Avukatlar dilekçelerini verdi, adliyeye yürüyor
Hükümetin 'çoklu baro' teklifine karşı baro başkanlarının Kuğulu Park'ta başlattığı 'Savunma Nöbeti' ikinci gününde devam ediyor. Türkiye'nin farklı şehirlerinden avukatlar ve baro başkanları TBMM'ye doğru yürüyüşe geçti ancak polis engel olunca dilekçelerini vererek adliyeye yürüdüler.
ANKARA - TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlanan ‘çoklu baro’ içeren yasa değişikliği teklifine direnen baro başkanları, Ankara Kuğulu Park’ta dün başlattıkları 'Savunma Nöbeti'ne bugün de devam ediyor. Genel Kurul tamamlanana kadar baro başkanlarının nöbete devam etmesi bekleniyor. Baro başkanlarına destek için gelen avukatlar engellendi. Avukatlar saat 15.00'de TBMM'ye doğru yürüyüşe geçti. Ancak uzun süren engellemelerin ardından yürüyüşe izin verilmeyince dilekçelerini TBMM Dilekçe Komisyonu üyesi CHP Kırşehir Milletvekili Metin İlhan'a teslim ederek adliyeye doğru yürüyüşe geçti.
Baro başkanları öncülüğünde yürüyüşe geçen avukatların sosyal mesafe kurallarına uyulmadığı gerekçesiyle polis tarafından önleri kesildi. Baro başkanlarının araya girmesi ile açılan yolda avukatlar kaldırımdan yürüdü.
POLİS, AVUKATLARIN YOLUNU KESTİ
'Savunma susmadı, susmayacak' sloganları ile yapılan yürüyüş, Tunus Caddesi üzerinde yola taştıkları gerekçesiyle kesildi. Polise tepki gösteren avukatlar, yolun açılmasını talep ederken, polis çevik kuvvet ekipleri ile yolu trafiğe kapattı. Yolun açılması için Baro başkanları ile polis arasındaki müzakere sürerken polis, bu kadar kalabalık bir grubun Meclis'e gitmesine izin veremeyeceklerini, temsili olarak baro başkanlarının gidebileceklerini söyledi. Avukatlar, ellerinde dilekçeleri ile slogan atarak duruma tepki gösterdi. Tunus Caddesi'nde önleri kesilen avukatların yanı sıra bir grup avukat da Meclis'in Çankaya kapısında bekledi. Avukatlar, Meclis girişine konulan masada dilekçelerin verilmesi için müzakere yaptı.
TOPLANAN DİLEKÇELER CHP'Lİ VEKİLE VERİLDİ
Baro başkanları ve avukatlar yaklaşık 2 saat bekleyişin ardından Kennedy Caddesi'ne kadar yürüdü. Burada yolları tekrar polis tarafından kesilen avukatların Meclis'e yürümesine izin verilmedi. 'Çoklu baro' teklifine karşı toplanan dilekçeler, TBMM Dilekçe Komisyonu üyesi CHP Kırşehir Milletvekili Metin İlhan'a teslim edildi. İlhan, dilekçeleri komisyona iletmek üzere Meclis'e götürdü.
AVUKATLAR ADLİYEYE YÜRÜYOR
Dilekçelerin teslim edilmesinin ardından avukatlar Tunus Caddesi üzerinden Sıhhiye'deki adliyeye doğru yürüyüşe geçti. Yoldan geçenler de alkışlar ve kornalar ile yürüyüşe destek verdi. Baro başkanları Sıhhiye Adliyesi'nde 17.30'da basın açıklaması yapacak.
BUGÜN NELER OLDU?
Ankara Barosu'nun çağrısı ile avukatlar ve baro başkanları Ankara'da buluştu. Farklı illerden gelen avukatlar, sabah saatlerinde Kuğulu Park'a geldi, gün içinde baro başkanlarına destek için gelen avukat sayısının artması bekleniyor. Baro başkanları ile avukatlar arasına bariyer çeken polis, Tunalı Hilmi Caddesi'nin bir kısmına konuşlandırdığı emniyet araçlarının sayısını artırdı.
YÜRÜMEK İSTEYEN AVUKATLARA POLİS ENGELİ
Türkiye'nin farklı kentlerinden Ankara'ya gelen çok sayıda avukat, ellerinde 'Çok baro yok barodur', 'Savunma yoksa adalet yok' dövizleri ile 'Çoklu bari istemiyoruz' sloganlarıyla Kuğulu Park'a geldi. Baro başkanlarının bulunduğu alana yürümek isteyen grubu polis engelledi. Avukatlar polise yönelik 'Yolu aç' sloganları attı.
