Avukatın baroyla hukuk mücadelesi: 5 yılın hesabını kim verecek?

Mehmet Polat, İstanbul Barosu'na yazılmak için baroya başvuruda bulundu ancak baro yönetimi Polat'ın başvurusunu kabul etmedi. Adalet Bakanlığı ise Polat'ı haklı buldu.

Abone ol

DUVAR - Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu Mehmet Polat’ın avukatlık ruhsat başvurusu, katıldığı basın açıklamaları nedeniyle açılan davalar gerekçe gösterilerek reddedildi. Hakkında devam eden ağır ceza dosyalarının hepsinden beraat eden Polat, ruhsat alabilmek için ikinci kez İstanbul Barosu'na başvuru yaptı. Ancak İstanbul Barosu, Mehmet Polat’ın başvurusuna ikinci kez ret kararı verdi. Polat ise karara itiraz etti. Adalet Bakanlığı da İstanbul Barosu'nu haksız bulup Polat'ın dosyasını onayladı. Polat bu karara rağmen İstanbul Barosu'na üye olamıyor. 

‘RET KARARI VEREN DURAKOĞLU NASIL BAŞKAN OLABİLİYOR?’

Polat, 6 Kasım 2017 tarihinde avukatlık stajını tamamlayarak, baroya yazılma hakkı elde etti. Adalet Bakanlığı ise Polat’ın ilk başvurusuna, hakkında devam eden yargılamaları gerekçe göstererek ‘ret’ kararı verdi. 5 yıl sonra Polat, hakkında açılan dava sayısı 1'e düştüğü için İstanbul Barosu’na başvurdu. Polat’ın ikinci başvurusu İstanbul Barosu tarafından ‘devam eden yargılama’ nedeniyle reddedildi. 

Polat, İstanbul Barosu’nun kararına itiraz ederek Adalet Bakanlığı’na başvurdu. Bakanlık bu kez Polat’ın itirazını haklı buldu. Polat ‘ret’ kararına imza atan İstanbul Barosu’nun eski Başkanı Mehmet Durakoğlu'nu örnek göstererek şunları söyledi: “Asliye Ceza’da devam eden dava nedeniyle hukuk fakültesi mezunu biri avukat olamıyor. Peki Mehmet Durakoğlu hakkında Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava devam ederken nasıl baro başkanı olabiliyor?”

'BUNUN HESABINI KİM VERECEK?'

Polat, “Durakoğlu ve 4 baro yönetim kurulu üyesi Diyanet Davası nedeniyle Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanıyor. Normalde bir ruhsat başvurusu en fazla iki ay sürüyor. Ben ikinci başvurumu temmuz ayında yaptım ve ruhsatım yeni basılabildi. Fakat İstanbul Barosu başvurumu bile almak istemedi. ‘Bu davanız da bitsin öyle gelin’ dediler, dosyamı bekletmek için elinden gelen her şeyi yaptılar. Bütün hukuk örgütlerine bireysel olarak defalarca kez destek çağrısında bulundum, kimse destek olmadı. En nihayetinde bağımsız olması gereken İstanbul Barosu ile Adalet Bakanlığı’nın önünde karşı karşıya gelmiş olduk ve bakanlık beni haklı bulmuş oldu. Ruhsatımı ortalama 5 yıl 2 ay sonra teslim almış olacağım. 5 yıl önce de sabıka kaydım yoktu bugün de sabıka kaydım yok, bu beş yılın hesabını kim verecek şimdi?” dedi.