Avşa'da evi yanan Romanlar için kampanya

Balıkesir’in Marmara ilçesine bağlı Avşa Adası’nda Romanların oturduğu yerleşkede geçen günlerde çıkan yangında bazı evler zarar gördü. Bunun üzerine Marmara Adalar Belediyesi Başkanı Süleyman Aksoy, yeni bir Roman yerleşkesi inşa etmek üzere bağış kampanyası başlattı. Yangın çıkan yerleşkenin sahibi Recep Üstün de Romanların biriken 25 bin liralık kira borcunu sildiğini duyurdu.

Abone ol

Hemra Nida

AVŞA - Türkiye’nin çeşitli illerinde yaşayan Romanlar, her yıl yaz sezonunda Avşa Adası Deniz Mahallesi Çayırküme Evleri Mevkii’ndeki yerleşkeye göç ediyor. Tatil sezonu boyunca adada mevsimlik işçi olarak çalışan Romanlar garsonluk, bulaşıkçılık, temizlik işçiliği yaparak geçimini sağlıyor. Adada geçirdikleri dört aylık süre boyunca ise Deniz Mahallesi Çayırküme Evleri Mevkii’ndeki yerleşkede kalıyorlar. Yaklaşık 60 kişinin yaşadığı 20 hanelik yerleşkede geçen günlerde yangın çıktı ve dört hane zarar gördü.

Eski yerleşkenin barakalardan oluştuğunu, Romanların daha iyi yaşam koşulları altında yaşamayı hak ettiğini belirten Marmara Adalar Belediyesi Başkanı Süleyman Aksoy, yeni bir yerleşke inşa etmek üzere bağış kampanyası başlattı. Yurttaşları bağış kampanyasına destek olmaya davet eden Başkan Aksoy, kampanya hedefinin ilk aşamada 30 prefabrik ev inşa etmek olduğunu söyledi.

Bir prefabrik evin bedeli, 50-60 bin arasında değişiyor.

ROMAN KENT SÖZÜ

Aksoy, daha önce seçim vaadi olarak bir Roman Kent inşa etme sözü verdiğini, yangının bu sözü hayata geçirme sürecini hızlandırdığını, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile görüşerek 4 buçuk dönümlük bir alan tahsis etmek üzere girişimde bulunduklarını aktardı. Roman Kent için 54 metrekarelik 30 prefabrik evler yapılacağını, bunun için eylülde ihaleye çıkılacağını açıklayan Aksoy “Roman kardeşlerimiz için birlik olalım. Herkesi bağış kampanyasına destek olmaya davet ediyorum” dedi.

Belediye Başkanı Aksoy'un başlattığı Roman yerleşkesi bağış kampanyası için hesap no: TR21 0001 0005 8511 0304 49 5009

25 BİN LİRALIK KİRA BORÇLARINI SİLDİ

Yangın çıkan yerleşkenin sahibi Recep Üstün ise babadan kalma tapulu mülklerinde 20 odalı bir yaşam alanı inşa ettiklerini, yıllardır bu alanı Romanlara kiraladıklarını söyledi. Yangının bir evdeki davul fırından çıktığını, dört hanenin zarar gördüğünü anlatan Üstün, o dört hane dışındaki tüm hanelerin de biriken 25 bin liralık kira borcunu sildiğini duyurdu.

SU VE ELEKTRİK SORUNU SÜRÜYOR

Avşa Roman Kültürünü Geliştirme ve Dayanışma Derneği Başkanı Cengiz Umuk da, yanan evlerin tamiratı için kolları sıvadıklarını, günlerdir elektrik ve su olmadığı için ailelerin sıkıntı yaşadığını, yerleşkeye acilen jeneratör gerektiğini söyledi. Ayrıca yerleşkedeki Romanların dört bin liralık su borçlarının silinmesini de talep etti.

Avşa’daki durumu yakından takip eden Roman aktivist Abdullah Cıstır, Roman Vatandaşlara Yönelik Strateji Eylem Planı’nda barınma haklarıyla ilgili kısma dikkat çekerek Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları üzerinden hem tamirat/tadilat hem de ev yapımı konusunda bütçelendirmeye yönelik maddeler olduğunu söyledi. Kampanyanın, Strateji Eylem Planı kapsamında planlanabileceğini belirten Cıstır, bir yerel yönetimin bu girişiminin umut verdiğini söyleyerek, sürecin takipçisi olacaklarını vurguladı.

(DUVAR)