Avrupa'nın çimento devi IŞİD'e rüşvet verdi

Avrupa'nın ünlü çimento grubu LafargeHolcim Suriye'de IŞİD'le işbirliği yaptığını itiraf etmiş. IŞİD şirketin kamyonlarına serbest geçiş belgesi sağlamış.

Abone ol

DUVAR - Fransa ve İsviçre ortaklığında kurulmuş olan  çimento şirketi LafargeHolcim Group, Suriye'de bulunan fabrikanın güvenliğini sağlamak amacıyla 2012 ile 2014 yılları arasında Suriyeli militanlara finansman sağladığını itiraf etti.

Le Monde gazetesinin haberine göre şirket yetkilileri, gazeteye Suriyeli silahlı militanlara finansal yardımda bulunduğunu söyledi.

Habere göre LafargeHolcim, gazeteye, Jalabiya'da bulunan çimento fabrikasının güvenliğini sağlamak için 'kabul edilemez anlaşmalarda' bulunduklarını ifade etti: "Şimdi bakınca, fabrikanın işlemesi için gereken koşulların sağlanmasının kabul edilemez olduğunu görüyoruz."Le Monde'a göre bu anlaşmalar, o dönem bölgeye hakim olan IŞİD'e yaradı.

Fransız gazetesi, 2010 yılında Suriye'de faaliyet göstermeye başlayan Fransız Lafarge ve İsviçreli Holcim şirketlerinin oluşturduğu LafargeHolcim grubu hakkındaki iddiaları ilk defa geçen yılın Haziran ayında haber yapmıştı.

IŞİD'DEN SERBESTLİK BELGESİ

Habere göre şirketin kamyonları, 2013'te bölgede faaliyetlerini yürütebilmek için IŞİD militanlarının  kurduğu kontrol noktalarını geçmek zorundaydı. Bu sıkıntının 'müzakereler sonucunda' aşıldığı, hatta IŞİD'in şirkete geçiş serbestisi taşıyan bir belge çıkarttığı ortaya çıkmıştı. Aynı şekilde fabrika faaliyetleri için  petrol, IŞİD'in kontrol ettiği rafinerilerden alınıyordu. Şirket, IŞİD'in 2014 yılında bölgenin tamamını  işgal etmesi üzerine ülkeyi terk etti.