Avusturalya'da kaybolan nükleer kapsül aranıyor

Avusturalya'da taşıma sırasında Sezyum-137 içeren bir kapsül kayboldu. Arama çalışmaları devam ederken yetkililer halkı kapsülden uzak durmaları ve dokunmamaları için uyardı.

Abone ol

DUVAR - Avusturalya'da radyoaktif bir kapsül, Batı Avusturalya eyaletinde bulunan Newman ve Perth arasında taşınırken kayboldu. Arama çalışmaları devam ederken yetkililer halkı kapsülden uzak durmaları için uyardı.

Avusturalya İtfaiye ve Acil Durum Departmanı (DFES), yaptığı açıklamada kapsülün Newman ve Perth arasında kaybolduğunu aktardı. Kapsülde, madencilikte kullanılan ve radyoaktif olan Sezyum-137 elementi bulunuyordu.

Kapsülün herhangi bir silahlandırma faaliyeti için kullanamayacağını belirten DFES, yine de içindeki maddenin radyasyon yanıklarına ve uzun süreli temasta kansere sebep olabileceğini açıkladı.

Batı Avusturalya Baş Tıbbı Sorumlusu ve Radyolojik Konsey Başkanı Andrew Robertson, ''Bizim endişemiz, kapsülün ne olduğunu bilmeyen birinin dokunması ve yanına alması. İlginç bir obje olduğunu düşünerek odalarında, arabalarında tutmak isteyebilir veya birine verebilirler'' dedi.

DFES, kapsülün boyutlarını ve fotoğrafını da paylaştı. 6 milimetreye 8 milimetre olan kapsülün taşınmaya başladığı ve ulaşması gereken tesiste arama çalışmaları bitirildi. Devam eden çalışmalarda, taşınmada kullanılan rota ve durulan yerlerde aramalar sürecek. DFES, kapsülü görenlerin hemen iletişime geçmelerini ve eğer temas ettiklerini düşünüyorlarsa sağlık kuruluşlarından yardım istemeleri çağrısında bulundu. (DIŞ HABERLER)