BAZI BARO BAŞKANLARI AVUKATLARIN YANINA GELDİ
Polisin avukatlara müdahalesi sonrası tartışma yaşanan alana gelen İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, Trabzon Barosu Başkanı Sibel Suiçmez, Düzce Barosu Başkanı Azade Ay ve Adana Barosu Başkanı Veli Küçük polisle görüştü. Avukatların alanı boşaltmasını isteyen polis, baro başkanlarına beşerli gruplar halinde avukatların dilekçeleri imzalayıp gitmelerini istedi. Müzakere sürerken avukatlar, 'Feyzioğlu istifa' sloganı attı.
HDP Grup Başkanvekilleri Meral Danış Bektaş ve Saruhan Oluç ile milletvekilleri, Kuğulu Park'taki baro başkanlarını ve avukatları ziyaret etti.
ODTÜ ONUR YÜRÜYÜŞÜ AVUKATLARINDAN DESTEK EYLEMİ
Baro başkanlarına destek için gelen ODTÜ LGBTİ+ Onur Yürüyüşü davası avukatları da basın açıklaması yaptı. ODTÜ LGBTİ+ Dayanışması adına açıklama yapan Avukat Öykü Didem Aydın,
2019 yılındaki Onur Yürüyüşü'ne yapılan polis saldırısı sonrası açılan ve öğrencilerin yargılandığı davanın duruşmasının bugün olduğunu belirterek öğrencilerin kampüs işgal edilerek gözaltına alındıklarını ve suçlandıklarını hatırlattı.
Avukatların, LGBT de dahil olmak üzere bütün hak öznelerine destek vermekten yoksun bırakılmasını protesto etmek için Kuğulu Park'ta olduklarını belirten Aydın, "Hepimiz eşit olana kadar hiçbirimiz özgür değiliz!” diye konuştu.
İktidarın çoklu baro teklifini getirmesine neden olan süreç, Diyanet İşleri Başkanı'nın pandemi sürecinin başlangıcında LGBTİ+'lere yönelik ayrımcı açıklamalarına baroların tepkisi ile başlamıştı.
AVUKATLAR GÖRÜŞMELER TAMAMLANANA KADAR ANKARA'DA OLACAK
'Savunma susmadı, susmayacak', 'Faşizme karşı omuz omuza' sloganları ile Sıhhiye Adliyesi'ne gelen avukatlar, güvenlik güçleri tarafından adliyeye alınmadı. Adliye önünde bir süre bekledikten sonra adliyenin yan tarafında basın açıklaması yapan baro başkanları, yasa teklifinin görüşmeleri TBMM Genel Kurul'da tamamlanana kadar Ankara'da olacaklarını kaydetti.
'BU YASA HİÇBİR AVUKATIN İŞİNE YARAMAYACAK'
Bursa Barosu Başkanı Gürkan Altun, Türkiye'deki 80 baronun da söz konusu yasa değişikliği teklifine karşı olduğunu hatırlatarak, "Bu öyle bir yasa teklifi ki hiçbir avukatın işine yaramayacak. Bütün avukatları bölecek, baroları ayrıştıracak. Biz 80 baro başkanımız ile bu yasaya karşı olduğumuzu her mecrada anlattık. Teklife karşı çıkmak istedik; Ankara girişinde 28 saat fiili gözaltında tutulduk" dedi.
'BİZ BURADA 80 BARONUN RUHUNU, İRADESİNİ TAŞIYORDUK'
Kamuoyunda 'Meclis önünde 20-30 baro başkanı bekledi' söylemlerine tepki gösteren Altun, şöyle konuştu:
"Biz Meclis'in önünde 50'nin üstünde baro başkanı olarak bekledik. Ancak 80 baronun ruhunu, iradesini taşıyorduk. 'Baro teklifini geri çekin, yeni yasama yılında müzakere ederiz' dedik. Yapmadılar. Bizim önerilerimiz Atıcılık Federasyonu kadar ciddiye alınsın istedik. Birlik başkanı bize arabuluculuk yapmak istedi. Biz arabuluculuk değil, görevini yapsın istedik. Görevi bizi savunmak, Avukatlık Kanunu'nun arkasında durmaktı, onu da yapmadı. Yasa teklifi görüşmeleri tamamlanana kadar biz baro başkanları Ankara'da olacağız "
ERİÇ SAĞKAN: YURTTAŞIN HAK VE ÖZGÜRLÜKLERİNİ SAVUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ
Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan ise Türkiye’nin dört bir yanından gelen meslektaşlarına teşekkür etti. Mücadelenin bitmediğini belirten Sağkan, "Yurttaşın hak ve özgürlükleri avukatlar tarafından güvence altına alınmaya devam edecek. İyi ki avukatlar var" dedi. Sağkan, kendilerini yalnız bırakmayan avukatlara gidin çağrısında bulundu. Basın açıklamasının ardından alanda bulunan avukatlar dağılmaya başladı.