Avukata yine hakim yok

Özgürlükçü Hukukçular Derneği üyesi tutuklu avukat Deniz Sürgüt, bugün görülen 2'nci duruşmaya da güvenlik gerekçesiyle getirilmedi. Tutuklu bulanan Sürgüt, 15 aydır hakim yüzü göremedi.

Abone ol

DUVAR - Avukat Deniz Sürgüt 6 Ağustos 2015 tarihinde sivil ölümlerini raporlaştırmak ve orman yangınlarını araştırmak için Şırnak’ın İdil ilçesine gitti. Avukat Sürgüt, polisler tarafından daha sonra İdil’de gözaltına alındı. Sürgüt, emniyetteki işlemlerinin ardından İdil Adliyesi’ne götürüldü.

'Tehlikeli ateşli silah bulundurmak, taşıma, el değiştirme ve pazarlama ve örgüt üyesi olma' suçlamasıyla nöbetçi mahkemeye sevk edilen Sürgüt, tutuklandı. 15 ayı aşkın süredir Midyat ve Gümüşhane cezaevlerinde kalan Sürgüt’ün 2'nci duruşması bugün saat 11.00'de Midyat Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Tutuklu avukat Deniz Sürgüt 1 yıldır hakim yüzü göremedi

MAHKEMEYE GETİRİLMEDİ

Midyat Cezaevi'nden Gümüşhane Cezaevi'ne sevk edilen Sürgüt 15 aydır burada tutuklu bulunuyor. Sürgüt'ün 1'nci duruşması geçtiğimiz 1 Eylül tarihinde Midyat Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Sürgüt, 1 Eylül'de duruşmaya SEGBİS yoluyla katıldı. 2'nci duruşması bugün görülen davada avukat Sürgüt'ün mahkemeye getirilmesi bekleniyordu.

Ancak duruşmanın avukatlarından Sinan Zincir, meslektaşının bugün görülecek olan davaya da getirilmediğini ve Sürgüt'ün SEGBİS yoluyla da mahkemeye katılmadığını belirtti. Sürgüt'ün avukat olduğunu, adil bir yargılamanın olması için ve kendisini duruşmada ifade edebilmesi gerektiğini belirten Zincir, bu talebi içeren dilekçeyi daha önce savcılığa verdiklerini belirtti. Avukat Zincir bu taleplerinin reddedildiğini kaydetti. Zincir, Sürgüt'ün bugün görülen davada duruşmaya getirilmemesinin gerekçesinin de 'güvenlik' olduğunu söyledi.

DAVA ERTELENDİ

Duruşmaya katılan Özgürlükçü Hukukçular Derneği üyesi avukat Ramazan Demir, Sinan Zincir, Şırnak Barosu'ndan avukat Osman Cingöz, Veysel Vesek, ÖHD İzmir yönetici Leyla Çelik, Mezopotamya Hukukçular Derneği Batman şube eşbaşkanı avukat Mesut Aydın ve Diyarbakır Barosu'ndan avukat Nurşin Yücel, savcının verdiği mütalaasındaki tutukluk kararına tepki göstererek Sürgüt'ün tahliye edilmesini talep etti. Mahkeme heyeti Sürgüt'ün tutukluğunun devamına karar vererek, bir sonraki duruşmayı 19 Ocak 2017 tarihine erteledi.

NE OLMUŞTU?

Özgürlükçü Hukukçular Derneği üyesi ve İnsan Hakları Derneği eski yöneticilerinden avukat Deniz Sürgüt, sokağa çıkma yasağı ilan edilen yerlerde yaşanılan hak ihlali iddialarını yerinden incelemek ve orman yangınlarını araştırmak için Şırnak'ın İdil ilçesine gitmişti. Sürgüt, İdil'de 'örgüt üyesi' olma suçlamasıyla gözaltına alındı. Sürgüt'ün avukatları Sürgüt'ün gözaltında işkence gördüğüne dair ellerinde raporların mevcut olduğunu iddia ediyorlar.