Avusturya: Türkiye'nin AB üyelik müzakerelerini resmi olarak sonlandıralım

Avusturya Başbakanı Nehammer, "Birbirimize dürüst davranmamız önemli; buna yıllardır donmuş durumda olan üyelik müzakerelerinin resmi olarak da sonlandırılması dahil" diye konuştu.

Abone ol

DUVAR - Avusturya Başbakanı Karl Nehammer, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyelik müzakereleri ve Rusya-Ukrayna savaşındaki rolü hakkında açıklamalarda bulundu.

Almanya'nın Die Welt gazetesine konuşan Başbakan Nehammer, Türkiye ile müzakerelerin son beş yıldır donmuş durumda olduğuna dikkat çekerek, müzakerelerin resmi olarak da sonlandırılmasını talep etti. Avusturya Başbakanı, Rusya-Ukrayna savaşında ateşkes için yapılacak görüşmelerde Ankara'nın da olmasını istediğini ifade etti. 

'YAKIN ZAMANDA ERDOĞAN'LA GÖRÜŞECEĞİM'

'Ankara ve Brüksel arasında daha çok yakınlaşmayı' desteklediklerini söyleyen Nehammer, "Ama Türkiye'nin AB'ye tam üye olması bizim için düşünülemez" diye konuştu. Avusturya Başbakanı, Türkiye ve AB arasında yeni bir ortaklık olmasını ve bu ortaklığın karşılıklı güven ile ekonomik ve siyasi konularda işbirliğine dayanmasını savundu.

Nehammer, "Birbirimize dürüst davranmamız önemli; buna yıllardır donmuş durumda olan üyelik müzakerelerinin resmi olarak da sonlandırılması ve komşuluk ilişkisi içinde yeni bir işbirliği konsepti geliştirmek de dahil" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin AB için önemli bir ortak olmayı sürdürdüğünü söyleyen Başbakan, Türkiye ve Avusturya'nın mevut durumda ilişkilerini geliştirmek için 'birlikte başarılı bir şekilde' çalıştığını da kaydetti. Başbakan Nehammer, 'yakın zaman içinde' Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelecekleri bilgisini paylaştı.

Rusya-Ukrayna savaşına da değinen Nehammer, "Batı, Ukrayna'nın ne yapacağına karar veremez" diyerek ateşkes ve barış için yapılacak müzakerelere Türkiye, Suudi Arabistan, Çin ve Hindistan gibi ülkelerin de dahil olmasının önemine işaret etti. 

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Erdoğan, Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'deki G20 Liderler Zirvesi marjında düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin AB üyelik süreciyle ilgili sorusuna da yanıt vermişti.

AB Konseyi Başkanı Charles Michel'le görüşmesi hatırlatılarak AB'ye katılımla ilgili Türkiye'nin perspektifinin sorulması üzerine Erdoğan, şöyle konuşmuştu: "Sayın Michel'in tek başına karar verme yetkisi yok. O da tabii bütün AB üyesi ülkelerle görüşerek bir karar vermenin gayreti içerisinde. Bizi 50 yıldır AB üyesi ülkeler hep oyalamıştır, bugün de oyalıyorlar, hala oyalamaya devam ediyorlar. Oyalasalar da oyalamasalar da Türkiye Türkiye'dir, biz yolumuza devam ederiz." (DIŞ HABERLER)