Avustralya'dan Çin'e çağrı: Ukrayna'ya saldırıları durdurma çabalarına destek verin

Ukrayna krizinde Rusya'yla ilişkilerini koruyan Çin'e Avustralya hükümetinden tepki geldi. Avustralya Başbakanı Morrison "Çin'in Ukrayna'yla ilgili sessiz kalması nedeniyle dehşete düştüğünü" belirtti

Abone ol

DUVAR - Avustralya Başbakanı Scott Morrison'dan ihtilaflı olduğu Çin yönetimine dikkat çeken bir çağrı yapıldı. Başbakan Morrison, Çin'e "Ukrayna'daki saldırıları durdurma çabalarına katılması" ve "dünya barışını destekleyen tutumuna uygun davranması" yönünde çağrıda bulundu.

Ukrayna krizine ilişkin açıklamalarda bulunan Morrison, Rusya'yla yakın ilişkileri bulunan Çin'in bu savaşla ilgili net bir tutum alması gerektiğini savundu. "Çin'in sessiz kalması nedeniyle dehşete düştüğünü" ifade eden Morrison, "Çin epeydir dünyanın en büyük güçlerinden biri olduğunu ve küresel barışa, istikrara katkıda bulunduğunu öne sürüyor. Ancak Rusya'nın saldırılarını kınamaya gelince Çin hükümetinde tüyler ürpertici bir sessizlik var" dedi.

'UKRAYNA'DA DURUM PUTİN'İN PLANLADIĞI GİBİ GİTMİYOR'

Çin'in Ukrayna'ya yönelik saldırıları "işgal" olarak tanımlamamasına da tepki gösteren Avustralya Başbakanı, Çin'in Rusya'ya Batı'dan gelen yaptırımlar konusunda yardımcı olduğunu da savundu. Morrison, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le ilgili de "Ukrayna'da işler istediği gibi gitmiyor" dedi.

Çin-Avustralya ilişkileri en son Avustralya kıyılarına nükleer denizaltılar üssünün kurulması yönündeki kararla gerilmişti. ABD, İngiltere ve Avustralya geçen yıl AUKUS adı verilen bir anlaşmayla ülkenin kıyılarına nükleer denizaltılar yerleştirilmesi konusunda anlaşmış, Çin yönetimi söz konusu karara tepki göstermişti. (DIŞ HABERLER)