Avrupa'dan Türkiye'ye RTÜK uyarısı
RTÜK'e internet yayınlarında denetim hakkı veren yasa tasarısına eleştiri... Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) yasanın medya özgürlüğünü kısıtlayacağı uyarısı yaptı; TBMM Genel Kurulu'ndaki görüşmeler öncesi özel bir rapor hazırlatıp Türkiye'ye gönderdi.
DUVAR - Dünyanın en büyük uluslararası teşkilatlarından biri sayılan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), Radyo Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) internet yayınlarında denetim hakkına sahip olmasını öngören yasa tasarısını eleştirdi. AGİT Medya Özgürlüğü Temsilcisi Harlem Désir, yasanın internet yayıncılığında özgürlüğü kısıtlayacağını ve içerik çeşitliliğini sınırlayacağını söyledi.
AGİT'ten yapılan açıklamaya göre Désir, internet özgürlüğü alanındaki çalışmalarıyla uluslararası çapta tanınan Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Yaman Akdeniz’in hazırladığı raporu, bir mektupla beraber Türkiyeli yetkililere gönderdi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'e gönderilen mektupta, medyada çeşitliliğin korunması çağrısı yapıldı.
'İÇERİK ÇEŞİTLİLİĞİ KISITLANACAK'
Désir mektupta Akdeniz'in raporunu kast ederek, "Bu analizin amacı, [yasa hakkındaki] Meclis Genel Kurulu tartışmasını bekleyen milletvekilleri de dahil, yetkililerinize ayrıntılı bir uzman değerlendirmesi sunmaktır. Bu değerlendirmede de altı çizildiği gibi, söz konusu yasa internet yayıncılığını sınırlandırabilir ve internetteki içerik çeşitliliğini kısıtlayabilir" ifadelerini kullandı.
'ULUSLARARASI ANLAŞMALARA AYKIRI'
"Yasanın uluslararası anlaşmalarla uyumlu olup olmadığı da belirsiz" denilen mektupta, Evrensel İnsan Hakları Beyannamesi ve Uluslararası Sivil ve Siyasal Haklar Sözleşmesi'nin ilgili maddeleri ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin ifade özgürlüğü konusundaki ilgili kararlarına dikkat çekildi.
'MEDYA ÜZERİNDEKİ BASKI DAHA DA ARTACAK'
Désir, mektubu gönderdikten sonra yaptığı açıklamada da şu eleştiriyi getirdi: "Türkiye'de medya özgürlüğü alanında yaşanan gelişmeleri dikkatle izliyorum ve çoğulcu bir medya alanının gerilemesi konusunda endişelerim sürüyor. Geleneksel yazılı medya kuruluşları üzerindeki baskı nedeniyle, Türkiye'de internet farklı bilgiye erişimin ve bu bilginin paylaşımının ana platformu haline geldi. Bu alanı sınırlayacak önlemler alma yönündeki girişimler, olsa olsa, özgür medya üzerindeki baskıyı artıracaktır. Bu nedenler, milletvekillerinin bu analizdeki tavsiyeleri dikkate alacağını umuyorum." (Dış Haberler)
Yaman Akdeniz'in AGİT'in talebiyle hazırladığı rapor için TIKLAYINIZ.