Avustralya'da ilk kez bir yerli bakanlığa atandı

Avustralya'da ilk kez bir yerli, bakan olarak atandı. Ken Wyatt, yeni kabinede Yerli Avustralyalılar bakanlığını üstlenecek.

Abone ol

DUVAR - Irkçı tarihin bugününe damga vurmaya devam ettiği ülkelerden biri olan Avustralya'da ilk kez bir yerli, kabinede bakan olarak atandı. 2010 yılında Avustralya parlamentosuna seçilmiş ilk yerli olan Ken Wyatt, yeni kabinede Yerli Avustralyalılar bakanlığına atandı.

Başbakan Scott Morrison'ın geçen ayki seçimlerde sürpriz biçimde parlamento çoğunluğunu kazanması sonrası gerçekleşen bu atama, Avustralya için tarihi bir adım sayılıyor. Annesi Aborjin olan 66 yaşındaki Wyatt'ın yerli işlerinden sorumlu bakan olarak atanması, yerliler arasında da memnuniyetle karşılandı.

2010 yılında Temsilciler Meclisi'ne seçildiğinde yerliler arasında 'liderlik sembolü' sayılan, kanguru derisinden yapılmış 'booka' adlı pelerin ile yemin eden Wyatt, geçmişte kabine dışı bir bakanlık olan 'yaşlıların bakımı ve yerlilerin sağlığı' bakanlığını yürütmüştü. Bu görevinde, kabine üyesi sayılmıyordu.

Annesi ailesinin elinden alınan Aborjin bir çocuk, babası da yarı Aborjin olan Wyatt, Avustralya'nın batısındaki Perth kentinde, ailelerinden çalınan yerli çocukların yetiştirildiği Roelands Çiftliği'nde doğmuş bir isim.

AVUSTRALYA'NIN IRKÇI TARİHİ

Avustralya'nın ırkçı geçmişi ile yüzleşmemiş olması ülkede hâlâ yaygın olarak tartışılan bir mesele. Avrupalıları taşıyan ilk gemilerin 1788'de yanaşmasından önce, kıtada 750 bin ila 1.5 milyon yerlinin yaşadığı sanılıyor. 1901'e gelindiğinde ise bu sayı 100 bine düştü.

Tarihçiler salgın hastalıkların bu durumda rolü olduğunu belirtse de, asıl sebebin ırkçı katliamlar ve politikalar olduğunun altını çiziyor. Bu süreçte yerlilerin birçoğu kölelik yapmak zorunda bırakıldı; 20'inci yüzyılda hükümetin atadığı 'bir koruyucunun', Aborjinlerin veya melezlerin 'bakımını, korumasını veya kontrolünü' üstlenmesine izin veren yasa ile ırkçılık zirve yaptı. 1910-1970 yıllarında çok sayıda çocuk zorla ailelerinden alındı. Bu kişiler daha sonraki yıllarda 'Çalınmış Kuşaklar' olarak anılacaktı.

Ülkede Aborjinlerin toprak sahibi olma hakkı ancak 1976 yılında tanındı. 2008 yılında ise dönemin başbakanı Kevin Rudd 'Çalınmış Kuşaklar'dan özür diledi ve her üç yerli çocuğundan birinin zorla ailelerinden alındığı kabul edildi. Ancak ülkedeki ırksal önyargı devam ediyor. (Dış Haberler)