye'ye silah satışlarının incelendiğini, inceleme devam ederken yeni lisans satışlarının durdurulacağını söyledi. Türkiye'nin "düşüncesizce" davrandığını söyleyen Raab, Türkiye'nin "doğrudan Rusya'nın işine gelecek şekilde" hareket ettiğini ekledi. Raab "Bir müttefikten beklediğimiz davranışlar değil. IŞİD'e karşı verilen mücadelelerin arka plana atılmasına neden oluyor. Türkiye'yi Rusya'nın kollarına atmamalıyız" ifadelerini kullandı.

Raab açıklamasına "Türkiye'ye karşı ABD ve diğer müttefiklerimizle her zamankinden daha fazla işbirliği yapmalıyız. NATO'yu güçlendirmeliyiz. IŞİD militanlarının ülkeye dönmesini istemiyoruz, ancak çocukları ve ailesini kaybedenlerin iadesini göz önünde bulunduracağız. Türkiye, topraklarındaki Suriyeli mültecileri Avrupalı müttefiklerine karşı 'jeopolitik piyon' olarak kullanamaz" diyerek devam etti.

HANGİ ÜLKELER YASAKLADI?

Bu toplantıdan önceyse Almanya, Fransa, Hollanda, İsveç, Finlandiya ve Norveç gibi Avrupa ülkeleri Türkiye'ye silah ihracatını yasaklayacağını açıklamıştı.

Almanya ve Fransa Türkiye'ye silah satışını harekatın dördüncü gününde durdurmuştu. 2018'de Türkiye’ye 243 milyon euro (268 milyon dolar) değerinde silah ihraç eden Almanya'nın Dışişleri Bakanı Heiko Maas kararı, "Federal Hükümet, Türkiye’nin Suriye’de kullanabileceği bütün askeri teçhizatın satışına izin vermeyecek" sözleriyle duyurmuştu. Fransa'nın yazılı açıklamasında ise "Bu operasyon, koalisyon güçlerinin IŞİD'e karşı elde ettiği güvenlik ve istikrar çabalarını zora sokuyor ve önemli insani sorunlara sebep oluyor" ifadeleri yer alıyordu.

Aynı süreçte Hollanda lisans başvurularının durdurulduğunu ve silah satışının askıya alındığını duyurmuş, İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde ise Twitter paylaşımında Barış Pınarı Harekatı için "Uluslarası hukuku ihlal ediyor" diyerek Avrupa Birliği'ne genel silah ambargosu için çağrıda bulunmuştu.

Finlandiya Başbakanı Rinne "Türkiye’nin eylemleri Suriye’deki halihazırdaki karmaşık krizi derinleştirmektedir. Tedbirlerin Suriye’deki insani durum üzerindeki etkileri konusunda çok endişeliyiz” diyerek Türkiye'ye silah satışını askıya aldığını duyurmuştu. Norveç Dışişleri Bakanlığı da "Bir önlem olarak Türkiye’ye askeri ürün ya da askeri amaçlarla kullanılabilecek ürünler lisansları ile ilgili yeni ihracat taleplerine yanıt vermeme kararı aldı” ifadelerini kullanmıştı. (DIŞ HABERLER)

Almanya harekat nedeniyle Türkiye'ye silah satmayacak

Fransa, Barış Pınarı'nda kullanılacak teçhizatları göndermeyecek

Norveç, Türkiye’ye askeri ürünlerin ihracatını askıya aldı

Finlandiya, Türkiye'ye silah satışını askıya aldı

Avrupa Birliği'nden Türkiye'ye kınama